Knížka pro tatínky

knizka-pro-tatinky.cdr
Role otce v dnešní společnosti se mění. Tatínkové jsou aktivnější, více se podílejí na rodinném životě, očekává se od nich nejen hmotné zajištění rodiny, ale i více emocionality. Ne všichni muži jsou však na to připraveni. Jak být správným otcem a partnerem?

Knížka pro tatínky poradí všem mužům, kteří se připravují na narození dítěte nebo se právě otci stali, jak v nové roli dobře obstát.

Knížka pro tatínky amerického autora Johna C. Carra provede muže obdobím od těhotenství partnerky přes porod až do věku tří let dítěte. John C. Carr vychází nejen ze své praxe psychoterapeuta, ale především ze svých vlastních zkušeností trojnásobného otce.

Knížka pro tatínky se zabývá nejdůležitějšími aspekty prvních tří let otcovství. První část knihy se věnuje období těhotenství a porodu. Ve druhé se muži dozví, jakým obrovským vývojem prochází dítě během prvního roku života a jak nastavit rovnováhu mezi rodinou a prací. Šok z narození dítěte a změny životního rytmu střídá období „nadechnutí“ v době mezi 12. až 24. měsícem. Závěr patří třetímu roku dítěte, kdy jsou tatínci do výchovy již stoprocentně zapojeni prostřednictvím hry, kázně a zacházení s emocemi.

Celá kniha je prokládána výroky skutečných otců a hlavně konkrétními radami.  Knížka pro tatínky nekáže ani se neveze na vlně bulvárního zájmu, ale nabízí skutečnou pomoc v různých situacích: jak vyměnit plenku nebo nakrmit dítě, kolik stojí výbava pro dítě a co je vlastně třeba koupit, co se děje s partnerkou v těhotenství a po porodu, jaký způsob výchovy zvolit, jak prosazovat disciplínu, jak si s dětmi hrát, co jim číst, kdy a jak je chválit, jak upevňovat vztah s partnerkou, zvládnout krize, jak skloubit práci a rodinu.

  „Mým prvořadým úkolem při psaní této knihy je pomoci novopečenému otci, aby si uvědomil, proč je tak důležité, aby se fyzicky i citově zapojil, a konkrétně mu poradit, jak na to,“ vysvětluje John C. Carr. „Věřím, že otcové díky tomu dokážou lépe zvládnout velká očekávání, jaká moderní otcovství na muže klade.“

 A proč to všechno? Výzkumy ukazují, že děti, které vyrostly v blahodárné přítomnosti otce, mají větší sklon k úspěchu v zaměstnání, ve škole a vztazích a k celkovému duševnímu zdraví. Děti, které vyrostly bez otce, jsou náchylnější k depresím a sebevraždám, je u nich dvakrát vyšší pravděpodobnost, že odejdou ze školy,
a vyšší pravděpodobnost, že se ve škole budou chovat násilně, budou mít horší prospěch, budou zneužívat drogy nebo páchat trestnou činnost a stanou se nezletilými rodiči.

Autor ukazuje, jak dobré je začít budovat vztah s dítětem hned od narození. Jeho příběh ukazuje, jak pozitivně může otec na dítě zapůsobit: „Nejdu ve stopách svého otce, ale hned v závěsu a občas ukročím stranou. Není dokonalý. Ani já nejsem dokonalý. Ale máme se oba moc rádi. Pomohl mi stát se mužem
a otcem, jakým jsem dnes.“
Pusťte se ještě dnes do toho, aby to mohly říci vaše děti jednou i o vás.

Doporučení:
Share

Napsat komentář