Knižní tipy III. – Zbraně a války

zbraně a války
Dlouho jsem váhala, jak tyto tipy nazvat. Všechny vybrané tituly se jsou si tematicky blízké, i když žánrově jsou mezi nimi docela velké rozdíly. Vybrat by si z nich mohl ten, kdo se zajímá o zbraně a války a to jak ve formě příběhů, tak i po té odbornější a popisnější stránce.


Bratrstvo neohrožených (Stephen E. Ambrose)
O této slavné literární předloze stejnojmenného televizního miniseriálu napsali v The New York Times: Ambrose vypráví příběh pozoruhodné roty, jež byla pověřována těmi nejtěžšími úkoly, od tvrdého výcviku v Georgii roku 1942 až po Den D a konec války. Rota E prošla celou řadou důležitých operací od výsadku do Francie časného rána Dne D až po obsazení Hitlerova Orlího hnízda v Berchtensgadenu. Bratrstvo neohrožených je dokumentem o mužích z této mimořádné jednotky, kteří bojovali, hladověli, mrzli a umírali, o rotě, jejíž členové nosili Purpurová srdce jako odznak příslušnosti k jednotce.
Knihu vydalo nakladatelství Jota, vy ji můžete vyhrát na přání v soutěži na Facebooku.

Podivuhodné příběhy druhé světové války (Jesús Hernández)
Titul plný kuriozit z fronty i týlu od novináře, který se svými knihami s tematikou vojenské historie zařadil mezi nejčtenější španělské autory literatury faktu díky přitažlivé kombinaci čtivého stylu a až nakažlivého badatelského zaujetí.
Dočtete se třeba o tom, že Hitler byl zamilovaný do Nefertiti, Roosevelt používal obrněný vůz Al Caponeho, nacisté proti poštovním holubům používali sokoly, bitvu o Stalingrad rozhodly krysy nebo že do budovy Empire State Building narazil v roce 1945 bombardér.
Kniha vyšla v nakladatelství Jota a do 1.11. ji můžete získat u nás v aukci.

Hirošima a zrod atomového věku (Zdeněk Dienstbier)
Autor přibližuje hrůzné následky výbuchů atomových zbraní v Hirošimě a Nagasaki, zabývá se celosvětovou jadernou kontaminací v důsledku testů jaderných zbraní. Část knihy je věnována mírovému využití štěpení atomového jádra a na závěr se prof. Dienstbier věnuje jaderným elektrárnám včetně podrobného rozboru jejich havárií.
Text doprovází početná obrazová dokumentace.
Kniha je určena v prvé řadě laickým zájemcům, ale nové poznatky zde můžou najít i mladší odborníci.
Vyšlo v edici Kolumbus nakladatelství Mladá fronta. Do 5.11. bude kniha také v aukci.

Policejní letadla (Jakub Fojtík)
Monografie Jakuba Fojtíka, předního znalce české policejní letecké historie, který se dlouhodobě věnuje problematice využití letadel a vrtulníků pro potřeby policejních záchranných složek, seznamuje čtenáře s komplexně zpracovanou historií našeho policejního letectva a obsahuje přehledy používané letecké techniky.
Kniha pro větší názornost obsahuje úryvky z dobových zdrojů, vzpomínky pamětníků a velké množství dosud nepublikovaných fotografií.
I tato kniha vyšla v Mladé frontě a můžete ji do 29.10.2010 získat v aukci.

Pistole CZ 75 SP-01 (Přemysl Liška a kol.)
Příběh zbraně, která přepsala dějiny sportovní střelby IPSC – fotografiemi bohatě doplněná publikace připravená ve spolupráci s časopisem Střelecká revue.
Vydalo nakladatelství Mladá fronta, knihu si můžete vyhrát na přání v soutěži na Facebooku.

Oficiální anotace vybraných titulů najdete na našich stránkách – stačí prokliknout název knihy nebo náhled obálky. Na stránce s anotací pak můžete obrázek s náhledem kliknutím zvětšit, najdete tam také odkaz, kde knihu objednat.

Doporučení:
Share

Napsat komentář