Pro milovníky hobitů

prsten
Pán prstenů a jeho pokračující série ovládli filmový i knižní svět. Stal se z něj velký fenomén. Dotkl se i vás? Tak je tato kniha určená právě vám!

Máte problém se orientovat ve velkém množství postav, ztrácíte se v legendách a vyprávění? Pak vám tento průvodce zajisté pomůže.

Dílo se jmenuje Tolkienův svět – Průvodce národy a místy Středozemě. Jedná se o neoficiálního a neautorizovaného průvodce. Napsal ho Garet Hanrahan, autor píšící hlavně fantasy díla. Ilustroval ho pak Peter McKinstry, který má na svědomí i takové věci jako Harry Potter či Doktor Who.

Kniha v České republice vyšla v nakladatelství CooBoo v říjnu roku 2012. Do češtiny ji přeložil Filip Randák.

Publikace je rozdělena na tři základní kapitoly. Jsou to Svobodné národy, Nepřítel a Mýty a Báje Středozemě. Čtenáře do tématu uvádí krátká předmluva, kde se dozví, co může od publikace očekávat.

První z kapitol seznamuje své čtenáře s národy, které vždy stály na straně dobra a snažily se bojovat proti Nepříteli.
Nejmenším a také dost bojácným národem jsou určitě hobiti. Nikdo neví, odkud se vlastně vzali, ale co o nich ví určitě, je, že nenávidí jakékoliv dobrodružství. Stejně ale nakonec sehrají jednu z nejdůležitějších rolí v historii Středozemě.

Dalším, vzrůstem malým, ale srdcem velkým národem jsou trpaslíci. Umí skvěle opracovat kámen a jejich podzemní města byla vždy velkolepá a dech beroucí.

I lidská rasa se nenechala zahanbit. Muži ze Západu, mezi něž patří mocný a statečný Aragorn, jsou tvrdí válečníci, se kterými se osud moc nemazlil.

Za nejstarší, nejmoudřejší a také nejkrásnější rasu jsou považováni elfové. Dříve byli nesmrtelní. Jelikož je ale přepadl smutek z nastalých situací, začali odplouvat na Nejzazší Západ. Nejznámějším místem, kde elfové žili, bylo určitě město Roklinka.

Čarodějové jsou kapitolou sami o sobě. Jsou nevyzpytatelní a člověk nikdy neví, na čí stranu se přikloní. Čarodějem, který jasně bojuje za stranu dobra, je Gandalf Šedý.

Bohužel ale svobodné národy nemohly žít v klidu a míru, dokud nad jejich životy bděl Nepřítel. Sauronovo oko totiž sleduje vše a s pomocí Prstenových přízraků si pomalu, ale jistě podřizuje další a další stvoření. Mezi ně patří například skřeti, vrrci či skurut-hai.

Závěrečná kapitola stručně seznamuje své čtenáře s nejdůležitějšími událostmi, které ovlivnily chod celé Středozemě.

Kniha se mi moc líbila. Má krásné a okouzlující ilustrace. Texty jsou jednoduché a výstižné, takže jej doporučuji i menším čtenářům. I když ji mnozí budou považovat za dětinskou, myslím si, že si u ní člověk může báječně odpočinout. Ne každý průvodce musí být nutně odborně napsaný. A určitě není nutná nějaká tloušťka, aby byl dobrý. Méně je někdy více.

Dílo není kompletním přehledem všech podstatných věcí, ale určitě dokazuje to, jak moc oba autoři mají svět J. R. R. Tolkiena rádi.
Nechte se tedy unést na křídlech fantazie, tak jako se nechali unést Garet Hanrahan a Peter McKinstry.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTolkienův svět

Hanrahan, Gareth

CooBoo, 2012

Napsat komentář