Recept na spokojený život

SAM_3484
Život je někdy pes. Ale je na nás, abychom si tohoto psa ochočili a dokázali ho vycvičit podle svých představ.

Jedna z našich nejúspěšnějších, ale zároveň i nejkontroverznějších autorek Irena Obermannová vydala další knihu. Je to volné pokračování prvního dílu Život je p(l)es. Druhý díl se jmenuje příhodně Život je p(l)es 2 a vydalo ho nakladatelství Albatros v Edici České televize v březnu roku 2012.

Autorka má za sebou již velkou řadu děl a to nejen těch literárních, ale i filmových a televizních. Mezi úspěšné seriály určitě můžeme zařadit Ordinaci v růžové zahradě, kde Obermannová pracovala jako scenáristka. Poté se ale navrátila zpět na Českou televizi, se kterou spolupracuje dosud. Mnoho jejích knih bylo také zfilmováno, jako například Divnovlásky.

Druhý díl nabízí stejně velkou porci zábavy jako ten první. Příběhem nás dál provází Žofie Zvonková, která je sice mrtvá, ale ona sama tento fakt považuje za výhodu. A proč? Protože se právě nemůže stát to, že by vprostřed vyprávění zemřela a nemohla by nám svůj příběh dovyprávět. Zdá se to dost bizardní, ale svým způsobem má pravdu.

Kolikrát se člověku může stát, že už nikdy nedokončí to, co začal, nikdy už si nevezme oblečení, které si šetřil pro lepší chvíle a lituje, že si dostatečně neužil svých blízkých?

Važme si proto každé chvilky, která nám zde na zemi byla dána. Nikdy nevíme, která bude ta poslední. A podle toho bychom se měli chovat. Nehnat se stále za kariérou, penězi, ale uznávat hodnoty, jakými jsou láska, porozumění či přátelství. To je víc než bohatství.

I tentokrát se děj točí kolem domova důchodců ve Skalici. Objevují se zde staré známé tváře, ale přibývají i nové, neokoukané, které se nám teprve musejí představit. Domov tentokrát čekají velké problémy a jeho obyvatele jakbysmet. Život nám ale přináší i špatné zprávy, není to jen o tom dobrém. Jak si se vším hrdinové poradí, se dozvíte až na stránkách této knihy. Mohu vám ale prozradit, že nakonec vše končí tancem.

Vypravěčka Zvonková tančí se svými přáteli i známými, jak ale sama konstatuje, moc jí to nejde, vzhledem k tomu, že je z ní už pouze obláček vzduchu. Na jednu stranu ironická, na druhou stranu úžasná a vtipná poznámka nakonec. Nikdo z nás totiž nemůže vědět, co nás čeká na „druhé“ straně. Každý z nás si to představuje jinak. Je pěkné, že v tuto dobu ještě někdo věří na nebe a anděly. Že někdo věří na místo, kde nám bude po smrti dobře. Proto mi závěr přišel velice povedený a vkusný, plný naděje a optimismu.

Kniha, stejně jako seriál, je o naději. O tom, že život přeci není tak zlý. Že na nás stále čeká něco dobrého, o co můžeme stát a pro co můžeme žít. Vyprávění bylo stejně povedené jako v prvním díle. Autorka je vtipná a umí zajímavě vyprávět i o tak zlých věcech, jakými jsou smrt, nemoci apod. Čtenář díky tomu čte o opravdovém životě, tak jak přichází. A toho si velice cením.

Užijte si proto druhý díl, stejně jako ten první. Přinese vám určitě báječné chvilky plné radosti, možná i slz. Doufám, že se u jeho čtení opravdu budete bavit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot je ples 2

Obermannová, Irena

Edice České televize, 2012

Napsat komentář