Poutavé čtení pro děti i romantické dospělé

zabak_uvod
Žabákova dobrodružství jsou obsáhlou knihou o zvířátkách, v pohádkovém podání, takovou čtivou knihou pro děti i romantické dospěláky. Autorem je skotský spisovatel Kenneth Grahame a jedná se o jeho nejvýznamnější dílo.


V knize je sklouben život volně žijících živočichů s lidskými vlastnostmi, charaktery, chováním i starostmi. Přitom jsou zachovány skutečné potřeby zvířat i jejich obydlí – podle toho, o jaký druh zvířátka se jedná.

Ústředními postavami jsou krtek, vodní krysa a žabák. Tak, jako tomu bývá u lidí, každý z nich má zcela jiné vlastnosti. Krtek opustil svůj domov pod zemí a pobýval s krysou v jejím útulném domečku na břehu řeky, poznal žabákovu výstavní rezidenci i jezevcův rozlehlý příbytek.

Knihu jsem začala číst se svým předškolákem, ale vzhledem k modernizaci příběhu bylo nutné mnoho slov objasnit, což bylo výborné k rozšíření slovní zásoby. V konečné fázi jsem již knihu předčítala dopředu a děj spíše vypravovala, jelikož mnoho popisů a obratů je určených spíše pro dospělé čtenáře. Proto bych knihu doporučila raději dospělým než dětem – takovým, kteří mají rádi pohádky.

Velmi vtipným způsobem jsou zvířatům přiřazovány starosti z lidského světa – záplavy by zvedly hladinu řeky a krysa by se musela přestěhovat do podnájmu, za který se platí horentní činže. Jelikož je žabák podán jako „prachatý frajer“ , má neustále problémy, nedodržuje předpisy a musí platit pokuty za rychlou jízdu. Jak už to v pohádkách bývá, zlo musí být potrestáno, a proto se vychloubačný žabák dostal do žaláře. Krtek s krysou se připravují na vodáckou sezonu tak, že natírají loďku, opravují pádla a látají polstrování. Hraboši v době vánočních svátků dodržují tradice a chodí po bytech na koledu…

Ačkoliv autor této knihy Kenneth Grahame zemřel již ve třicátých letech minulého století, příběhu ze života zvířátek na břehu řeky se tato skutečnost vůbec nedotkne. Problémy s bydlením, různé způsoby trávení volného času či snaha společnosti potrestat zlo byly známy jak v minulosti, tak v současnosti.

Publikace je opatřena ilustracemi (od J. F. Palmeho), které doplňují děj. Ilustrace jsou dětské, nejsou ale příliš výrazné a časté, tedy ani v tomto ohledu nejsou určeny pro zcela malé děti. Knihu bych doporučila všem dospělým, kteří mají romantickou duši, milují pohádky a rádi se ponoří do světa zvířat žijících na břehu řeky. Určitě je vhodná i pro starší školáky, kteří v sobě skrývají napůl dětskou a napůl dospělou dušičku. Čtení je velmi pěkné, poutavé a některé vlastnosti zvířat nutí čtenáře k zamyšlení nad vlastním chováním.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽabákova dobrodružství

Grahame, Kenneth

XYZ, 2011

Napsat komentář