Chytré pohádky pro malé hlavičky

pohadka_AM
Smích, ale i poučení by měly nabídnout příběhy pro nejmenší…

Oldřich Sirovátka se zabýval ve svých pracích folklorem a lidovou slovesností, stejně jako Božena Němcová. Kromě děl a studií určených pro dospělé jsou oba známí také jako autoři převyprávěných pohádek pro malé čtenáře. Nakladatelství Albatros nedávno vydalo knížku Smějeme se s pohádkou, kde malý čtenáři najdou osm veselých příběhů. Dvě z nich pocházejí z pera Boženy Němcové, zbylých šest napsal Oldřich Sirovátka.

Jedná se o velmi útlou knížečku provedenou ve veselých barvách ilustrátorky Evy Sýkorové – Pekárkové, která s nakladatelstvím Albatros spolupracovala například při tvorbě obrázků do knihy Ivony Březinové Teta to plete, Daniely Krolluperové a jejího Atlasu strašidel, také je autorkou ilustrací v titulu Strašidlo Sušinka, který napsala Astrid Lindgrenová. Eva Sýkorová za svá díla získala rovněž mnohá ocenění – Čestné uznání Filmového festivalu Zlín 1987 za autorský film Stromek, Cenu Národní galerie a BIB Bratislava 1989 za výtvarnou podobu filmu O poctivém Matějovi atd.

Smějeme se s pohádkou je sbírkou krátkých příběhů, které v sobě, kromě pobavení, nesou i odkaz starších generací. A tím je poučení, které může mnohdy v moderních pohádkách chybět. Vypráví o lidech, kteří se dostali do určité, většinou svízelné situace a musejí si sami poradit, jak se z ní dostat tak, aby „přežili“. Zároveň ale tyto pohádky ukazují na lidské charaktery, hlavně na chamtivost a na důsledky s ní spojené, co se týká vztahů s ostatními lidmi. Ukazují na fakt, že jsou mezi námi lidé hodní, dobrosrdeční, kteří se neváhají podělit s ostatními, ale také, že existují tací, jež by si, jak se lidově říká, nechali pro korunu vrtat koleno. Ti nejmenší tak mají možnost se s pomocí pohádek vyprávěných již našimi předky seznámit s tím, že vztahy mezi lidmi nejsou vždy růžové – i přestože v těchto příbězích vystupují postavy, se kterými se dnes již nejspíš nesetkají, jako je čeledník, sedlák nebo pohádková osoba krále a královny. V přeneseném smyslu se dají velmi dobře aplikovat na dnešní společnost.

Ukázka z knihy:

Byl chudý chalupník a vedlo se mu zle, žil ze dne na den a chalupu měl plnou děti. Nakonec mu ještě kroupy potloukly celou úrodu a byl s dětmi a ženou pořad víc hladový než najedeny.

Po dvoře mu chodila jediná husička, ani ji neměl čím krmit.

Jednoho dne ji vzal a zanesl ji pánovi na zámek. Myslel si, že za ni dostane od pana chleba pro děcka. Pan mu za husu poděkoval a ptal se ho:

„A co bys ode mne za ten dar chtěl?“

„Pane hrabě, já mam velký hlad,“ povídal chalupník.

„Když máš hlad, přijď k nám zítra na oběd.“

Druhy den přišel chalupník na zámek k obědu.

Za stolem seděl už pan hrabě a paní hraběnka, dcera a synáček. A na stole stala na pekáči

upečena husa, ta, co jim donesl.

„Než se dáme do jídla,“ povídá pan, „rozděl tu husu mezi všechny, co tu sedíme, aby každý

dostal svůj díl. A pamatuj i na sebe!“

(Str.41-43)

Knížka má vcelku nezvyklý formát pro titul plný pohádek – 130x205mm. Ovšem vidím v tom velkou výhodu pro děti, které si ji chtějí vzít třeba s sebou na výlet nebo do čekárny k lékaři. Vejde se totiž do každého dětského batůžku nebo do kabelky maminky. Volnou chvilku někde pod stromy v lese při odpočinku lze tak zkrátit a zpříjemnit právě čtením veselých příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmějeme se s pohádkou

Němcová, Božena - Sirovátka, Oldřich

Albatros, 2012

Napsat komentář