Velké trápení

P1150323
Většinou si to sice neuvědomujeme, ale strach je emoce, která v nás sice vzbuzuje nepříjemné pocity, ale také nám pomáhá. Díky němu jsme většinou na sebe opatrní a vyhýbáme se nebezpečným situacím. Strach nás ovšem nesmí ovládat a neměl by v nás vzbuzovat obavy z dnů budoucích.

Nakladatelství Keltner Publishing, které vydává motivační a inspirativní literaturu pro děti a dospělé od českých i zahraničních autorů, představuje knihu o jednom velkém, dětském strachu. Jmenuje se Miltonovo tajemství. Jejím autorem je Eckhart Tolle, který je nejen spisovatelem několika duchovních knih, ale hlavně učitelem a konzultantem. Jádrem jeho učení je transformace vědomí a duchovní probuzení.

Autor v knize vypráví příběh malého chlapce Miltona, který žije spokojeně se svými milujícími rodiči a kocourkem v krásném domě. Chlapec rád navštěvuje školu, hraje si s kamarády a ze všeho nejraději chodí do cukrárny na zmrzlinu. Tuto pohodu ovšem naruší nepříjemný zážitek, kdy Miltona bezdůvodně napadne starší chlapec na hřišti. Milton, doposud obklopený láskou a přátelstvím, vůbec nedokáže pochopit, proč se mu něco takového stalo. Navíc se z obavy, že se může něco podobného opakovat, bojí každého dalšího dne.

Doposud veselý chlapec je náhle smutný a bojácný, se svým trápením se nikomu nesvěří. Noc po nepříjemném zážitku má strašidelný sen a druhý den ráno zjistí, že také jeho milovanému kocourkovi Teovi ublížil sousedův zlý pes. Teo se ale poté, co ho Milton s maminkou ošetří tváří spokojeně. Chová se jako by se mu nic zlého nestalo a to chlapce velmi překvapí. Dědeček, který přijel na návštěvu, vnoučkovi vysvětlí proč.

Ukázka u knihy

Miltone, kočky nejsou jako lidé. Teo se nezabývá tím, co se stalo včera, a nebojí se toho, co bude zítra. On žije teď v přítomnosti. Proto může být spokojený, i když mu Brutus před chvílí ublížil. Většina lidí nežije v přítomnosti, protože skoro pořád přemýšlí o tom, co bylo včera nebo co bude zítra. A proto jsou převážně nešťastní.

Milton se po pár dnech konečně dědečkovi svěří se svým špatným zážitkem a hlavně se strachem, který ho od té doby pronásleduje. Dědeček se ho snaží povzbudit, nabádá chlapce k tomu, aby se příště určitě svěřil rodičům a paní učitelce a že nyní se není čeho obávat. Noc po tomto rozhovoru má Milton zvláštní sen. Zdá se mu, že ho někdo pronásleduje a on se schová do své oblíbené cukrárny, kde ho osloví známá zmrzlinářka. Vysvětlí mu, jak může cítit přítomnost.

Ukázka z knihy:

Vnímej světlo uvnitř svého těla a nebudeš cítit strach.

Naučí se Milton radovat z přítomnosti? Najde ono zvláštní světlo? Jak dopadne další setkání s velkým klukem, který mu tak ublížil?

Kniha je bohatě ilustrovaná celostránkovými obrázky Franka Riccia, které pěkně doplňují text. Myslím ovšem, že jim příliš nesvědčí velký formát knihy (A4), zbytečně na nich vynikají drobné nedokonalosti, jako například výraz ve tvářích. Rozměry knihy i písmen a poměrně jednoduchý text jistě potěší začínající čtenáře.

Knihu rozhodně ocení rodiče malých dětí, které se chystají do dětského kolektivu. Na příběhu Miltona jim mohou vysvětlit, že je v novém prostředí možná čekají i nepříjemné zážitky a poradí jim, jak se zachovat. Autor se v knize nezaměřuje na řešení trápení, ale zdůrazňuje, že je třeba žít a radovat se z přítomnosti. Nechybí ani duchovní poselství, hledání vnitřního světla, které nám pomáhá cítit přítomnost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMiltonovo tajemství

Tolle, Eckhart

Keltner Publishing, 2011

Napsat komentář