Eliáš, rabi Jehuda Löw, Noam, Raši a další

dar proroka eliáše
Židovská komunita se svými zvyky, zákony a tradicemi může být pro mnohé záhadná, kdo ji ale skutečně chce poznat, může vybírat z nepřeberného množství informací. Začít lze už u židovských pověstí.

Dar proroka Eliáše je nová kniha nakladatelství Brána, jejíž autorkou je Blanka Jehlíková. Svou knihu věnovala polozapomenutým pověstem českých a moravských Židů, moudrým rabínům, hašteřivým ženám i bláhovým snílkům.  Tvoří ji sedmadvacet příběhů přinášejících svědectví o tom, že i přes všechny křivdy a potupu se Židé vždy dokázali radovat a zachovat si lásku a víru v Jediného.

Věčný je totiž jediný spravedlivý a svůj vyvolený národ nenechá nikdy padnout. Židé se proto v příbězích dostávají do nejrůznějších potíží, jsou pronásledováni křesťany, nespravedlivě obviňováni z vražd, ale víra je to, co je vždy zachrání. Nejsilnějším prvkem je zde modlitba, která dokáže spasit živé i mrtvé.

Dar proroka Eliáše zachovává klasickou stavbu pověstí, proto předkládá jednoduché černobílé osudy, v nichž hrdinové, v tomto případě Židé, jsou vždy spravedliví, dobří a čelí závisti podlého světa. Avšak navzdory všem křivdám a nenávisti je poselstvím pověstí úcta k lidem.

„Jako jsi pomohl nám, pomůžeš každému, kdo bude v právu, ať už věří v cokoli.“ (str. 39)

Jak už je pro pověsti typické, kladou důraz na dobré vlastnosti, jakými jsou poctivost, láska či odpuštění. Čtenář se zde proto může setkat se vznešenými muži, ctnostnými ženami i pokornými dětmi. Ať už jsou dívky krásné či ošklivé, vždy nacházejí štěstí, protože mají dobré srdce. Častým motivem je zde touha po bohatství, jež se nevyplácí, zakázaná láska i oběť pro vědění. Na moudrost a vzdělání je kladen velký důraz, Židé kvůli studiu často odcházejí od rodin a obětují mu část svého života, ne-li život celý. Moudrost zase ztělesňují důstojní rabíni, kteří dokáží čelit téměř každé situaci a správně poradit jak panovníkům, tak duchům.

Oblíbenou postavou židovských pověstí je rabi Jehuda Löw, který je doslova opředen mýty a tajemstvími. Vyskytuje se hned v několika příbězích jako vážený rabi, mladý student i zoufalá duše, která kvůli své pýše padesát let bloudí mezi chrámy.

„Kde najdu Jediného, Věčného, abych mu mohl pohlédnout do tváře?“ zeptal se ho.

„Viděl jsi ho mnohokrát,“ pousmál se muž, „ale tvá pýcha ti zaslepila zrak. Proto jsi ho nepoznal, ty bloude.“ (str. 26)

Kniha Blanky Jehlíkové zobrazuje svět Židů s jeho zákony i mýty, svět, který je tajemný a často krutý, je ale také plný zvláštní magie a laskavých životních rad. Jeho zvláštní atmosféra potěší všechny milovníky pověstí a prastarých příběhů. Jen se musí odhodlat a přenést se přes prapodivnou, nevzhlednou obálku knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDar proroka Eliáše
židovské pověsti

Jehlíková, Blanka

Brána, 2010

Napsat komentář