Krásní a slavní, bohatí a neklidní aneb Není nad to být obyčejným člověkem

New York
Každý by si přál být alespoň na pár dní bohatým a slavným, koupit si vše, po čem by toužil, nepracovat a dělat si jen to, co sám uzná za vhodné. Že ale většinou není o co stát, se nám snaží napovědět osudy lidí z jednoho luxusního bytového domu v  New Yorku.

Dům na Páté avenue Candance Bushnellové je klasickým společenským románem určeným pro ženy. Rodiny žijící na této adrese patří mezi nejbohatší z celých Spojených států amerických. Jsou bohatí, panovační a zásadně touží po věcech, které si za peníze koupit nemohou, protože to, co se vyčíslit dá, už dávno mají.

Romanopisec, slavná hollywoodská herečka, bývalá právnička, sloupkařka, počítačový expert nebo poflakující se zlatokopka, snažící se dostat i přes svůj (ne)původ a (ne)vzdělání do vyšší společnosti – takové je složení nejluxusnějšího domu v New Yorku. Na čtyři sta třiceti třech stranách nám autorka líčí strasti i radosti života jednotlivých obyvatel domu. A že dům má opravdu bohatou historii, dokazuje i to, že v jednom z bytů se nachází několik let pohřešovaný muzejní exponát, v dalším žije vražedkyně a v jiném zase správce finančních fondů, jenž při honbě za penězi udělá cokoliv, a celému domu vládne prostřednictvím počítačů mladík, který ovlivní osudy mnoha lidí.

Přestože možná zpočátku budete mít problém se zapamatováním všech románových postav, brzy se zorientujete a začnete rozlišovat mezi kladnými a zápornými hrdiny, který je tam tak půl na půl. Na konci knihy však budou mít všechny postavy za sebou etapu života, na kterou pyšní rozhodně nebudou.

Autorce lze snad vytknout jen jedinou věc, a to, že své hlavní hrdiny, kterými jsou všichni obyvatelé domu č. 1 na Páté avenue, v závěru vykreslila tak, že i vyloženě záporné postavy získávají kladné vlastnosti, což knize ubírá na její dokonalosti. Například Lola Fabrikantová, jakožto zlatokopka z „nýmandova“ i poté, co se jí málem podařilo zničit životy dvou mužů, najde štěstí po boku svého kamaráda, který, jako ostatní muži před ním, ji samozřejmě zachrání od bídy, jež by na ni kvůli její lenosti a aroganci jistě čekala. Typický americký happy end.

Jste-li však milovníci intrik, klepů, zlých úmyslů a odplat, pak knihu vřele doporučuji. Na pomezí společenského románu a filmového dramatu zjistíte, že být bohatý je úžasná věc. Ještě lepší je však vydělávat jen tolik peněz, aby vám pak nebylo líto, že jste během dvou minut přišli o šestadvacet milionů dolarů.

Brožované vydání knihy Dům na Páté avenue vyšlo v nakladatelství BB/art v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDům na Páté avenue

Bushnellová, Candace

BB/art, 2012

Napsat komentář