Káva mého života

espressologie
Je možné, abyste si za pomoci kávy našli lásku svého života? Zajděte si do kavárny, kde pracuje studentka Jane a uvidíte.

Jane Turnerová je obyčejná sedmnáctiletá dívka, která studuje poslední ročník střední školy. Touží dostat se na vysokou školu, kde by se z ní stala módní návrhářka. Jelikož je ale školné na této instituci poměrně drahá záležitost, musí si někde přivydělávat. Proto chodí ve svém volném čase do kavárny, kde pracuje jako baristka.

Autorka Kristina Springerová píše knihy pro dospívající čtenáře. Na svém kontě má již tři vydaná díla. V České republice zatím vyšlo jen to nejnovější. Jmenuje se Espressologie a vyšlo v září roku 2012 v nakladatelství CooBoo.

Spisovatelka se narodila 27. října 1975 ve Spojených Státech. Studovala na de Paul University a v současné době žije v Chicagu se svou rodinou.

Jane Turnerová si vede deník, kam si zaznamenává druhy kávy spolu s charakteristikou jejího nákupčího. Velice brzy má tak popis každého nápoje, který se v kavárně nabízí. Jí samotné to připadá jako šílený nápad, ale když se díky jejímu umu začnou dávat její známí dohromady, zjistí, že to asi nebude tak úplně na hlavu.

Její šéf se proto rozhodne využít její kouzlo a šarm jako lákadlo pro jejich pobočku. Najednou se Jane stává slavnou. Sbližuje velkou spoustu lidí. Lidé v jejím okolí jsou šťastní. Ale co samotná Jane? Nalezne také toho pravého díky svému oblíbenému nápoji, kterým je velké ledové odtučněné moka bez šlehačky?

V knize nalezneme kromě Jane také další osobnosti, které dotvářejí kouzlo této kavárny. Je zde věčně nevrlý vedoucí Derek, jenž touží po uznání a velkém úspěchu, Janina nejlepší kamarádka Am a další postavičky, bez nichž by toto vyprávění nebylo ono.

Jako v každém správném zamilovaném příběhu i zde se nachází škarohlíd, který hlavní hrdince otravuje život. V tomto případě jím je bývala spolužačka ze střední školy Melissa. Melissa je typická snobská bohatá dívka, která nemá na práci nic lepšího než otravovat Jane život. Jane se jí bojí postavit, a tak většinou konfrontace s touto osobou končí jejími slzami.

Změní se nakonec Jane, a přestane být tou dívkou, která chce vše dobré pro ostatní, ale pro sebe to zatím neumí nalézt? To se dočtete. Zatím jí ale určitě můžete držet palce.

Líbil se mi hlavně ústřední nápad s kávou. Bylo to něco neotřelého a originálního. Bavilo mě sledovat nápady Jane, která postupně odhadovala charaktery svých zákazníků a dávala je dohromady.

Doporučuji dílo přečíst. Jistě pobaví mladé i starší čtenáře. Až budou sledovat hlavní hrdinku, která dovede spojit své zákazníky, ale sama má v životě pěkný nepořádek, možná se v ní uvidí, nebo si jen řeknou, že je to pořádný blázen.

Jediná věc, co mě mrzela, byla ta, že autorka mohla typologii osobností rozpracovat důkladněji. Čtenář tak v průběhu čtení narazí na pár charakteristik, ale sám se se svým oblíbeným nápojem najít nemusí. Určitě by bylo lepší, kdyby autorka buď nepsala o povahách vůbec a jen naznačila, o co se jedná, nebo opravdu popsala všechny. To je ale jen malá skvrnka na jinak moc hezkém příběhu, který zajisté pohladí po duši.

Posaďte se tedy do křesla, uvařte si ke čtení oblíbený nápoj a vychutnejte si ho až do konce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEspressologie

Springerová, Kristina

CooBoo, 2012

Napsat komentář