Žabák ve člunu i za volantem

Žabákova dobrodružství
Půvabné líčení života u řeky je skloubeno s akčním životem jeho obyvatel. Moderní grafické zpracování a dialogy jsou náplní komiksové verze jednoho z nejznámějších titulů světové dětské literatury.    

Kenneth Grahame napsal v roce 1908 pro svého částečně slepého syna příběh, který je kouzelným obrazem bezstarostného venkovského světa na břehu řeky, nedotčeného průmyslovou výrobou. Původní text nezaznamenal okamžitý úspěch, avšak v roce 1929 byl použit pro muzikál s názvem Pan Žabák z Žabího hrádku a tak uchráněn před zapomněním. Od té doby patří mezi nejslavnější díla klasické dětské literatury. Tento příběh nazvaný Žabákova dobrodružství u nás vydalo v roce 2012 nakladatelství Grada v komiksovém zpracování.

Příběhy o Žabákovi existují ve dvou verzích – Žabákova dobrodružství jako klasicky psaná beletrie a Žabákova dobrodružství jako komiks, o níž pojednává tato recenze. Četla jsem obojí, a proto si dovolím krátké srovnání.

První verze je rozhodně obsáhlejší a podrobnější. Je plná popisů prostředí a slovních obratů vhodných spíše pro dospělé čtenáře.

Pokud by knihu mělo číst dítě, pak bych rozhodně doporučila komiksové vydání. Je oproštěno od zdlouhavých komentářů, čte se svěže a obsahuje nádherné ilustrace.

Hlavními postavami jsou tato zvířátka: Krtek, vodní Krysa, Žabák a Jezevec. Jednoho krásného letního dne se Krtek pouští do úklidu svého podzemního příbytku. Jakmile se mu zdá, že už má uklízení dost, vylézá nahoru a vydává se k řece. Tam potkává Krysu, která se stává jeho kamarádkou. Jednoho dne spolu navštíví Žabáka. A to je osudový den D, neboť Krtek poznává tvora, díky němuž se zaplétá do nejedné nebezpečné situace….

Krtek je milý, dobrosrdečný a citlivý. Krysa zastává roli výborné, pohostinné kamarádky. Jezevec je staré, moudré a hodné zvíře žijící v temném lese. Jedním z nejdůležitějších a nejztřeštěnějších živočichů je Žabák – bohatý (peníze a Žabí hrádek mu odkázal jeho otec), bezstarostný a hlavně neukázněný. Díky tomu, že Žabák má neustálé problémy se zákonem (drobné přestupky vyvrcholí krádeží auta a následuje útěk z vězení), jeho kamarádi od řeky se s ním rozhodně nenudí. A nudit se nebudete při čtení knihy ani vy!

Poutavý děj je umocněn krásnými obrázky. Musím napsat, že lépe zpracovaný komiks jsem ještě nečetla. Ilustrace skvěle doplňují příběh a v obličejích hlavních hrdinů se zračí i emoce, což jistě nebylo lehké graficky zpracovat, jelikož se jedná o zvířátka.

Na začátku knihy najdete slovo o autorovi, v závěru jsou překvapivě vyobrazeni skuteční živočichové žijící na anglickém venkově, aby si čtenář udělal kompletní obrázek prostředí, v němž se příběh odehrává. Publikace je zakončena hravým bludištěm, v němž si mohou dospělí i nedospělí vyzkoušet, jestli se Krtkovi podaří najít Jezevce s Krysou a potom zachránit Žabáka…

Komiks Žabákova dobrodružství se mi líbil natolik, že bych ho klidně zařadila mezi povinnou četbu pro základní školy. Napínavý příběh určitě doporučuji k přečtení dětem i dospělým.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽabákova dobrodružství

Grahame Kenneth

Grada

Napsat komentář