Chaotický průvodce, kterého nemusíte mít?

VyletySDetmi
Rodiny často přizpůsobují výlety potřebám a věku svých dětí. Hledat zajímavá místa, kde jsou zohledňovány potřeby malých výletníků, není snadné. Naštěstí existují knižní průvodci zaměření na tuto cílovou skupinu.

Takovým je i dílo Výlety s dětmi z pera české spisovatelky, ilustrátorky a autorky nejednoho cestopisu – Evy Obůrkové. Knihu vydalo nakladatelství CPress a letos v dubnu vyšlo přepracované vydání.

Jak sama autorka v úvodu píše, čeká na vás nejen aktualizovaná, ale v podstatě vylepšená, nová kniha. Oproti minulé je například obohacena o 63 tipů na výlety či 45 akcí. Nechybí informace o cenové hladině vstupného, otevírací době a kontakt včetně webových stránek.

Kniha je rozdělena do 13 tématických kapitol, např. Vlaky, auta, motocykly, Aquaparky, bazény a koupaliště, České Vánoce, …). Milovníci přírody se tak nemusí probírat seznamem vojenských muzeích a podobně. Tím ale pozitiva v podstatě končí.

Průvodce je totiž chaotický, nepřehledný a tudíž prakticky nepoužitelný. V řazení jednotlivých míst není žádný systém – ani abecední, ani dle krajů. Pokud například jedete na dovolenou a chcete zjistit, jaké výlety v okolí můžete podniknout, tento průvodce vám neporadí. Leda byste si na mapě (ale ne té v knize) našli všechna městečka v okolí a jedno po druhém zkusili v knize vyhledat.

Ani mapa v knize vám nepomůže. Jsou na ní zachycena jen některá místa, všechna by se tam stejně nevešla. Nemluvě o tom, že cenný prosto ubírá reklama – zaznamenání radiových vysílačů jednoho konkrétního radia. Orientaci v mapě mají usnadňovat piktogramy (pro vodní vyžití, pro hrady a zámky a podobně) a čísla, která ovšem odkazují do rejstříku, ne do knihy na příslušnou stránku. Teprve tam si přečtete číslo stránky a až pak, po dalším listování, se konečně dozvíte potřebné informace. Vyhledávání by například usnadnilo, kdyby v knize u každého místa bylo uvedeno i číslo, které má v mapě – jako je tomu například u průvodců řady Křížem krážem, vydaných nakladatelstvím Fragment. Odpadl by tak jeden krok u těch míst, která jsou zaznamenána v mapě.

Další ukázkou naprostého chaosu je samotný rejstřík. V něm byl učiněn jakýs takýs pokus o abecední řazení, ale i zde je výsledek tristní. Střídají se tu abecedně řazená místa zaznamenaná v mapě s abecedně řazenými místy, která v mapě nenajdete. Téměř u všech kapitol jsou nejprve uvedena všechna místa zachycená v mapě a až poté ta zbývající, jen u aquaparků se ale obě skupiny několikrát prostřídají.

Průvodce by měl být rozčleněn alespoň dle jednotlivých krajů. Copak rodina s malými dětmi pojede 3, 4 hodiny napříč republikou? Ne, spíše se chce dozvědět, jaká k výletu lákající místa má ve svém okolí, a k tomu by měla kniha sloužit. Výlety s dětmi jsou ale tak nesystematicky zpracované, že jsou v podstatě nepoužitelné. Potřebovaly by vylepšit, doplnit informace o kraji či okrese, přidat seznam dle měst a vesnic, ne jen dle tématu, …

Samotná místa, která byla do knihy vybrána, jsou pestrá a jistě si z nich každý vybere to své. Nechybí historické informace, zajímavosti, upozornění (například na věkové omezení či poplatky zvlášť) nebo „jak se tam dostanete“. Od sepsání a vydání knihy vždy uplyne nějaký čas, během kterého se může stát, že některé informace v knize již nebudou aktuální. Například vás průvodce pozve ke shlédnutí stálé akvarijní výstavy v Brně na Radnické 6. Ta byla ovšem uzavřena kvůli stěhování již 31.7.2011 a v současné době se nachází v prostorách brněnské zoo.

Barevné fotografie a pěkné ilustrace sice potěší oko, ale knihu bohužel nezachrání. Pokud potřebujete řád a systém, tento průvodce vám vyhovovat nebude. Ocenit by jej mohli ti z vás, kteří chtějí procestovat republiku a navšívit například všechny hrady či všechna technická muzea.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýlety s dětmi

Obůrková, Eva

Computer Press, 2009

Napsat komentář