Pohybová průprava pro děti předškolního věku

předskolaci_uvod
Pohybová činnost je pro děti v mateřských školách jednou z důležitých věcí souvisejí s jejich výchovou. Zvolení správného cvičení může být někdy problematické, stejně tak, jako vymýšlet stále nové cviky, které by děti bavily…

Jednou z možností pro inspiraci je v pořadí již třetí publikace s názvem Předškoláci v pohybu 3 – cvičíme jako opice a lev. Předchozí dvě vydání se setkala s velkým úspěchem a nepochybně i tento další díl zaznamená úspěch stejně velký.

Zajímavostí této řady je, že příručka nepředkládá pouze doporučovaná cvičení pro danývěk, ale je sepsána takovou formou, která je dětem blízká. Cvičení totiž, jak už z názvu vyplývá, probíhá se zvířátky jakožto s motivačními prvky. Protože zvířata jsou u dětí oblíbená, cvičit zrovna jako opička nebo lev bude ty nejmenší nepochybně lákat a cvičení, které jindy může být velmi nudné, se tak změní v činnost, kterou děti budou nadšeně vyhledávat a těšit se na ni.

Publikace byla sepsána dvěma autorkami, které mají jednu z nejlepších průprav pro práci s dětmi v této oblasti. Hana Volfová provozuje pohybovou školičku a Ilona Kolovská pracuje na Katedře tělesné výchovy a sportu Pedagogické fakulty Západočeské univerzity a věnuje se věkové kategorii předškolních dětí.

První část knihy je věnována pohybovým dovednostem. Ty navazují na předchozí díly, ve kterých bylo vysvětleno správné provedení základních poloh, včetně jednotlivých částí těla. Nyní se autorky zaměřily na lokomoční dovednosti, které na toto navazují, a na dovednosti manipulační.

Velice zdařile vysvětlená je kapitola s názvem Základní pohybové dovednosti jednotlivých zvířátek. V tomto případě tedy opičky a lva. Každé zvíře má své specifické pohyby, které se při cvičení dají využít, je ale nutné tyto pohyby dobře zvládat, tak, aby je posléze i samotné děti vykonávaly správně při cvičení. Řeč se dostane na chůzi, běh, skoky a poskoky, lezení, ale i na dechová cvičení a relaxaci.

Poté již následuje úvod do praktické části, která je rozdělena do dvou kapitol, podle jednotlivých zvířátek. Každá z nich obsahuje velké množství cviků, které jsou doprovázeny i atraktivními názvy, z hlediska dětí – Opice a cirkusová představení, Opice a džungle apod.

Všechny cviky jsou vysvětleny do nejmenších detailů, navíc jsou stránky doplněny bohatým množstvím fotografií či kreseb, které ještě více znázorňují samotné cviky a jejich správnost.

Co je na publikaci ještě zajímavé, je fakt, že si rodiče či učitelky v mateřské školce pracující s touto publikací nemusí vymýšlet příběhy, které by tvořily jakýsi základ pro cvičení. Autorky zde tyto příběhy vyprávějí, a tak se z této knihy stává publikace, která je schopna pomoci nejen v inspiraci na pohybovou průpravu dětí předškolního věku, ale zároveň je komplexním celkem, ke kterému se nemusí hledat další prvky v jiných knihách apod.

Kniha je podle anotace napsána pro učitelky v mateřských školách a cvičitelky, ovšem já se domnívám, že ji skvěle upotřebí i rodiče dětí předškolního věku. Cviky se podle detailních návodů dají provádět doma či venku, stačí si jen vybrat a díky skvělé názornosti se chyby při cvičení dělat nebudou. Navíc není nutné zachovávat cvičení za sebou, tak, jak jde v knížce, ale je možné si vybírat podle aktuálního zájmu, chuti či prostředí, kde se zrovna nacházíme. Domnívám se, že pohybová průprava se nemusí nechávat pouze v rukách učitelů a cvičitelů, ale i samotní rodiče by se měli dětem v této oblasti věnovat, a navíc se i oni při této příležitosti zapojí do sportování, což není nikdy na škodu.

Publikace se mi velice líbila, zejména, jak jsem se zmínila, svým detailním zpracováním a mohu ji vřele doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePředškoláci v pohybu 3
Cvičíme jako opice a lev

Hana Volfová, Ilona Kolovská

Grada

Napsat komentář