Když schází tatínek

otec syn
Je lepší mít špatného otce než vůbec žádného? Jak může absence otce ovlivnit budoucí život muže?

Autorem publikace je kanadský psychoterapeut a psycholog Guy Corneau. Kniha nese název Chybějící otec, chybující syn a autor v ní zachycuje postřehy ze svého života.

Guy Corneau vypráví o setkání se svou vrstevnicí Marií, od níž se dozví o proběhlém vztahu s mužem, o osm let mladším narcisem. Začtěte se do příběhu Simona s vystouplou jizvou na zápěstí, brilantního studenta, na pohled sarkastického a jízlivého. Dočtete se o snech a kasuistikách spousty klientů, s nimiž se Guy Corenau setkal při své terapeutické praxi.

Tato kniha je syntézou všeho, co kdy četl, viděl a slyšel v souvislosti s muži a jejich „mužským životem“ za poslední tři roky. Věnoval se tématům, která ho zaujala. Sám připouští, že nemusí mít vždy pravdu, s čímž souhlasím. S některými myšlenkami se neztotožňuji, připadají mi však zajímavé, stejně jako celá publikace.

Každé zamyšlení má „něco do sebe“. Například rozbor toho, že žena je ženou a muž musí být mužem teprve učiněn, je nepochybně zajímavým tématem. Prvotní identifikace probíhá s matkou – u chlapců je však nezbytně nutné, aby během dospívání učinili ještě identifikaci s otcem. To vysvětlují rozšířené rituály kmenových společností ve světě. Jejich nedílnou součástí je mrzačení, která otcové svým synům způsobují. Mladí se musí naučit tolerovat a zkrotit bolest, chtějí-li se dostat do světa mužů. Utrpení se tak stává nevyhnutelným společníkem růstu mužského potomka. Žena se stane ženou přirozeným způsobem, u muže musí nastoupit edukativní proces.

Velmi podnětný mi připadá popis nevhodně realizovaného otcovství. V několika bodech jsou shrnuty nejzákladnější myšlenky toho, kdy a jak se otec chová ke svému synovi nepřijatelně.

Psychologické rozbory, úvahy nad otázkami, proč je tak složité stát se mužem, otázky intimity mezi pohlavími, proč mají muži pocit, že si musí hrát na hrdiny, proč potlačují svou agresivitu a další, dávají čtenáři spoustu impulsů k přemýšlení.

Knihu bych doporučila náročnějším čtenářům, kteří mají rádi psychologii, psychologické analýzy, kasuistiky a psychoterapeutické publikace. Určitě se nejedná o „oddechovou“ četbu pro volný čas.

Publikaci vydalo v roce 2012 nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Psychická identita jedince je založena na pocitu člověka, že má „páteř“ a že ta páteř ho zevnitř podpírá. Absence otce způsobuje ztrátu vnitřní struktury, a tím se stává esencí negativního otcovského komplexu. Jedinec, který má negativní otcovský komplex, má dojem, že nemá vnitřní strukturu. Jeho myšlenky jsou zmatené, dělá mu stejné potíže, když si má stanovit nějaký cíl, jako když si má vybrat, rozpoznat, co je pro něj dobré, a určit své vlastní potřeby. (str. 42)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChybějící otec, chybující syn
Jak absence otce ovlivňuje utváření mužské identity

Corneau, Guy

Portál, 2012

Když schází tatínek - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Leona Králíková Leona Tomášková napsal:

    Jakožto (zatím) svobodnou matku mne kniha velmi zaujala a myslím, že si ji do budoucna přečtu.

Napsat komentář