Jsou na naší planetě živočichové čekající na své objevení?

monstra
Tak na tuto otázku snad každý z nás odpoví, že ano. Nepochybně nás napadnou nejrůznější druhy ryb, hmyzu apod. Co ale třeba zvířata, která je svými rozměry dalece převyšují?

Lochneská příšera by mohla být tou, kterou by stálo jmenovat za všechny – především už proto, že o ní slyšel každý. Není ale jediná. V hlubokých a doposud úplně nepropátraných amazonských lesích a dalších exotických místech podle domorodých legend žijí zvířata, lépe řečeno záhadná monstra, která přežila věky. Respektive by je musela přežít, pokud se tady skutečně vyskytují. A právě na tuto otázku hledá odpověď Vojtěch Alberto Sláma, autor knihy Záhadná monstra, která vyšla v nakladatelství XYZ v tomto roce. Tento kryptozoolog je tím, kdo může podat informace ze svých pátrání, která podnikl na odlehlá místa exotických zemí proto, aby se na vlastní oči přesvědčil, zda se jedná pouze o výmysly a pohádky domorodých kmenů, nebo naopak potvrdil tvrzení údajně očitých svědků, že se nějaký záhadný netvor vyskytuje právě tam, kde žijí.

Autor se ale nezaměřuje na nekonečné čekání někde na břehu jezera v domnění, že zrovna on bude tím, kdo spatří nějakou příšeru. Žádné povídky z nekonečných probděných nocí nečekejte. Publikace je shrnutím poznatků shromážděných za několik let Vojtěchem Slámou, a zároveň i kouskem cestopisu. Zavede čtenáře na odlehlá místa, seznámí s legendami a poté již rozvine uvažování na téma záhad a tajemství. Detailně se zaměřuje na popisy zvířat od domorodců a porovnává je s živočichy, kteří naši planetu obývali před milióny lety. Dozvíte se tak, zda „viděné“ zvíře je pouhým výmyslem fantazie, nebo zda se popisy shodují. A pokud ano, pak ale nečekejte závěry typu – hle, žije tady… Dokud ho autor nespatří, nenechává nic náhodě a dále se zamýšlí na možnostmi přežití obrovských tvorů v dnešní době. Pokud se tedy v této souvislosti vrátíme k příšeře z jezera Loch Ness, zjistíme, že to tak jednoduché není. Aby takový obrovský živočich přežil, musí se pohybovat v početné skupině. V takovém počtu by ale jistě neušel očím zvědavým turistů i badatelů. Nebo má snad souvislost s tímto tvorem údajný tunel, který z jezera vede kamsi do moře a příšera sem zavítá jen občas, aby postrašila či pobavila přítomné?

Ukázka z knihy

I když je nejvíce pozorování hlášeno právě z minulého století, je potřeba příšeře přiznat, že se zjevuje v jezeře Loch Ness podstatně delší dobu. První záznam o ní pochází z roku 565. Hlavní hrdinkou celé historie však není ani tak Nessie, jako spíše svatý Kolumbán, který zahnal agresivního vodního netvora znamením kříže. O tomto heroickém výkonu podal ve své knize zprávu opat Adamnan.

Podle opata se Kolumbán chtěl přeplavit přes jezero, a tak poslal jednoho ze svých společníků, aby doplaval pro loď, která kotvila na opačném břehu. Poté Kolumbán uviděl, že se plavec lekl nějakého zvířete v jezeře, proto udělal ono zmíněné znamení a vážně nabádal zvíře, „aby nešlo dál a nedotýkalo se tohoto muže. Zvíře se pak dalo na ústup plavajíc rychleji vzad, než aby plavalo kupředu…“

Nessie však zde není vylíčena jako pleziosaurovi podobné monstrum, ale spíše jako obrovská ryba. Charles Thomas, ředitel Cornwallského institutu, se dokonce domnívá, že šlo o zbloudilého mrože.

Dlouhý krk zřejmě narostl nestvůře právě až v magických třicátých letech minulého století.

Ale dost škodolibosti, protože poslední průzkumy jezera by mohly přece jen dát lovcům oblud jistou naději. Pod hladinou Loch Ness se totiž asi před třinácti lety našel jakýsi tunel, který jezero spojuje s mořem, takže by jím příšery mohly bez větších problémů proplouvat. Zprávu přinesla v roce 1997 agentura Reuters a píše se v ní: „Na dně Loch Ness našli devítimetrový otvor, který by mohl být vstupem do doupěte lochnesské příšery. Dutinu na dně objevil člen pobřežní hlídky George Edwards při jedné plavbě po jezeře.“

Je tedy skutečně možné, aby velký dinosaurus klidně chodil po amazonských pralesích nebo si plul v klidných vodách jezera? Celou dobu jsem očekávala odpověď na tuto otázku, ale bohužel jsem ji nedostala. Zato jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací jak o prehistorických zvířatech, tak o světě, který je nám vzdálen. O světě, kde žijí chudí a nemocní lidé obklopení nádhernou přírodou a svými legendami, kterým na sto procent věří a nenechají si svou pravdu vyvrátit žádnými vědeckými poznatky.
Nejedná se ale pouze o dinosaury, zvířata, která nám utkvěla nejvíce v mysli po jednom velmi známém americkém filmu. Je i spousta legend o obrovských hadech, metr vysokých štírech či pavoucích neskutečných rozměrů…

Publikace je úžasnou dobrodružnou cestou za poznáním doposud neznámého světa, cenným zdrojem informací o této oblasti historie a souvislostí s dnešní až příliš uspěchanou a snad i moc vědecky založenou dobou. Doprovází ji celá řada černobílých fotografií z cest Vojtěcha Slámy, které ilustrují možnosti a zobrazují nálezy. Určitě doporučuji tyto obrázky řádně prohlédnout a porovnat s textem, protože jen tak si uděláte vcelku dokonalou představu o tom, co autor vypráví a popisuje.

Dá se vůbec knize něco vytknout? Snad jen to, že vás nenechá odtrhnout oči od stránek, takže ji budete mít přečtenou klidně za jediný večer…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZáhadná monstra
Výprava za mýtickými živočichy

Sláma, Vojtěch A.

XYZ, 2011

Napsat komentář