Agatha Raisinová opět na scéně

450px-Macour1
Ředitelka reklamní agentury, která měla pocit, že už si vydělala dost, aby mohla odpočívat na venkově, opět řeší zamotaný detektivní případ.

Nakladatelství Motto českým čtenářům předkládá již druhou knihu ze série s Agathou Raisinovou v hlavní roli skotské autorky Marion Chesneyové (*1936). Je pod ní podepsána pseudonymem M. C. Beaton, který si vytvořila právě pro psaní tohoto žánru.

Agatha došla ve svém životě na venkově do bodu, kdy se začala nudit. Přemýšlí, jak se vrátit do Londýna, když tu zrovna přijde nabídka od jejího bývalého konkurenta, aby společně založili novou firmu. To se jí zalíbí, ale potom, co zjistí, že dotyčný je na mizině a pouze touží oškubat ji o peníze, se rozčarovaná vrací zpět do svého domečku v Cotswoldsu. Bohatější o nepříjemnou zkušenost a o nového kocourka, kterého našla zatoulaného v Londýně, se rozhodne ulovit pohledného a nezadaného veterináře. Nebylo by to ovšem správné Agathino dobrodružství, kdyby dotyčný vzápětí za záhadných okolností nezemřel. Teprve po jeho smrti vyplouvají na povrch stinné stránky jeho povahy. Ač veterinář v malé vesnické ordinaci, nesnášel kočky a psy, dokonce jednu kočku utratil, místo aby ji léčil! Z pohledných dam tahal peníze na veterinární nemocnici a vzápětí je prohrával na automatech. Že by na první pohled milého, na druhý pohled zákeřného a zlého muže někdo opravdu zabil a nešlo o pouhou souhru náhod? To se Agatha ve spolupráci se svým novým sousedem, plukovníkem Jamesem Laceyem, rozhodne vyluštit stůj co stůj. A když je zabita i jedna z dam, která slibovala, že poví vše, co o veterináři věděla, je jasné, že někdo nestojí o to, aby pravda vyšla najevo. Agathě jde nakonec i o její o život!

Kniha Agatha Raisinová a zlý veterinář je podle mne akčnější než první díl s otráveným koláčem. Obsahuje méně popisných pasáží, naopak pozornost je soustředěna na hlavní hrdinku. Její touha ulovit muže je líčena až jako chorobná, která každého případného zájemce spíše odradí než připoutá. Neskutečné příhody a trapasy, které její snahu zapůsobit nejprve na veterináře a pak i na plukovníka provází, vás rozesmějí. Na druhé straně, napínavé vyvrcholení pátrání je správně mrazivé a užijete si i chvilku strachu. Tentokrát již hrdinka nepředstírá, že po ničem pátrat nechce a že si chce jen užívat odpočinku. Naopak. Luštění záhadné smrti ji zcela pohltilo, až v některých momentech zapomíná na vše kolem sebe. Můžete sledovat proměnu městské dámy ve venkovskou ženu, která si postupně stále více zamilovává život na malé vesnici se vším, co přináší. Dokonce v ní probouzí i lásku ke zvířatům, což pochopí ve chvíli, kdy tajemný pachatel unese její kočky a posílá výhrůžky, že je usmrtí, pokud nezanechá pátrání. Ale tak už to bývá, když něco máme, tak si toho nevážíme. Doceníme to teprve ve chvíli, kdy o to přijdeme.

Agatha Raisinová je lehkým čtením pro dlouhé večery. Potěší, pobaví. Pokud od ní nečekáte litry krve, množství vulgarit a napětí na každé stránce, šimrající až kdesi pod žaludkem, může vám být příjemnou společnicí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAgatha Raisinová a zlý veterinář

Beaton, M. C.

Motto, 2012

Napsat komentář