Patříte k hodným holkám?

Obálka knihy
Možná jste jednou z žen, které usilovně pracují, ale na něž jejich šéfové při povyšování neustále zapomínají. Přidáno jste nedostaly ani nepamatujete, i když vaši práci neustále někdo chválí. Chtěli byste to změnit?

Pak můžeme doporučit knihu Lois P. Frankelové s názvem Hodný holky nikdy nedostanou přidáno, 101 chyb, kterými ženy sabotují svou kariéru. V České republice ji v roce 2012 vydalo nakladatelství Bizbooks.

Autorka je profesní koučkou žen, které potřebují poradit se svou kariérou. Patříte k nim také vy? Zkuste odpovědět na následující otázky a uvidíte.

Chováte se podle názoru většiny lidí profesionálně? Máte pověst důvěryhodného člověka? Jste známá svou asertivitou? Bylo vám řečeno, že jste schopná? Když mluvíte, působíte na ostatní dojmem inteligentního člověka? Není pro vás problém být přímá? Vyjadřujete se způsobem, který ostatním připadá jasný a srozumitelný? Řekla byste, že ve firemní politice se vyznáte, a umíte jednat politicky? Se sebedůvěrou nemáte nejmenší problém? Na vašem jednání je vidět, že umíte sama sebe propagovat?

Kolikrát jste odpověděla ano? Desetkrát? Napište vlastní knihu, jak úspěšně řídit svou kariéru. Sedmkrát a méně? Pak, pokud chcete se svým profesním životem něco dělat, zalistujte knihou Lois. P. Frankelové. Na začátku najdete test, ve kterém zjistíte, jak zvládáte jednotlivé segmenty, které ovlivňují vaši kariéru. Možná potřebujete poradit jen v několika málo otázkách. Zjistíte, zda umíte brát práci jako hru a kolegy jako spoluhráče i protihráče, jak dobře se dokážete zhostit své vlastní role, jestli o své práci přemýšlíte správně, nebo zda u vás vítězí stereotypy. Dále pak, jestli se umíte dostatečně propagovat nebo odpovídají-li váš vzhled, projev a reakce tomu, čeho chcete dosáhnout. Ale hlavně se dočtete, jak to změnit. Autorka uvádí nejen chyby, které ženy dělají, ale také to, jak různé situace řešit správně a nesabotovat vlastní kariéru.

Knihu nemusíte číst celou, možná máte některou oblast perfektně zvládnutou. Právě test vám napoví, které kapitoly jsou pro vás nejdůležitější a které můžete právě vy pominout.

Je vidět, že autorka má za sebou dlouhou praxi a že ví, o čem mluví. A i když díky testu promlouvá ke každé ženě tak trochu zvlášť, všem dohromady doporučuje, aby se přestaly chovat jako hodné holky! Když jsme byly malé, naučili nás, že se máme chovat tiše, klidně, poddajně, budovat vztahy a vyhýbat se konfliktům. Pak budeme hodné holčičky, z nichž vyrostou noblesní dámy. Doba se však změnila, a přestože si tento stereotyp předáváme dál, v práci s ním neuspějeme. Pokud si vezmete její rady k srdci, možná bude vaše okolí překvapené. Bude se ptát, kde jste najednou vzala sebevědomí, proč jste neústupná a tvrdá. Ale tak se chovají dospělé ženy. Vědí, co chtějí a nebojí se to říct. Samozřejmě autorka neradí, abychom šly přes mrtvoly, ale není třeba ustupovat bez boje a být neustále opomíjená.

Na knize musím ocenit to, že vede každou ženu trochu jinak. Také mě zaujala praktičnost rad. Pokud víte, že na otázky svých šéfů odpovídáte občas špatně, ale nevíte, jak zní správná odpověď, vsadím se, že tady ji objevíte. Autorka podle mě našla skvělý kompromis, jak zůstat v srdci ženou, a přesto uspět v mužském světě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHodný holky nikdy nedostanou přidáno
101 chyb, kterými ženy sabotují svou kariéru

Frankel, Lois P.

BizBooks, 2012

Napsat komentář