Příběh o naději i zradě

stuha
Mladá naivní dívka se zamiluje do nedostupného a chladného muže. Klasický milostný příběh zasazený do hororového prostředí temného lesa a hlubokých bažin.

Carla Millerová, Isabele Metzenová a Kathleen Weissová společnými silami napsaly romantický příběh s nádechem hororu. Vyprávění je čtenáři předkládáno v podobě běžně psaného textu, který je doplněn komiksovými obrázky. Díky tomu je kniha ihned atraktivnější a zajisté zaujme více mladých čtenářek. I vkusný obal, který je vyveden ve starorůžovém pozadí s černou ilustrací, zajisté podpoří zajímavost této publikace.

Autorka Kathleen Weissová studovala na Německém literárním ústavu v Lipsku. Od roku 2003 je spisovatelkou na volné noze a také pracuje jako dobrovolný člen v Literární kanceláři, která se zaměřuje na práci s mládeží.

Další dvě ženy Isabele Metzenová a Carla Millerová se znají už od střední školy. Společně studovaly na Univerzitě aplikovaných věd v Münsteru a objevily zálibu v komiksech a japonských mangách. Společně tvoří velice dobrý tým, který ilustruje knihy pro děti a teenagery.

Na českém překladu pracovali účastníci překladatelského semináře v Ústavu translatologie FFUK. Originál vyšel v Německu v roce 2010. U nás knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta v červnu roku 2012 a jmenuje se Purpurová stuha.

Dílo dostalo své jméno podle daru, kterým obdarovala matka svou dceru Cathy, která se chystá odejít do služby na šlechtické sídlo. Jelikož jejich rodina není bohatá, nemohla svému milovanému dítěti dát nic jiného než obyčejnou stuhu.

Cathy vyráží na dobrodružnou cestu na tajuplné místo. Už cestou potkává zvířata, která ji oslovují a chtějí ji odradit od jejího cíle. Když ale dorazí na místo, dýchne na ni opravdu ponurá atmosféra, která se šíří celým domem. Služebnictvo, prostředí i mladý pán William, to všechno je zasmušilé a smutné.

Mladá dívka si postupně zvyká na cizí prostředí a běžný chod domácnosti. Nalezne zde přítele v pasáčkovi a věrnou kamarádku v další služce. Co ale netuší, je, že na ni číhá nebezpečí na každém rohu tohoto proklatého domu.

Nakonec se samozřejmě zamiluje do svého nadřízeného, atraktivního Williama. Ten ale střeží strašné tajemství, které nemůže prozradit. A tak se Cathy pouští do riskantního podniku, který nezaručuje vítězství.

Příběh je díky použití fantastických prvků zajímavější. Dějová linka je sice jednoduchá a čtenář hned tuší, jak to všechno dopadne, ale myslím si, že to v tomto případě vůbec nevadí. Kniha je totiž doplněna překrásnými ilustracemi a střídání komiksu a běžného vyprávění dodává publikaci styl a šmrnc.

Doufám, že se mladým, po lásce toužícím dívkám, bude líbit. Každá z nás chce přeci nalézt pravou lásku, a i když to tady nedopadne úplně dobře, vyprávění v našich čtenářkách/čtenářích zaručeně zažehne jiskřičku naděje, že na ně někde ten pravý/ ta pravá stále čeká.

A pokud zrovna nepatříte mezi milovníky romantiky? Pak i vám má kniha co nabídnout. Hororové prostředí, výstřední postavy a depresivní konec mají také něco do sebe.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePurpurová stuha

Millerová, Carla - Metzenová, Isabelle - Weiseová, Kathleen

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář