Dramatické i malířské setkání v Klubu moudré sovy

Pastelka
Jak vzbudit lásku dětí ke knihám? Zaujmout je, překvapit, předložit jim něco netradičního, neobvyklého. A přesně to beze zbytku splnila obě poslední srpnová setkání Klubu moudré sovy.

Po menší přestávce, konkrétně v úterý 21. srpna, bylo v knihkupectví Barvič a Novotný v Brně pro děti připraveno detektivní téma vycházející z knihy Detektivní kancelář Lasse a Maja – Záhada v kavárně. Dva detektivové zde pátrají po tajemném lupiči, který vykrádá kavárenskou pokladnu vždy v době, kdy se v ní nachází vysoká hotovost. Jak může lupič vědět, kdy kavárnu přepadnout?

To byl i úkol pro děti. Na začátku Klubu každé dítě dostalo svou roli – kromě dvou detektivů se z malých slečen staly servírky (dostaly zářivě červené ozdoby do vlasů), ostatní se proměnili v hosty, chybět nesměla ani pokladní. A samozřejmě lupič. Pod taktovkou koordinátorky projektu Miroslavy Provazníkové děti postupně improvizovaně hrály celý příběh sepsaný v knize. Paní Provazníková hranou část doprovázela čtením vybraných pasáží ze zmíněného titulu.

I když byl Klub původně určen školáků od osmi let, mezi přítomnými byly i mladší děti. A byly velmi šikovné! Vypátraly, že lupič dostává tajné vzkazy zašifrované do sladkých zákusků. Od tohoto zjištění zbýval jen krůček k odhalení pachatele. Zatýkání bylo dramatické, zloděj byl ale naštěstí přemožen, spoután a odmaskován.

Po dobře odvedené práci následoval zasloužený odpočinek. Děti si mohly vybrat z velkého množství ofocených úkolů a vybarvovat, spojovat čáry, dokreslovat, hledat cestu bludištěm a mnoho dalšího.

O týden později, 28. srpna, proběhlo o poznání klidnější klubové setkání. Inspirováno bylo knihou Domalovánky. Děti si opět mohly vybrat nedokončené omalovánky a s pomocí pastelek je dotvořit. Během malování jim koordinátorka četla pohádky, které si z nabízeného seznamu mohly vybrat.

Pokud vás zaujaly aktivity Klubu moudré sovy v knihkupectví Barvič a Novotný, můžete je navštívit. Účast je zdarma, jen je třeba se předem přihlásit (kapacita je omezená), například na stránkách www.ctemeradi.cz.

V září jsou připravena 4 setkání pro děti od tří do osmi let:

  • 4. září O nejbohatším vrabci na světě

Obrázková knížka pro nejmenší čtenáře od Eduarda Petišky O nejbohatším vrabci na světě vypráví poučný příběh o nenasytném, lakomém vrabci, kterému se jeho chamtivost málem nevyplatila. Naštěstí si včas vzpomněl na kamarády…
Klub je určen pro děti od 3 let.

  • 11. září Karkulín ze střechy

V úplně obyčejné ulici ve Stockholmu, v úplně obyčejném domě bydlí úplně obyčejná rodina Svantessonových. Obyčejný tatínek, obyčejná maminka a tři docela obyčejné děti Albert, Bety a Ben. Nahoře v domečku za komínem však přece jen někdo neobyčejný žije – Karkulín ze střechy. A kdože to vlastně je? Ten malý, neodolatelný chlubílek a nenasyta, polopohádkový človíček, který umí létat ve vzduchu a provádí samé neuvěřitelné věci? Otevřete tuhle knížku a poznáte ho sami.
Klub je určen pro děti od 5 let.

  • 18. září Barevné pohádky a hříčky

Knížka prostřednictvím souboru původních pohádek doprovázených množstvím otázek, úkolů a nápadů na činnosti seznamuje předškolní děti či čerstvé školáky se světem barev. Vedle procvičení znalosti o barvách ve světě kolem nás úkoly hravou formou podporují soustředění, grafomotorické dovednosti, rozvoj mluvního projevu a rozvoj tvořivosti. Originální a zábavné příběhy, aktivity k rozvoji osobnosti a dovedností dětí ocení pedagogové i rodiče, kteří hledají inspiraci. Zdeňka Braumová je politoložka, přispívá do literárních časopisů Host a Tvar, píše poezii pro dospělé i děti.
Klub je určen pro děti od 5 let.

  • 25. září Puntíkáři

Michal Souček a Filip Fialka jsou kamarádi na život a na smrt. Mají dobré srdce, a tak když mají pocit, že někdo v jejich okolí potřebuje pomoc, vrhají se do toho po hlavě. Bohužel, každá jejich snaha se vždycky nějak zvrtne, a proto místo pochval sbírají Michal s Fildou spíše černé puntíky.
Klub je určen pro děti od 8 let.

Všechna setkání začínají v 16 hodin v knihkupectví Barvič a Novotný na Masarykově ulici.

Doporučení:
Share

Napsat komentář