Jak klíčí opravdová láska?

Ty proti mně
Může vyrůst uprostřed nenávisti, prodrat se přes trní okolností a zasáhnout okolí? Ale ano, stačí si vzpomenout na příběh Romea a Julie. Jenže svět byl proměněn až jejich tragickým koncem.

Takto to ale není v románu britské autorky, žijící v Londýně, Jenny Downhamové (*1964). Ještě než začala psát, pracovala jako herečka a věnovala se hraní pro problematickou dospívající mládež. Její osudy ji zasáhly natolik, že jim věnuje i svoji literární tvorbu. Již prvním románem Ještě než umřu zaujala jak kritiku, tak čtenáře po celém světě natolik, že byl převeden i na filmová plátna. V letošním roce vyšlo v nakladatelství Eroika její druhé dílo s názvem Ty proti mně v překladu Kateřiny Lipenské.

Hlavními hrdiny jejího nevšedního příběhu jsou „On“ – osmnáctiletý Mickey McKenzie a „Ona“ – sedmnáctiletá Ellie Parkerová. Asi by se nikdy nepotkali, kdyby se nestalo něco hrozného, co propojilo jejich rodiny, které stojí na opačné straně sociálního spektra. Bratr Ellie Tom, syn bohatého podnikatele, je obviněn, že znásilnil teprve čtrnáctiletou Mickeyho sestru Karyn. Hlavním svědkem v přelíčení má být Ellie, která jediná u toho byla. Jenže tvrdí, že nic neviděla a Tom je nevinný. Karyn se uzavírá doma ve svém pokoji, odmítá komunikovat, chce opustit školu. Cítí se pošpiněná, zničená. Její věčně opilá matka jí nedokáže vrátit sebevědomí. Jediný Mickey, který vidí její bolest, se rozhodne, že Karyn pomstí a že Toma zbije. Jenže, když poprvé zazvoní u luxusní vily na břehu řeky, otevře mu právě Ellie a rozběhne se něco, co se nedá zastavit. Přesvědčuje sám sebe, že z ní jen vytáhne informace o bratrovi, které poslouží jeho pomstě. Ve skutečnosti se on, který dosud střídal holky jako ponožky a láska mu byla k smíchu, zamiloval.

Jejich náklonnosti není přáno. Když Ellie zjistí, kdo onen zajímavý a chápající mladík ve skutečnosti je, podezřívá ho, že jeho cit není upřímný. A když se o vzájemném vztahu dozví i rodiče, stane se součástí právnické bitvy nadcházejícího soudního procesu. Řekne Ellie pravdu o tom, co se tehdy mezi Tomem a Karyn stalo? Pomůže to Karyn najít ztracenou sebeúctu? A co láska Mickeyho a Ellie? Přežije všechny těžkosti, dokáží sobě vzájemně důvěřovat poté, co se zapletli do lží?

Rozhodně nejde o jednoduchou love story. Okolnosti jsou příliš specifické. Mickeyho rodina je takřka asociální, dokonce hrozí, že pokud nebude matka spolupracovat, děti skončí v dětském domově. Ale i tato neúplná rodina má právo na spravedlnost a bojuje za ni ze všech sil. Bohatá Ellie má jednodušší pozici, alespoň na začátku. Má oba rodiče a jsou jako jeden tým, který válčí za Tomovu nevinu. Ale Ellie, když pozná Mickeyho, pochopí, že možná je lepší říkat pravdu, ať to stojí, co to stojí.

Autorka podává přesvědčivou výpověď o dnešní mládeži. Možná je vulgární, povrchní a cynická, ale přesto v sobě ukrývá i pozitivní vlastnosti, jako je čest a odpovědnost. Mnohdy je to právě na nás, dospělých, zda to kladné dokážeme přes tu slupku odhalit. Moc se mi líbilo, že kniha neobsahuje žádné zdlouhavé psychologické rozbory, ale přesto ukazuje hloubku věcí a odhaluje problémy až na dřeň. Využívá k tomu dramatickou zápletku a velmi silné dialogy. Určitě by se Ty proti mně mohlo stát předlohou pro divadelní hru či film, má totiž spád, překvapivé zvraty a nečekané vyvrcholení. Charakter jednotlivých postav se proměňuje a vyzrává. Každý si musí uvědomit, na čí straně stojí a obhájit to před sebou samým. To je to nejdůležitější, aby člověk dokázal čelit obtížím s čistým štítem.

Pokud máte chuť na trochu nepodbízivé romantiky, která vás zaručeně nenechá chladnými, určitě si Ty proti mně přečtěte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTy proti mně

Downhamová, Jenny

Eroika, 2012

Napsat komentář