Život je nejlepší přítel člověka

život
Každý z nás ho má. Někdo si ho váží, jiný jím pohrdá a spousta z nás v něm hledá nějaký smysl. Řeč je o našem životě, který bychom si rozhodně měli chránit.

Lucy Silchesterová dostane jednoho dne dopis v luxusní obálce. Na schůzku ji zve vlastní život. Je to sice zvláštní, ale už o něčem podobné četla v nějakém časopise. Dlouhou dobu se nemůže rozhodnou, a tak přesouvá místo i čas setkání. Nevede totiž příkladný život. Práce ji nebaví, žije sama v malém bytě, vyhýbá se rodině i svým přátelům a nemůže se vzpamatovat z rozchodu. Je ale tvrdohlavá a žádné problémy si nepřipouští. Když pak potká muže, jenž představuje její život, je nucena vylézt z bubliny, kterou si kolem sebe vytvořila. A musí začít jednat.

Spisovatelka Cecelia Ahernová se narodila v Dublinu, kde také dodnes žije. Vystudovala žurnalistiku a mediální komunikaci. Již v jednadvaceti letech napsala svůj první román PS: Miluju Tě. Toto dílo se okamžitě stalo bestsellerem a byl podle něho natočen neméně úspěšný film. Autorka má však na svém kontě i další romány. Kromě toho píše také povídky. Výtěžek z nich vždy věnuje na charitu.

Její nejnovější kniha se jmenuje Až se život zeptá… a v České republice ji vydalo nakladatelství BB/art na podzim roku 2012.

Po setkání se svým životem je hlavní hrdinka nucena zamyslet se nad tím, jak doposud žila. Její Život vůbec nevypadá dobře a může za to ona. Jeho vzhled i psychika závisí na tom, jestli se dá dohromady. Začne proto měnit své zaběhnuté návyky a moc se jí to nelíbí. Nezdá se jí, že by žila vyloženě špatně. Jen si zvykla na určitý standart, který jí jakž takž vyhovuje. Tenhle názor se jí ale Život snaží vyvrátit. Člověk by přeci neměl být spokojený s málem, když může dostat víc. Neměl by totiž zapomínat na to, že tu není věčně a že by si měl užít každou minutu času, který mu byl dán a ne jen tak přežívat. Lucy začne bojovat se svými problémy. Stává se silnější a lepší. I její Život začíná vypadat lépe. Už to není ten ušmudlaný chlap, kterému neskutečně smrdělo z pusy. Stále má ale pár chyb, jež by měly být napraveny. A proto Lucy dál pokračuje ve svém snažení. A nejenom proto, aby její Život vypadal lépe, ale i proto, aby se i ona konečně cítila šťastná a spokojená.

Autorka měla rozhodně zajímavý nápad. Dát životu podobu opravdového člověka, to je něco, s čím jsem se ještě nesetkala. Čtenář si tak může uvědomit i své chování ve svém vlastním životě. Je dobré? Jak by asi vypadal můj život, kdyby za mnou přišel? Je to trošku nereálné, ale jde o opravdu neotřelý a pěkný způsob, jak ukázat na problémy dnešního lidstva. Netečnost některých lidí je totiž až děsivá.

Román rozhodně doporučuji. Je zábavné sledovat, jak se Lucy dohaduje se svým Životem o svém způsobu života. Mnohé situace jsou komické. Další jsou ale i k pláči. Je to takové dílo, které donutí svého čtenáře něco cítit. Prožívat emoce, které má hlavní hrdinka nebo i další postavy. Je to vyprávění, které vás určitě nenechá chladnými.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAž se tě život zeptá…

Ahernová, Cecelia

BB/art, 2012

Napsat komentář