Rozsáhlá publikace zachycující dějiny jídla

1180622_19996167
Jídlo a pití patří k základním lidským potřebám. Vyvíjelo se stejně jako samo lidstvo. Má svou historii, kterou stojí za to poznat…

Na našem knižním trhu se objevila ve druhém, rozšířeném vydání, rozsáhlá publikace, která zachycuje vývoj výživy v obdobích, jež by se dala charakterizovat jako nejdelší – pravěk a středověk. Kromě rozsáhlosti je také náročná vzhledem ke speciálním znalostem. Magdalena Beranová ale není žádná začátečnice. Její předchozí díla se věnují například dějinám zemědělství nebo historii starých Slovanů. PhDr. Magdalena Beranová, DrSc., je přední česká archeoložka, která vydala několik knih a studií se značným ohlasem nejen u nás, ale i v zahraničí. I přestože je dnes již v důchodu, stále pracuje na svých výzkumech. Titul Jídlo a pití v pravěku a ve středověku vyšel prvně v roce 2011, nyní se v nakladatelství Academia dočkal i doplnění o přípravy jídel a způsoby stolování ve starověkém Egyptě, Mezopotámii, Řecku a Římě, ale rovněž podává čtenářům přehled nových jídel v české kuchyni v osmnáctém a devatenáctém století.

Kniha velmi poutavým způsobem přibližuje čtenářům jedno z trochu tajemných období lidstva, především proto, že je pro nás již tak vzdálené. I přestože by se mohlo zdát, že půjde spíše o odbornou publikaci, opak je pravdou. Magdalena Beranová svou knihu pojala jako vyprávění o těchto dvou časových úsecích, navíc velice srozumitelně i pro laiky. Samozřejmě ji ocení i studenti, jež získají celou řadu materiálů ke studiu.

Je nutné zdůraznit, že autorka nedává prostor spekulacím, čemuž odpovídá, kromě jejích znalostí, i v závěru uvedený velmi obsáhlý rejstřík použité literatury, kde je zachycena celá řada titulů, včetně odborných, našich i zahraničních autorů.

Kniha je pro přehlednost rozdělena do několika kapitol, ve kterých Magdalena Beranová prezentuje potraviny podle klasického schématu, jejž můžeme znát z běžných kuchařských knih – vše z obilí, maso, luštěniny, zelenina, ovoce, koření atd. V nich pak čtivou formou velice detailně líčí kompletní vývoj dané potraviny. Kromě vývoje výživy zachycuje autorka historické souvislosti i tradiční lidové slavnosti, jako jsou Vánoce, posvícení atd., a to tak, aby si každý mohl udělat dokonalý obrázek o tehdejší době, který, i když se to možná na první pohled nezdá, úzce souvisí s vývojem vaření.

Úžasným bonusem jsou recepty, které doplňují jednotlivé kapitoly. Navíc jich na zájemce ještě více čeká v příloze této více jak pětistránkové publikace. Jsou zde shromážděné z doby pravěku, středověku, počátku novověku a lidové kuchyně starověkého Říma. U každého nechybí konkrétní časový údaj a detailní postup při zpracování. Co překvapí je přehled, kde si čtenář může vybrat, zda se chce „zakousnout“ do masných výrobků, nebo by raději chrupal zeleninu či zkusil pokrmy z květin apod.  K dispozici mu jsou čísla stránek s jednotlivými potravinami, pak už stačí jen nalistovat.

Nedílnou součástí je velké množství kreseb i barevných fotografií, které přibližují čtenáři tehdejší život. Ukazují například, jak vypadala v desátém století kvedlačka, jaký mlýnek používali Keltové či jak se pracovalo s ručním lisem na olej ve středověku.

Vydání této publikace považuji za velmi přínosné, protože jde o shrnující text, který i široké veřejnosti přibližuje dějiny, jež v literatuře v tomto obšírném zpracování zřejmě nejdeme. Tím se i domnívám, že by neměla chybět v žádné knihovně jako jeden ze základních titulů obecné vzdělanosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJídlo a pití v pravěku a ve středověku

Beranová, Magdalena

Academia, 2011

Napsat komentář