Bílý sport

wimbl
Wimbledon je největší a nejdůležitější turnaj v tenise. Má zajímavou historii a samozřejmě své hrdiny, jež obdivuje. Kteří slavní sportovci sem patří? To se dozvíte v této povedené publikaci.

Kniha, kterou napsali Jaroslav Kirchner a Zdeněk Žofka, se jmenuje Wimbledon a světové tenisové legendy. Vyšla v nakladatelství Fragment v červnu letošního roku.

Jaroslav Kirchner je dlouholetý sportovní redaktor a publicista. Již od svých dvaceti let psal pro deníky Svoboda a Zemědělské noviny. Poté pracoval pro ČTK a byl také spolupracovníkem Československé televize. Nejvíce se však angažoval jako tenisový novinář, kdy se od poloviny sedmdesátých let dělil o své dojmy z Wimbledonu s čtenáři v České republice, a to ze všech dvaadvaceti ročníků.

Mezi jeho významná literární díla patří Hvězdy českého sportu, knihy o mistrovství světa v hokeji v roce 2004 a 2005 a taktéž knihy věnované hokejovým hvězdám Ivanu Hlinkovi či Davidu Výbornému.

Druhý autor Zdeněk Žofka byl tenisovým mistrem Československa do 12 a do 14 let. Vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze a se svým titulem doktora práv se brzy začal věnovat trenérské práci. Jako šéftrenér dovedl tým Sparty Praha ke třem postupům do finále ligy. Byl také trenérem i kapitánem reprezentačního mužstva Galeova poháru.

Dlouhých sedm let působil v Německém tenisovém svazu, kde se svými svěřenci vyhrál mnoho důležitých turnajů. Mezi nejvýznamnější patří zajisté Winter Cup či World Youth Cup. Jeho svěřenkyně Andrea Glass se dokonce stala mistryní Evropy do 16 let a probojovala se i do semifinále juniorského Wimbledonu. Tam ji ale porazila druhá Žofkova svěřenkyně. Mimo Německa pracoval také jako státní trenér ve Velké Británii a Kanadě. Přednášel dokonce na několika trenérských workshopech po celém světě. Žofka v letech 2002 až 2011 komentoval tenis pro Českou televizi.

Publikace obsahuje profesní vzestupy všech legend, které nějakým způsobem překonaly dosavadní rekordy nebo vynikaly opravdu velkými výkony. Znalci tohoto sportu budou určitě všechny zmíněné znát a rádi si o nich něco přečtou.

Kniha je rozdělená do čtyř hlavních částí. V první si čtenář přečte o největších mužích tohoto sportu, mezi které samozřejmě patří i dnešní světové jedničky, jakými jsou Federer, Nadal či Djokovič. Druhá část se věnuje nejlepším ženám, třetí pak oslavuje nejlepší české hráče, kteří se na tomto turnaji proslavili. Zde musím hlavně zmínit mladičkou Petru Kvitovou, která vloni vyhrála Wimbledon. Čtvrtá část je věnovaná osobním zkušenostem autorů. Jsou to drobná vyprávění či vtipné historky, které skvěle doplňují celou knihu.

Dílo doporučuji hlavně fanouškům tohoto sportu. Lidé, kteří tenis hrají nebo ho sledují, si knihu určitě oblíbí. Každý čtenář si najde svého oblíbence, jemuž fandí, a přečte si o jeho kariérním vzestupu, který v mnoha případech nebyl vůbec snadný.

Myslím si, že kniha zaujme i ty, kteří s tenisem teprve začínají. Já si díky tomuto přehledu udělala obrázek o největších hvězdách a jejich životech. Moc se mi líbilo, jak autoři vyvážili sportovní výkony a zajímavosti z osobního života.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWimbledon a světové tenisové legendy

Kirchner, Jaroslav - Žofka, Zdeněk

Fragment, 2012

Napsat komentář