Logopedické hrátky s Moudrou sovou

MarenkaUzRikaR
Úterní Klub moudré sovy v knihkupectví Barvič a Novotný opět patřil knize, která si zaslouží vaši pozornost. Program byl tentokrát krapet jiný než obvykle, ale neméně atraktivní!

Pravidelní účastníci úterních setkání ví, že většinou si poslechnou pěknou pohádku, popovídají si na dané téma a něco si vyrobí. Poslední klub byl ale trošku jiný. To proto, že vše vycházelo z knihy Mařenka už říká Ř! od Ester Staré. Letos v lednu ji v edici Políčko vydalo nakladatelství 65. pole a svými ilustracemi ji doplnil Milan Starý.

Už jen fakt, že Ester Stará je logopedkou a autorkou úspěšné knihy Žežicha se neříká, dává tušit, že i tato kniha zaujme a pomůže pocvičit dětské jazýčky. V titulu najdete úkoly zaměřené nejen na výslovnost, ale i na zrakové rozlišování a další. Je tudíž logické, že klub vycházející z hravé knížky bude také plný her a úkolů.

Na děti jich čekalo hned devět. Nebyly vybrány jen ze zmíněné knihy, ale i z jiných logopedických publikací. Děti na rozdaných papírech měly například spojovat podobně znějící slova (postel – kostel, kos – nos, …), odhalit na obrázku všechny věci začínající na dané písmeno, říct zdrobnělinu od slov, která vyjmenovávala pořadatelka, zkusit vyprávět příběh podle obrázků, vymýšlet úkoly, které by mohl plnit putující panáček v předložené stolní hře připravené pořadatelkou a mnoho dalšího.

Za každý splněný úkol dostaly razítko do své soutěžní kartičky. Děti byly samozřejmě šikovné, při nejednom úkolu hýřily fantazií a nápady a kartičky se tudíž velmi rychle zaplnily. Na konci snažení je čekala malá odměna – přívěšek na klíče. A nesmělo chybět ani pozvání na další Kluby, třeba na ten další, který bude netradiční – detektivně-divadelní!

Chcete-li i vy navštívit Klub moudré sovy, můžete. Setkání se konají pravidelně v úterý v knihkupectví Barvič a Novotný na Masarykově ulici č. 26 v Brně. Akce začíná v 16 hodin a účast je zdarma, jen je potřeba dítě nahlásit, například přes internetový formulář či prostřednictví mailu ctemeradi@barvic-novotny.cz.

Aktuální program naleznete na internetových stránkách Klubu – čteme rádi. Během srpna se uskuteční následující setkání:

  • 21. srpna, Detektivní kancelář Lasse a Maja

Víte, kdo je to detektiv? Ne? Detektiv je vlastně něco jako policista, jen nenosí uniformu. Pozoruje a sleduje podezřelé osoby, fotografuje a dívá se dalekohledem. A nakonec dopadne zločince. Někteří detektivové nepracují přímo u policie, ale mají svou detektivní kancelář. Takovou si založili i dva kamarádi ze školy Lasse a Maja v malém švédském městečku Valleby. Po ulicích vylepili plakáty, na kterých stálo, že přijmou každý nebezpečný úkol. A vzrušující detektivní případy se brzy začaly jen hrnout! Pro děti od 8 let.

  • 28. srpna, Domalovánky

Holky a kluci – určitě všichni rádi malujete, kreslíte i domalováváte a v žádném případě se nechcete nudit! V této knížce si můžete podle libosti domalovávat, dokreslovat, vybarvovat nebo dotvářet obrázky jen a jen podle vlastní fantazie. Najdete v ní spoustu zábavných „domalovánek“: Můžete domalovat květiny na záhonku, hlavičkám rozpustilé tvářičky, barevné ryby do rybářské sítě, dozdobit motýlkům křídla, dokreslit předměty a záclonky v oknech domů a prádlo na prádelních šňůrách, domalovat a vybarvit závodní auta, věže, věžičky a hradní opevnění, domalovat postavičkám klobouky a spoustu dalšího… Potřebujete jen tužky, pastelky, fixy nebo barvičky a pak už jen čárejte, dělejte koružky, čárky, tečky, puntíky, vymalovávejte plochy a domalovávejte co hrdlo ráčí. S touto knížkou se opravdu nebudte nikdy nudit! Pro děti od 5 let.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMařenka už říká Ř!
Výslovnost, slovní zásoba, grafomotorika a další úkoly nejen pro předškoláky

Stará, Ester

65. pole, 2012

Napsat komentář