Svědek minulosti

989771_12979640
Letadlo Junkers ležící hluboko pod hladinou vody a dva mladí lidé, kteří touží po dobrodružství. Co mohou mít společného?

Bez přemýšlení by šlo odpovědět jediným slůvkem – poklad. Je to téměř pravda. Problém spíše spočívá v tom, jak si kdo toto slovo vyloží…

Další kniha z detektivní série oceňované švédské autorky Asy Larssonové s názvem Než pomine tvůj hněv vyšla před nedávnou dobou v nakladatelství Host, ve kterém byly vydány i předchozí díla autorky: Sluneční bouře, Prolitá krev a Temná stezka. Hlavními hrdinkami jsou opět prokurátorka Rebecka Martinssonová a vyšetřovatelka Anna-Maria Mellaová.

V řece Torne, nedaleko Torvakoski, je nalezeno tělo pohřešované Wilmy Perssonové, která zmizela i se svým přítelem Simonem o půl roku dříve. Jeho tělo ale voda nevyplavila. Případu není zpočátku věnována velká pozornost, policisté usuzují, že se oba utopili nešťastnou náhodou při potápění. Posun ale nastává ve chvíli, kdy se Rebecke zjeví ve snu Wilma a sděluje jí, že byla i se Simonem zavražděna. Sice se to Rebecke jeví jako nesmysl, ale vydá se za soudním patologem s dotazem, zda nenašel při ohledávání těla něco zvláštního. Vzápětí se rozbíhá typické vyšetřování, protože je nesrovnalostí mnohem více, než se zpočátku zdálo. Například auto obou přátel bylo nalezeno téměř bez benzínu, což by v tuhé zimě rozhodně neriskovali… Navíc stále více indicií ukazuje na to, že se Wilma a Simon neutopili v Torně, ale že se vydali na jezero Vittangïjärvi. Otázkou zůstává proč. Co tam hledali? Jak to, že se tělo Wilmy našlo někde úplně jinde? A kde jsou jejich batohy? Proč měla Wilma za nehty zbytky zelené barvy, kterou se natírají dveře?

Skládačka do sebe začíná zapadat zpočátku velmi snadno. I Anně-Marii se to zdá být až příliš jednoduché. Je to ale jen zdání. Tento případ bude vyžadovat daleko více než jen klasické policejní zásahy. Chce to nejen důvtip, ale především dostat se do myšlenek některých zdejších obyvatel. Právě tam se skrývá tajemství, jež sahá do doby padesátých let dvacátého století. Minulost v sobě nese ale ještě něco jiného, co souvisí s druhou světovou válkou. Případ plný intrik, zrady a strachu začíná…

I když čtenář bude hned v úvodní kapitole seznámen s tím, co se na jezeře stalo, vrah nebo vrahové se i nadále skrývají. Ne však dlouho. Asa Larssonová vcelku brzy prozrazuje, kdo za případem stojí. Kromě pátrání se ale zaměřila hlavně na psychologii postav. Vytvořila úžasnou sondu do lidské mysli, která působí tak hlubokým dojmem, že čtenář bude mít pocit, že chvílemi čte zpověď nějakého odborníka na psychologii, jenž vypráví zajímavé, až neuvěřitelné příběhy svých pacientů. Autorka tak ve své knize dokazuje schopnost napsat nejen dokonalý detektivní román, ale také, že má skvělý vnitřní smysl pro nahlédnutí do mysli lidí, jenž dokáže zúročit ve svých příbězích. Celou knihou je navíc prostoupen nádech minulosti, kterou se autorka zabývá a jež souvisí s případem. Vykresluje život zdejších obyvatel a to jak ten současný, tak ten, který je již za nimi. Vraha tu nelíčí jako zlého člověka, jenž by si zasloužil oprátku za to, co vykonal. Dává čtenáři možnost o něm přemýšlet. Zabývá se do hloubky otázkou – Proč? – která je důležitá pro pochopení jeho činů.

Věnuje se samozřejmě, stejně jako v předchozích románech, postavě Rebecky, která si prošla peklem a nyní si musí v hlavě uspořádat myšlenky, aby mohla normálně žít. Komplikovaný je tu nově vztah Anny-Marie a jejího kolegy Svena-Erika, který jí nedokáže odpustit neuváženost při vyhrocení předchozího případu, kdy musel použít zbraň…

Tak trochu netradičně autorka do knihy zařadila i vyprávění pohledem mrtvého člověka, Wilmy. Líčí její pocity, myšlenky, co vidí, souvislosti, jež si dává dohromady a podobně. Je to velmi nezvyklé, ale zároveň originální. Asa Larssonová ale nepřeskakuje do žánru fantasy. I přestože vidiny duchů mrtvých lidí  nejsou vědecky dokázány, většina lidí, stejně jako autorka, věří, že po smrti nic nekončí, že náš život není jediný, který máme. Spokojení s tímto románem asi nebudou nejspíš příznivci vědecky podložených faktů. Ostatní, kteří se rádi nechávají unášet tajemnem, se mohou těšit.

Než pomine tvůj hněv je knihou komplikovanou, naplněnou celou řadou informací, zážitků a činů, navzájem se prolínajících. Příběh vykazuje skvělé propojení, navíc s vylíčením drsné atmosféry severské přírody a událostí druhé světové války, které tu hrají důležitou roli. Děj rozhodně neběží v klidném tempu, spíše naopak. Jako splašený vlak budou uhánět Anna-Maria a Rebecka, aby odhalily včas vraha dvou mladých lidí, kteří udělali jedinou chybu – ocitli se v nesprávný čase na nesprávném místě. Čtenář nebude mít rozhodně moc prostoru na odpočinek, čeká ho napínavé vyšetřování zakončené vystupňovaným závěrem, který se autorce více než zdařil. Larssonová plynule navázala na děj a vynechala akční scény, kterými končila předchozí Temnou stezku, což nebyla zrovna úplně ta nejvhodnější volba. O to víc mě potěšilo, jak i bez použití násilnických momentů a zbraní dokázala vygradovat děj k plné spokojenosti čtenáře.

Zaujme vytříbený jazyk a používání dialektu, který napomáhá k vytvoření důvěryhodnosti příběhu. Asa Larssonová píše velmi příjemně, možná by se dalo říci až poeticky, i když se jedná ve většině o příběh plný násilí a krutosti. I když je nebrání, nechce podávat vrahy jako nemilosrdná monstra. Jejím cílem je, aby se čtenář zamyslel nad tím, jak myslí, proč se chovají špatně, co za tím stojí. Své postavy líčí věrohodně, s klady i zápory.

Asa Larssonová píše s nadhledem, a i když se jedná o skutečně drsný a krutý příběh, neváhá vmísit humor. Ovšem v takové rovině, kdy nevadí a naopak alespoň trochu pomůže odlehčit děj a připravit čtenáře na další dávku napětí.

Lidské svědomí je velmi komplikované. Co se odehrává v hlavách, třeba našich sousedů, si nedokážeme jen tak lehce představit. A s vrahy je to ještě daleko složitější. Kniha Než pomine tvůj hněv, vypovídá právě o tom. Je to kniha, která v každém musí zanechat hluboký dojem. Stejně jako ve mně. Zcela určitě si zaslouží všech deset hvězdiček!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNež pomine tvůj hněv

Larssonová, Asa

Host, 2012

Napsat komentář