Láskyplné vyprávění mladého Gerryho o rodině, přírodě a o všem, co každý den prožívá

1388218_rainbow_lorikeets
O mé rodině a jiné zvířeně je, troufám si říct, nejznámější kniha britského spisovatele Geralda Durrella. Autor v ní vzpomíná na pět let, které prožil na ostrově Korfu, kam se s matkou a sourozenci přestěhovali z deštivé Anglie.

Láska ke všemu živému hrála v životě Geralda Durrella obrovskou roli, často se vydával na výpravy napříč celým světem, na kterých odchytával různá zvířata pro zoologické zahrady. Jednu zoo dokonce sám založil. Když byl v roce 2010 objeven nový druh masožravé šelmy, byl na Durrellovu počest pojmenován Galidie Durrellova.

Na své zážitky a zkušenosti odkazuje i v mnoha dalších dílech, například v knihách Moderní Noe, Ptáci, zvířata a moji příbuzní, Zvířata mi straší ve věži, Zlatí netopýři a růžoví holubi a Kterak sejmout amatérského přírodovědce.

Humornou knihu O mé rodině a jiné zvířeně (v originále My Family and Other Animals), kterou přeložila Emanuela Tilschová, vydalo začátkem července roku 2012 nakladatelství BB/art.

Gerry, Margo, Leslie, Larry, jejich maminka a pes Roger – to je rodina Durrellova, rodina, která se rozhodla od základů změnit styl života, a přestěhovala se z Anglie na prosluněný ostrov Korfu. Hned po příjezdu potkávají hrdinové šťastnou náhodou muže jménem Spiros, který je vezme pod svá křídla.

Pro malého Gerryho je Korfu nebem na Zemi, ostrov mu poskytuje spoustu příležitostí k tomu, aby poznal přírodu do nejmenších detailů. A přesně to také Gerry dělá. Každý den se s věrným psem Rogerem vydává na průzkum okolí. Vydrží dlouhé hodiny sedět na jednom místě u jediné malé dírky v zemi, jen aby viděl, co za živočicha se v ní skrývá. Nejradši by si bral všechny své objevy domů, ale zbytek rodiny pro to nemá pochopení. Přes všechny zákazy si Gerry občas přeci jen přinese nějaký ten poklad v krabičce od sirek. A to je pak u Durrellů větší rámus než v kleci plné paviánů.

Potom jsem jeden den našel ve zdi tlustou samičku škorpióna, která měla na sobě – jak mi na první pohled připadlo – světlehnědý kožíšek. Bližší prozkoumání ukázalo, že ten její podivný úbor je vlastně množství droboulinkých mláďátek přilnutých k matčiným zádům. Ta rodinka mě okouzlila, a rozhodl jsem se, že ji potají propašuju do vily… (str. 111)

Svou výbornou pozorovací schopnost nezapře Gerry ani při popisování rodiny. Výrazy ve tvářích, emoce a pohyby dokáže přiblížit takovým způsobem, že mám pocit, že stojím vedle nich a přímo se účastním jejich rozhovorů.

Zvedl jsem ropuchy vzhůru a žadonil, aby se na ty báječné obojživelníky podívali. Stál jsem docela blízko u Spira, takže když se ohlédl, spatřil, že se dívá do tváře ropuše. Jeho podmračený výraz zmizel, oči se mu vypoulily a pleť nabyla zelenavého odstínu.(str. 177)

Kniha O mé rodině a jiné zvířeně je příjemný způsob, jak si prohloubit znalosti z přírodovědy, Durrell si totiž moc dobře uvědomoval, že aby mohl člověk přírodu opravdu milovat, musí o ní také hodně vědět. Tento příběh je psán tak laskavě, že musí potěšit snad každého čtenáře. Nezáleží na pohlaví, věku, národnosti ani vyznání, milý humor mistra Durrella jistě potěší každou duši.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO mé rodině a jiné zvířeně

Durell Gerald

BB/art, 2012

Láskyplné vyprávění mladého Gerryho o rodině, přírodě a o všem, co každý den prožívá - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Alena Badinová ABA napsal:

    Tuto knížku jsem četla ještě na střední škole. Durrellův styl vyprávění je mi blízký a jsem ráda, že kniha zase vyšla .

Napsat komentář