Pořádná porce zločinu

446px-Conservatory_at_Dawley
Máte rádi detektivky? Hltáte je jako na běžícím pásu, a žádná vám dlouho nevydrží? Potom je tu něco přesně pro vás. Vychází totiž soubor hned tří detektivních románů, které dohromady tvoří úctyhodnou, téměř šestisetstránkovou knihu.

Skotská autorka Val McDermidová, jejíž knihy mají už několik let své stálé místo na pultech českých knihkupectví, za svou kariéru vytvořila již mnoho vyšetřovatelů a padouchů. Protagonistkou všech tří příběhů, které vycházejí v nakladatelství BB/art, je soukromé očko Kate Branniganová, která se specializuje na odhalování podvodů a finanční kriminality. Jak už to ale bývá, mnohdy nezůstane jen u toho, a tak Kate musí vyšetřovat zločiny, které by jistě potrápily i Sherlocka Holmese nebo malé šedé buňky Hercula Poirota.

Hned její první případ ji zavede do světa showbyznysu. Slavný rocker si ji najme, aby vypátrala jeho zmizelou textařku a dlouholetou partnerku Moiru. Když ji Kate najde a přesvědčí, aby se ke zpěvákovi vrátila, netuší, že tím její práce nekončí. Brzy však zjistí, že tento případ zdaleka nebude tak jednoduchý, jak si představovala. Hned několik lidí se totiž chce neoblíbené Moiry zbavit. A někdo to skutečně udělá. Kate tak musí zapojit všechny své schopnosti, aby se dokázala poprat se soutěživým prostředím plným intrik a vraha odhalit.

I druhý případ začíná poměrně poklidně a zdá se, že Kate bude řešit pouze dva podvody s hypotékami. Jak však ve svém pátrání postupuje dále, odhaluje nečekané skutečnosti a události se začínají vyvíjet novým směrem, který vyústí až ve vraždu. I tentokrát tedy Kate musí překročit hranice své práce a vydat se do neznámých a nebezpečných vod.

Když ale má vyšetřovat podvod při prodeji aut, je natolik přesvědčená o tom, že o nic vážného nejde, že dokonce souhlasí, aby se pátrání účastnil její přítel Richard. Ten ale skončí za mřížemi a jedině Kate ho může dostat ven. Nebude to však nic jednoduchého a vyšetřovatelka se bude muset utkat s drogovou mafií a distributory dětské pornografie, kteří neváhají použít nejtvrdších prostředků, aby se jim schopná Kate nedostala na kobylku. Nebezpečí, kterému bude muset čelit, je větší, než si sama dovede představit.

Romány Dívka na zabití, Záhada zimní zahrady a Průšvih patří mezi prvotřídní detektivky: jsou čtivé, mají spád a udržují čtenáře napjatého až do poslední chvíle. Požitek z knihy ještě umocňuje sympatická protagonistka, která není zrovna superhrdinka, ale odvážně se vrhá do stále nových případů. O svém pátrání i osobním životě vypráví s nadhledem, humorem a sebeironií, v rozhodující chvíli je však schopna bystrého úsudku a rychlé reakce. Skvělá vyšetřovatelka, poutavé příběhy a kulisy dnešní Anglie tvoří knihu, která vás potěší, pobaví a přiková k židli. Zkrátka ideální čtení na dlouhé zimní večery!

Foto: en.wikipedia.org, autor: R. de Salis, Wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDívka na zabití, Záhada zimná zahrady, Průšvih

McDermidová, Val

BB/art, 2012

Napsat komentář