Hudba, jež nás mění

10673-0-noty
Někdy je opravdu těžké být tím hodným. Být pro ostatní člověkem, se kterým si mohou dělat, co se jim zlíbí. A když pak přijde situace, kdy se chceme z těchto konvencí vymanit, čeká nás většinou nemilé překvapení.

Autorka Sarah Desenová se narodila v Severní Karolíně. Vystudovala tvůrčí psaní a do loňského roku napsala již deset románů. V České republice vyšly zatím pouze dva. A to Ukolébavka a Poslouchej. Její první dvě díla byla dokonce zfilmována.

Kniha Poslouchej vyšla v nakladatelství CooBoo na konci léta roku 2012 a je určena pro mladé čtenářky.

Sedmnáctiletá Annabel je nejmladší ze tří sester. Stejně jako její starší sestry se i ona začne velmi brzy věnovat modelingu. Ale dělá to ze své vůle, nebo se chce jen zavděčit dalšímu člověku? Nebylo by snazší říct to, co opravdu cítí než absolvovat další a další přehlídky?

Annabel si užívá dokonalé léto. Se svou nejlepší kamarádkou tráví každý den prázdnin na koupališti, kde se baví čtením, hraním karet a plaváním. Zkrátka normální aktivity dvou obyčejných holek.

Pak ale přijde zlom. Do města se přistěhuje nová dívka, která se chová jako živelná pohroma. Vtáhne Annabel do svého světa a postupně jí začne měnit život. Radí jí, s kým se má kamarádit, co má nosit či s kterým klukem by měla chodit. Vše je perfektní a Annabel si nově nabyté zážitky vychutnává. Nic ale není dokonalé, a tak se jednoho dne vše obrátí naruby. Z oblíbeného děvčete se stane všemi nenáviděný outsider. Annabel najednou zjistí, že sláva a krása není všechno. Díky své povaze ale nehodlá nic měnit. A tak se trápí sama, místo toho, aby vykřičela do světa svou zlobu. Mimo tajemství, jež ji tíží, se Annabel potýká s dalšími problémy. Její starší sestru ničí anorexie a ve škole se s ní nikdo nebaví.

Nakonec se ale najde někdo, kdo jí podá pomocnou ruku a ukáže, že život není tak zlý, jak se může na první pohled zdát. Je to člověk, jenž se sám potýkal s problémy, ale dokázal znovu najít sílu a jít dál. A tak se Annabel skamarádí s polepšeným darebákem Owenem. S klukem, který je rozhodnutý všem říkat pravdu a nic než pravdu.

Z Annabel a Owena se stane nerozlučná dvojka, jež si navzájem pomáhá. Owen se Annabel snaží stále dokazovat, že říct, co si člověk myslí, je lepší než své pocity dusit v sobě. A pak je tu samozřejmě hudba. Pro Owena je to něco, co mu zachránilo zdravý rozum, když se jeho rodiče rozváděli. Muzika je pro něj kouzelný prostor, kde se všechno zdá lepší a přívětivější. Annabel tak začne objevovat svět, jejž předtím neznala. Podaří se jí nakonec překročit svůj stín a povědět světu pravdu o tom, co se stalo v loňském létě? To se dozvíte, až knihu přečtete.

Autorka velice dobře odhadla slovník dnešních puberťáků. Příběh se tím hned stal živějším a opravdovějším. Čtenářky se zajisté ztotožní s některou z hlavních postav a naleznou ve vyprávění sebe sama.

Na díle také oceňuji to, že se člověk může poučit z cizích chyb a ve svém vlastním životě se tak vyvarovat velkým problémům. Doufám tedy, že až si knihu přečtete, pochopíte, že život je sice fajn a plný zábavy, ale čekají vás také nástrahy, se kterými se budete muset poprat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslouchej!

Dessenová, Sarah

CooBoo, 2012

Napsat komentář