Když zvítězí duch nad hmotou

1365123_kuala_lumpur_city
Existence duchů je velice diskutabilní téma. Zatímco někteří v ně neochvějně věří, jiní je považují za pouhé výplody lidské fantazie. Co se však stane, když nejpravděpodobnějším podezřelým z vraždy je právě duch?


Kniha Poltergeist je již druhým fantasy románem autorky jménem Kat Richardson, v České republice titul vydalo nakladatelství Fantom Print roku 2012. Děj navazuje na autorčinu prvotinu s názvem Šerochodec.

Hlavní postavou příběhu je soukromá detektivka Harper Blaineová, která se v prvním díle série ocitla na pár minut ve stavu klinické smrti. Když se probrala z bezvědomí, zjistila, že svět kolem ní zahalila mlha Šera, zvláštní vrstva, jakási hranice mezi světem živých a mrtvých. Zatímco například duchové existují pouze v Šeru a běžný smrtelník je zahlédnout nemůže, Harper se může pohybovat v obou světech. Právě tyto schopnosti ji uvrhají do zvláštních situací, o kterých by se jí v jejím dosavadním životě ani nesnilo.

Počátek knihy Poltergeist nás zavede těsně před svátek zemřelých, Halloween. Harper se ozve univerzitní profesor Gartner Tuckman, který vede zvláštní experiment. Skupina, na první pohled naprosto odlišných lidí, se pokusí stvořit umělou entitu, takzvaného poltergeista. Profesor Tuckman má podezření, že poltergeistovy projevy někdo finguje, jelikož výsledky jsou až moc dobré. Harper se ponoří do vyšetřování a zjišťuje, že experimentální skupina skutečně vytvořila něco zvláštního. Když jedna z pokusných osob zemře nevysvětlitelnou a brutální smrtí, Harper se musí do pokusu vnořit více, než původně chtěla. Zabil asistenta poltergeist, nebo v tom byl někdo hmotnější?

Kniha Poltergeist v sobě má charakteristické rysy hned několika žánrů. V prvé řadě jde o velice povedený detektivní román. I když má příběh silné fantasy prvky (jde o urban fantasy, což je fantastický příběh odehrávající se převážně v městském prostředí), Harper je především detektivka, která vyšetřuje tradičním „vlezlým“ způsobem soukromých oček.

V recenzi na předchozí díl jsem psala, že autorčina prvotina Šerochodec slibuje do příštích dílů napětí a hrůzostrašné chvilky. Jsem ráda, že moje domněnky se vyplnily. Poltergeist mi přišel mnohem napínavější a lépe promyšlený. I děj rychleji plynul, jen mne občas rušily neustálé sáhodlouhé popisy Šera a jeho projevů. Připadalo mi, jako kdyby autorka neustále omílala to samé dokola, což se mi jevilo poněkud zbytečné. Ve druhé knize série si již čtenář umí představit, jak Šero vypadá, a proto nejsou detailní popisy nutné.

Na druhou stranu velice oceňuji zlepšení, které se odehrálo na poli postav. Zatímco v Šerochodci se mi některé postavy zdály nelogické, předvídatelné a přespříliš teatrální, nyní se mi jejich charaktery zamlouvaly mnohem více. Jako nejzajímavější hlavní aktér se mi jevil Carlos, který přesto, že jej autorka popisuje jako egoistického zloducha, má v sobě cosi tajemného a v jistém smyslu i přitažlivého. Doufám, že v dalších knihách opět poodhalí jeho osobnost a motivace.

Další věcí, která mne velice potěšila, je fakt, že Harper již není tak ufňukaná. Její myšlenkové pochody mi přestaly znít jako sebelítostivé monology, i její setkání se Šerem již neobsahují tolik úvah ve stylu „Proč právě já jsem ta nešťastná, co se mi to proboha stalo?“ Díky tomu, že Harper změnila přístup ke svému osudu, je mi mnohem sympatičtější, než když s ním marně a tvrdohlavě bojovala.

Celkově vzato knihu hodnotím kladně, obzvláště co se v porovnání s prvním dílem série týče. Pokud autorka bude pokračovat ve stoupavé tendenci kvality svých knih, myslím, že se máme v příštím díle, který ponese název Podzemí, na co těšit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoltergeist

Richardson, Kat

Fantom Print, 2012

Napsat komentář