Světem našich sousedů

nemecko
Německo je jednou ze zemí, se kterou má naše republika společné hranice. Země, která skrývá bohatou kulturní historii a nabízí nespočet turistických cílů. Vydejte se za jejími krásami…

Turistické průvodce nakladatelství Jota jsou velice oceňované pro svou přehlednost a obsáhlost, se kterou jsou informace v nich podávány čtenářům. Stejně tak se dá hovořit i o jednom z nich, který se věnuje zemi, kterou máme doslova na dosah – Německu.

Průvodce Německo seznamuje nejen se základními fakty o této zemi, trochu rozšířenějšími, než jak si je pamatujeme z hodin dějepisu, ale nabízí především ucelený pohled a návod pro každého, kdo chce Německo poznat při svých turistických výletech. Jedná se o zemi velice bohatou na historické památky i kulturní život, takže pro někoho, kdo má jen naplánovaný výlet prstem po mapě s kusými informacemi, se tato příručka hodí výtečně.

V první řadě se seznámíte s možnostmi cestování, využitím nejrůznějších slev a slevových karet a nepochybně oceníte tipy na ubytování, protože procestovat Německo bez noclehů je nemožné. V obecných informacích se dozvíte o službách, obchodech, platbách, gastronomii a mnoha dalších, pro výletníky důležitých oblastech.

Pak jste již zváni do všech koutů této rozlehlé země. A právě vzhledem k rozloze, ale i náročnosti popisů a přehlednosti jsou následující informace rozděleny do patnácti kapitol podle jednotlivých německých zemí.

Každá z nich nabízí své nejlepší tipy na návštěvu, má svou historii i současnost. Se vším vás autoři průvodce seznámí do sebemenších detailů. Neprovedou vás pouze památkami, jak by se dalo čekat, ale podají vám fakta o ubytovacích zařízeních, příjezdových cestách do velkých měst a následné orientaci v nich, dozvíte se, jak co nejrychleji cestovat po městě či jakou barvu mají například berlínské taxíky, kam vás dovezou, kolik za ně zaplatíte ve srovnání s veřejnou dopravou, a především, kde najdete jejich stanoviště. Vyjmenovány jsou i nejznámější hotely, hostely a kempy s porovnáním služeb.

U popisu jednotlivých památek se dozvíte jak jejich historii, tak i místo, kde se konkrétně nalézají a na jakých německých internetových stránkách najdete veškeré informace o nich.

A protože při výletech vyhládne, autoři vám doporučí celou řadu restaurací a dalších gastronomických zařízení v jednotlivých městech s uvedením místa, otevírací doby a co daný podnik nabízí. Nezapomíná se ani na nákupy, takže dostanete doporučení, rady a tipy, kam zajít, kde co nakoupíte a zda získáte i nějaké výhody.

Kniha je doplněna řadou černobílých mapek pro lepší orientaci, které se mi ale zdály až příliš malé velikosti. Možná by byly výhodnější větší, například jako dodatek ke knize či prostě ve formě velké mapy jako přílohy.

V závěru knihy pak najdete stručný slovníček těch nejzákladnějších slov, pojmů a frází, se kterými se jistě při putování setkáte, je zde přiloženo i krátké seznámení s německým jazykem. Nutno ale dodat, že je natolik stručné, že pro naprosté laiky v německém jazyce nebude příliš pochopitelné.

Kniha není sice doplněna barevnými fotografiemi, pokud pominu těch pár, co sem autoři vložili, spíše jen pro ilustraci. Nicméně mi to ale nevadilo, i když jindy bych je ocenila, protože jako turistu mě spíše zajímají fakta a informace o místě, kam se chci vydat, a fotografie si pak udělám sama – konec konců alespoň se budu více těšit, nemyslíte?

Turistický průvodce Německo je zajímavou a v neposlední řadě důležitou pomůckou, kterou bych z svého pohledu doporučila všem výletníkům. Na internetu se sice podobné informace dočtete taky, ale zabere vám to jistě více času samotným vyhledáváním, především si všechna data nezapamatujete, takže si je budete muset vytisknout. Což je zbytečné, když je možnost mít po ruce, navíc v příjemné velikosti (kniha se pohodlně vejde do kabelky i menšího batůžku) příručku s ještě bohatšími tipy, které takto máte všechny pohromadě. Podle upozornění byla tato kniha vyrobena podle nejmodernějších technologií, které by měli zaručit stálost vazby i ve ztížených podmínkách.

A pokud navíc neovládáte němčinu tak dobře, abyste si přečetli všechny letáčky, které se vám kde dostanou do ruky, bude vám kniha také dobrým průvodcem, i když si možná chvilkami budete připadat jako cizinci u Pražského hradu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNěmecko
Turistický průvodce

J. Stewart, N. Walker, Ch. Williams

Jota

Napsat komentář