Setkání s minulostí

dům
Ve světě se občas dějí zvláštní věci, které si neumíme vysvětlit. Někdo možná viděl ducha a ostatní ho považují za blázna. Je něco takového v naší moderní společnosti vůbec možné?

Hlavní dějová linka se odehrává v přítomnosti. Hrdinkou je mladá žena, která se svou rodinou žije v Liberci. Kateřina pracuje po večerech pro literární časopis. Aby mohla napsat interview s žijící legendou, autorem mnoha bestsellerů, musí přečíst všechna jeho díla, a navrch i díla jeho oblíbené spisovatelky Karolíny Světlé.

Knihu napsala česká autorka Andrea Fischerová. Jmenuje se Dům v Orionu a vyšla v nakladatelství Eroika v roce 2012.

Spisovatelka se narodila v Liberci. Vystudovala anglistiku a germanistiku na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Doktorát pak získala na německé univerzitě v Řezně a to z anglické literatury. Svou disertační práci publikovala i ve Velké Británii. Svou první knihu vydala v roce 2011. Byla to novela Posel. V současné době žije v Německu se svým manželem a dvěma dětmi.

Poté, co se Kateřina setká s Autorem, život se jí obrátí vzhůru nohama. Uvědomuje si, že pro to, aby uspokojila všechny potřeby své dcery, upozadila své potřeby a přestala myslet na svůj sen. Autor jí pomůže vrátit se na cestu, kterou kdysi chtěla jít. Ukáže jí, že nemusí vždy vybírat jedno nebo druhé, ale že lze v životě zkombinovat mnoho činností.

Celým příběhem kromě hlavního děje prochází ještě jedno vyprávění. Z počátku je to nové dílo Autora, které se ale postupně stává dílem Kateřininým. Ústřední postavou je zde Margit. Žena v domácnosti.

Postupně se osudy obou hrdinek slijí dohromady a čtenář může sledovat, jak jsou si jejich životy v mnohém podobné. Kateřina i Margit (žena z třicátých let 20. století) jsou silné osobnosti, které se rozhodly pro dobro své rodiny opustit své sny. Nakonec se vzchopí. Stanou se silnějšími a s hrdostí dosáhnou toho, po čem toužily.

Celou knihu obestírá tajemno a napětí. Čtenář je obětí dokonalé fikce, stejně jako hlavní hrdinka Kateřina. Do poslední chvíle, do poslední stránky, si nemůže být jist, co je opravdové a co už hraničí se šílenstvím.

Autorka svou mužskou postavu Autora nijak nepojmenovala, ale myslím si, že příběhu to vůbec neuškodilo, naopak – člověk nemusel přemýšlet nad zbytečným a mohl se soustředit na důležitější fakta příběhu. Více se ukázaly povahové vlastnosti tohoto člověka a jméno mu opravdu nechybělo.

Díky tajemné atmosféře čtenář udrží svou pozornost už od začátku, kdy knihu poprvé vezme do ruky, až do té chvíle, kdy ji s dobrým pocitem odloží. Autorka vybrala dokonalé výrazové prvky. Líbilo se mi, že volně přechází z jedné dějové linky do druhé. Člověk díky výrazivu snadno pozná, kde se právě příběh odehrává a grafické oddělení tomu jen pomohlo.

Nezbývá mi nic jiného, než knihu pochválit. Je krásným mixem, kde se dokonale snoubí prvky romantického románu, fantastického vyprávění i lásky k literatuře. Pokud tedy sdílíte stejné nadšení pro čtení čehokoliv, doporučuji toto dílo právě vám. Je plné zamyšlení, ale hlavně radosti z tohoto koníčku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDům v Orionu

Andrea Fisherová

Eroika, 2012

Napsat komentář