Setkání s osobnostmi českého humoru

komici_perex
Vzbudit úsměv v každém okamžiku – tak by mohlo znít motto těch, kteří jsou nesmazatelně zapsáni v naší paměti jako významní lidé, kteří dokázali pobavit generace našich babiček a stejnou službu dělají i nám…

Od roku 2011 vysílá Česká televize cyklus naplněný humorem – Komici na jedničku. Setkat se s osobnostmi českého humoru nyní mají možnost i čtenáři v knize, kterou vydalo před nedávnou dobou nakladatelství Edice ČT. Pro literární zpracování televizní pořad připravili Pavel Taussig a Irena Tatíčková. Jedná se o první díl, kde na čtenáře čeká výběr hereckých osobností z první a druhé řady stejnojmenného televizního cyklu.

Publikace nás zavede do světa, který kolem sebe vytvořilo osm významných českých osobností. Jako první se představí král komiků Vlasta Burian, následuje Nataša Gollová, Jaroslav Marvan, Vladimír Menšík, Hugo Haas, Stella Zázvorková, Miloš Kopecký a Jan Libíček. Každému z nich je věnována část této úžasné knihy, ve které se dozvíme jak informace, které zřejmě známe, tak i zajímavé perličky z jejich soukromého i osobního života. Autoři velice čtivě a souvisle líčí detaily, jež provázely tyto osobnosti již od narození, a postupně se přenesou až do chvil, kdy zaznamenaly největší úspěchy. Nechybí samozřejmě vzpomínky na jednotlivé filmy, ve kterých si zahrály, a to včetně závěrečného seznamu všech rolí, který jistě potěší milovníky těchto osobností. Je skutečně velmi zajímavé sledovat vývoj neobyčejných lidí, od jejich zrodu až do konce života. Čím mnohdy museli projít, co prožívali, jak se na jejich působení v oblasti zábavy dívají lidé. Je to skvělé nahlédnutí za záclonku lidské zábavy, která ale většinou skrývala nejen radosti a nadšení z práce, ale i starosti a bolest.

Publikace je doplněna celou řadou fotografií z natáčení, ze soukromého i hereckého života, vesměs černobílých, které dávají knize ty správné grády a výrazně dotvářejí celý text, jenž by bez nich byl skoro suchým encyklopedickým přeříkáváním životopisů. Díky nim má čtenář možnost připomenout si snímky, na které se tak rádi díváme opakovaně v televizi a které nás donutí k tomu, co bylo cílem těch, o kterých tato kniha pojednává – vykouzlit úsměv.

Titul potěší ty, kteří tento cyklus v televizi sledovali a jehož moderátorem je vynikající herec Petr Nárožný. Umožní nejen nahlédnout pod pokličku významných českých osobností, ale také ukáže, jak úžasné lidi českého humoru naše země měla a má. Kniha je elegantně zpracovaná a vzhledem ke svému obsahu se může stát výborným dárkem pro vaše blízké, třeba na blížící se Vánoce. Potěší každého milovníka dobrého filmu a nemusí se jednat o pamětníky. Smích je totiž potřeba pořád. Jen díky němu je na nám na světě lépe. A také díky těm několika málo lidem, jejichž cílem bylo naše štěstí…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKomici na jedničku

Činčerová, Alena, Taussig, Pavel

Edice České televize, 2012

Napsat komentář