Dokážete si představit svět bez elektřiny?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jak moc jsme závislí na elektrickém proudu? Co vše by se stalo po jeho úplném výpadku? Poradili byste si?

Druhé vydání knihy Blackout Jana Kovanice vyšlo v letošním roce v nakladatelství Epocha. Námětem je dílo Tma Ondřeje Neffa. Jan Kovanic byl zkušebním čtenářem Neffovy Tmy a na základě svých poznámek a připomínek sepsal vlastní verzi toho, co by se událo po úplném výpadku proudu.

Děj příběhu se začne odehrávat 17. dubna 1998, kdy došlo k „Elektrické smrti“. Hlavními hrdiny jsou členové rodiny Rezkových, z nichž každého zastihl „Blackout“ na jiném místě a při jiné činnosti. Sejdou se u společné večeře, ale pak se jejich cesty rozdělí, a každého zavane osud do jiných míst. Manželé Rezkovi zůstávají v Praze, i když každý se k dané situaci postaví jinak. Jejich děti, dvojčata Pavel a Petra, mají odlišný osud. Petra se se svými přáteli přestěhuje do vesnice a vrací se ke starému způsobu života před průmyslovou revolucí. Pavel naopak odjíždí se svou dívkou do Ameriky, kde zažívá nejedno dobrodružství.

Úvod knihy je strhující a připomíná filmové střihy, jednotlivé podkapitoly jsou krátké a popisují momenty po nastalém výpadku elektřiny z různých míst. Bohužel potom už kniha není tak akční. Je spíše popisná. Hlavní postavy jsou charakterizovány dosti černobíle, a proto čtenáře nepřekvapí, jak se zachovají. Největší prostor je věnován mužským hrdinům a osud matky a dcery je spíše upozaděn. Autor se neomezil jen na situaci u nás, bohužel jeho představa Ameriky je poněkud idealistická. V Praze se odehrávají mocenské boje, panika a různá zvěrstva, oproti tomu v Americe mají vše zorganizováno a lidé se k sobě navzájem chovají slušně. Kovanic ve své knize použil i reálné postavy z veřejného života, protože však jde o popis událostí v paralelním vesmíru, chovají se jinak než ve skutečnosti.

Myšlenka tohoto sci-fi románu je velmi nápaditá a nutí čtenáře k zamyšlení co by, kdyby… Myslím si, že následky by byly mnohem katastrofálnější, než jak jsou v knize popsány. Ovšem je dobře, že se autor neomezil jen na popis toho tragického, ale spíše se na svých hlavních postavách snažil ukázat to dobré, co v nás je.

Pokud pominu, že nejde o autorův originální námět, a jelikož jsem nečetla Neffovu Tmu, nemohu posoudit, nakolik se odlišuje Kovanicův Blackout od své předlohy, jde o vcelku zábavné čtení, které vás při troše fantazie dostane do světa, kde neexistuje elektrický proud.

Ukázka z knihy

Území pod přímou správou Barona z Telekomu i přidružené oblasti byly ušetřeny Černé smrti, jak se říkalo sérii nemocí z nedostatečné hygieny, postihnuvší na začátku léta roku Nula valnou část české kotliny. Lidé šetřili vodou a nemyli se. Lidé šetřili energií a vodu k pití nepřevařovali. Lidé měli nedostatek jídla, mnozí nepohrdli mršinami zvířat, která se udusila v neklimatizovaných velkochovech, alespoň v prvních dnech. Někde včas zareagovala Civilní obrana. Traktory s radlicemi shrnovaly hekatomby hnijících zdechlin do jam, které předtím vyhloubaly. Lidé v maskách nasypali na to nadělení nehašené vápno, traktory vše překryly hlínou. Jinde se nejdříve pohřbívali lidé a na zvířata nikdo nepomyslel. Tam pak vznikaly biologické bomby. (s. 131)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBlackout

Kovanic, Jan

Epocha, 2012

Napsat komentář