Po letech čekání přišlo nevyhnutelné. Strážce Gothamu má dítě!

Bez názvu 2
Batmana sužuje další řetězec problémů. Joker, který mu snad bude k dispozici jako protivník i za dalších sto let, falešní Batmani prohánějící se městem a zuřivý syn, jemuž má dělat tatínka.

Nová, doposud neobjevená, kapitola z života Temného rytíře je na světě! Nebo lépe řečeno, v České republice. Modlitby fanoušků netopýřího muže vyslyšelo nakladatelství BB/art a zpřístupnilo jim letos v červenci knihu Batman a syn, která v originále vyšla v roce 2006. Batman se v něm skutečně dočkal potomka a jisté je, že Mirek Dušín to zrovna nebude.

Syna Damiana má totiž Batman s Talií, dcerou svého dávného protivníka Ra’s al Ghula, se kterou kdysi Batman strávil jednu noc. Chlapec od malička vyrůstal v prostředí Ligy asasínů a tak překvapený otec dostane do péče zuřivého mladíka, který se stane nebezpečným jak pro Robina, tak i pro Alfréda. Navíc Batmana čekají problémy s Jokerem a se svými dvojníky, kteří mu nedají spát.

Pod tyto osudy komiksové legendy se podepsal scénárista Grant Morrison spolu s výtvarníkem Andym Kubertem a inkerem Jessem Delperdangem. Jde o první spojení Granta Morrisona s Batmanem a tak je jasné, že se chtěl uvést ve velkém stylu. Příběh proto začíná odstřelením Jokera falešným Batmanem a otravou komisaře Gordona. Brzy na to, poté, co se musí vypořádat s armádou Man-Batů, přichází velké setkání s Talií a Damianem. Je skutečně velkolepé, protože Talia si potrpí na okázalé úvody a poněkud bizardní situace. Nicméně Batman neremcá, neptá se a bere si syna domů. Jeho chování má pár logických mušek, ale to lze snadno ignorovat. Příběh se slušně rozvíjí dál a je přerušen až zjevením jménem Klaun o půlnoci, úchvatnou novelou, kterou vystihuje jediné slovo – dokonalost.

Těchto dvaadvacet stránek je totiž věnováno výhradně Jokerovi. Je mu tak vynahrazeno jeho odstrčení na druhou kolej. Klaun o půlnoci zachycuje Jokerovo nitro a jeho přerod v další osobnost. Na několika stránkách je zpodobněno syrové šílenství, které bravurně doprovázejí kresby Johna Van Fleeta. Kůži všech postav ladil do šedo-žlutých odstínů, které vyvolávají pocity slizu. Pozadí je v barvách šedé, modré a zelené, a o to více na něm vyniká oranžovo-červená krev páchaného násilí. Malby Johna V. Fleeta zdůrazňují každý detail a spolu s textem tvoří pevný celek. Z každého slova, z každé ilustrace sálá chlad a nepříčetnost. Mimochodem, Joker si to po léčebně pochoduje nenalíčený.

Po intermezzu následuje návrat k Batmanovi a jeho třem podobám. Batmanovi dochází, že je všechny musí porazit, ale vzápětí na to následuje poslední střih, kterým Grant Morrison trochu přestřelil. Evidentně se řídil heslem „nečekaný zvrat za každou cenu“, a tak nastává posun v čase, ve kterém přijde řada i na samotného Satana. To už je hodně i na démonickou ikonu, jakou Batman bezpochyby představuje. Navíc se v poslední pasáži obtížně orientuje.

Batman a syn je zajímavá kapitola ze života gothamského rytíře. Má své klady i zápory, ale své místo mezi komiksy si zaslouží. Podobné problémy Batman opravdu nikdy neřešil. Navíc se v pasáži jménem „Akce pro Afriku“ naváží sám do sebe, což ho rozhodně šlechtí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBatman a syn

Morrison, Grant - Kubert, Andy

BB/art, 2012

Po letech čekání přišlo nevyhnutelné. Strážce Gothamu má dítě! - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Lucie Sigmundová Lucie napsal:

    A to je prý Batman gay, no věřili byste tomu? XD Sám Morrison to o něm tvrdí. Prý se kolem něj pořád motají ženské ve fetišistických kostýmech a s ním to ani nehne a tráví radši čas ve sklepě se starým mužem a klukem… XD
    ZDE: http://www.playboy.com/playground/view/the-super-psyche
    A tady je rozbor dílu Batman a syn: http://deathtotheuniverse.blogspot.cz/2011/04/comix-surgery-morrisons-closeted-batman.html
    – jak kruté xD

Napsat komentář