Indiana Jones podle Toma Harpera

1381065_38052679
Archeolog, kterého nezastaví svištící kulky nad hlavou ani starodávné kletby. Historie je nejen jeho povoláním, ale i koníčkem. Přesně takto si asi většina z nás pamatuje nesmrtelného „Indyho“ z filmového zpracování. A co kdybychom zkřížili tohoto muže s další slavnou postavou – Jamesem Bondem?

Možná to zní trochu přitažené za vlasy, ale kniha Toma Harpera Ztracený chrám, jež vyšla nedávno v nakladatelství BB/art má za hlavního hrdinu někoho, kdo mi připomíná, a ne zase tak vzdáleně, právě oba jmenované. Jmenuje se Sam Grant a je to bývalý voják zvláštních sil, a především dobrodruh. Zvládne s přehledem boj zblízka, vždy si snaží zachovat chladnou hlavu, a to i ve chvílích, kdy se propadá do hlubin času, aby pátral po záhadě vzdálené minulosti, která může znamenat ohrožení současnosti.

Autor zkrátka nevymyslel nic světoborného. Vlastně si jen něco „vypůjčil“ a vytvořil příběh, který je v podstatě jako vystřižený z filmů se zmiňovanými postavami. Popravdě musím říci, že mě dost mrzelo, když jsem tento fakt po přečtení pár stránek zjistila. Originalita by byla nepochybně vítaná. Navíc se Tom Harper ani neobtěžoval se zakrytím svého úmyslu. Pamatujete si například, jak se jmenoval spolupracovník nacistů, který vždy Indymu „vyfoukl“ poklad z rukou? Harper jej nazval Belzigem a dal mu ve svém příběhu vlastně téměř totožný úkol. Pokud znáte správnou odpověď, pak je vám shoda jasná. Podobných rovnic je v knize několik, pokud se nedá rovnou říci, že je celá vystavěna na téměř identickém základu jako filmové zpracování.

Pokud by vám to nevadilo, pak se máte na co těšit, protože na vás při pátrání v bludišti starověkých kultur a záhad minulosti čekají stránky napěchované dobrodružstvím.

Sam Grant se vydává společně s archeoložkou Marinou a geniálním profesorem Reedem do Řecka, aby rozluštil starodávné písmo na tabulce, která ukrývá tři tisíciletí schovaný poklad. Cesta to nebude jednoduchá, protože na hrdiny čeká mnoho nástrah, třeba v podobě Rusů či tajných vládních složek – ti všichni mají zájem na získání pokladu, který je stejně cenný jako nebezpečný…

Kniha se čte velmi dobře přibližně od poloviny. Tom Harper se zabývá zkraje až příliš dlouhými, i když detailními popisy, zřejmě ve snaze vnutit čtenáři maximum informací. A to jak ze života hlavních postav, tak i z legend a bájí. Bohužel to může na někoho působit nudně a rozvláčně, s nutkáním stránky přeskakovat. Ovšem druhá část se mu povedla na výbornou, nechybí akční děj plný honiček a stříleček. Už se tolik nezatěžuje detailním rozpracováním tématu, byť si myslím, že kdyby chtěl, mohl by. Je dobře, že se zaměřil více na děj, protože čtenář teprve tady dostává tu správnou dávku napětí, na kterou čekal.

Titul ocení nepochybně všichni, kteří mají chuť začíst se do mysteriózního thrilleru. Autor tu pracuje s dávnými řeckými bájemi, které rozebírá a staví je do reality současného světa. Ten zastupuje právě Grant. Naopak profesor Reed je tím, který se rád nechává unášet fantazií jemu vlastní. Mezi nimi se ocitá Marina, kterou bych si troufla malinko přirovnat k agentce Scullyové, vezmu-li v potaz, jakým způsobem se snaží porovnávat dějiny se současností. V neposlední řadě se bude kniha líbit těm, kteří mají chuť prožít dobrodružství, i když ne originálního tématu, ale zábavné, kde nechybějí ani nečekané zvraty. Ocenit musím věnování se řeckým pověstem, jelikož autor musel při jejich zpracovávání vynaložit nemalé úsilí, protože zjevně nenechal nic náhodě.

Je škoda, že se autor inspiroval výše jmenovanými postavami včetně jejich příběhů, protože knihy s podobnou tématikou jsou na trhu jistě vyhledávané, a právě originalita by mohla z tohoto titulu vytvořit jedinečné dílo.

Ztracenému chrámu dávám pět hvězdiček z deseti a budu se těšit na další Harperovu knihu, která bude, věřím, o něco zajímavější.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZtracený chrám

Harper, Tom

BB/art, 2012

Napsat komentář