Kniha s varováním 2

Autoři knihy
Mal Croft a Matt Windsor napsali dvě knihy o tajné řeči těla. V první, o které jsme vás už na našem webu informovali, se věnovali posunkům a gestům dívek a žen. V té druhé popisují, jak se nonverbálně vyjadřují muži.

Obě knihy vydalo v roce 2012 nakladatelství Brána. Tajná řeč těla dívek a žen byla určena mužům, kteří chtějí porozumět ženám, pochopit, kdy jsou jim nakloněny a kdy nikoli. Čekala jsem tedy, že Tajná řeč těla chlapců a chlapů bude pro ženy. To však platí jen částečně. Autoři jsou muži, a tak i tato kniha je určena spíše jim. Píší opět pro publikum, které znají. Takže za sebe musím říci, že jsem se zase spletla, protože kniha není pro mě.

U prvního dílu jsem si stěžovala na vulgaritu a neoriginalitu. V Tajné řeči těla chlapců a chlapů Mal Croft a Matt Windsor na vulgaritě ubrali. Sem tam se ještě sprosté slovo mihne, opět podle mě není opodstatněné, ale už je to snesitelné. Tentokrát autoři nezůstali jen u významu gest a zajímavostí o nich, píší také, jak gesto provést v praxi. Radí mužům, jak se daný posunek naučit, aby byl nezaměnitelný a vyjadřoval přesně to, co má. Napůl je to učebnice.

Díky tomu vyvstávají, podle mě, dvě zásadní otázky: Popisovaná gesta tedy nejsou všeobecně známá? Nepoužívají je všichni muži? Zřejmě ne, když se je musejí učit. Proč tedy knihu číst? Proč bych se měla orientovat v gestech, jež se někteří muži možná naučí? Vždyť muži, kteří tuto knihu nečetli, mohou používat úplně jiné posunky.

Většina gest je hodně názorných, pochopíte je i bez učebnice. Některá působí trochu tajemně, ale troufám si tvrdit, že když je budete dešifrovat v kontextu určité situace, tak to tolik práce nedá. Kdo by neznal posunek pro velká ňadra, dvě klapající dlaně, které naznačují, že toho bylo řečeno až moc, nebo signál – „cinkni mi“ – s malíčkem u pusy a palcem u ucha, popřípadě pokrčení ramen či zacpání nosu, které má upozornit na zápach? Stále hledám to tajemství, které má kniha odhalovat a ono pořád nikde. Ale asi i v tomto případě platí to, co u prvního dílu. Tam se autoři v předmluvě přiznali, že slůvko „tajemná“ je v názvu jen kvůli marketingu.

Možná si řeknete, proč jsem četla díl o gestikulaci mužů, když se mi tolik nelíbil ten o ženské řeči těla. A odpověď je nasnadě. Trochu jsem doufala, že tento bude pro mě, když první byl pro muže. Ale hlavně… nepřečetla jsem si žádnou recenzi či anotaci těchto knih a pořídila si obě najednou. Abyste nedělali stejné chyby a vždy se pouštěli do čtení jen těch publikací, které jsou pro vás, musí existovat stránky, jako jsou tyto.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajná řeč těla chlapců a chlapů
Dešifrace zdaleka ne něžné řeči mužského těla

Croft, Mal - Windsor, Matt

Brána, 2012

Napsat komentář