Letní knižní veletrh v Ostravě jako slibný začátek dalších ročníků

871147_paperback_books
V pátek a v sobotu 17. a 18. června se na Výstavišti Černá louka v Ostravě konal historicky první Letní knižní veletrh. Knihy na něm vystavovalo a prodávalo 107 nakladatelů z celé České republiky, v doprovodném programu se čtenářům představilo více než 30 českých spisovatelů…

Největší pozornost vzbudily besedy s Jiřím Grušou, Radkou Denemarkovou či Antonínem Bajajou ve veletržním Café Librex, setkání s Ladislavem Špačkem na stánku Knihcentrum.cz, autogramiáda Tomia Okamury u stánku nakladatelství Fragment, beseda záhadologa Arnošta Vašíčka v kongresovém křídle, stánky a programy ostravských spisovatelů – autorské dvojice Břetislav Uhlář a Miroslav Sehnal, prozaičky Evy Tvrdé, veselý stánek Knihovny města Ostravy aj.
Z doprovodných programů pro odbornou veřejnost vzbudil největší zájem seminář Moravskoslezské vědecké knihovny, nazvaný S knihou nejsi nikdy sám a zaměřený zejména na podporu čtenářství v digitálním věku. Nakladatelé velmi oceňovali ZaHradní slavnost a oslavu 20 let distribuční firmy PEMIC BOOKS v kouzelném prostředí Slezskoostravského hradu.

Návštěvnost nového veletrhu nebyla závratná – Letní knižní veletrh navštívilo přibližně 6 000 návštěvníků z řad čtenářské i odborné veřejnosti. Někteří vystavovatelé, zhýčkaní davy dychtivých čtenářů na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě a na pražském Světu knihy, byli návštěvností dokonce do určité míry zklamáni.

Většina předních českých nakladatelů však vnímá první Letní knižní veletrh v Ostravě jako slibný začátek a chystá se i na druhý ročník, který se bude konat 15. a 16. června 2012. Čtenáři se mohou těšit i na ještě bohatší doprovodný program, například na setkání s nejpopulárnějším českým spisovatelem Michalem Vieweghem.

Doporučení:
Share

Napsat komentář