Kopa pohádek o kohoutkovi a slepičce

O kohoutkovi a slepičce
Pokud se někdo rozhodne psát a malovat knihy pro děti, bere na sebe opravdu velkou zodpovědnost, takový člověk musí mít v sobě hravost a hlavně spoustu dětské fantazie.


Nedávno se mému synovi dostala do rukou pěkná dětská kniha od Michala Černíka Kyky ryký, dobrý den! s podtitulem „kopa pohádek o kohoutkovi a slepičce“. Není to první kniha od tohoto autora, která obohatila naši knihovničku, máme již publikaci “Knížka pro děti od dvou do pěti“, ta nás ovšem moc nenadchla, hlavně proto, že se v ní nepravidelně střídají básničky, příběhy, říkadla, což, podle mého, není ten nejlepší nápad, neboť většinou si chceme jen číst, nebo jen veršovat….

Ale zpět ke „Kyky ryký….“

První, co nás u nové knihy zajímá jsou obrázky, které v tomto případě namalovala Jarmila Marešová. Kresbičky jsou moc roztomilé a pěkně doplňují jednotlivé příběhy, některé dokonce působí dojmem, že je nakreslila dětská ruka. Skoro každý příběh, kterých je v knize celkem 60, je doplněný 2-3 obrázky, některé jsou přes celou stránku. Většinou jsou na nich vyobrazena zvířátka a nejvíce samozřejmě kohoutek a slepička, hrdinové knihy.

Jednotlivé pohádky jsou vlastně krátké veselé příběhy, odehrávající se na statku, s nějakou lehkou zápletkou, která vždy vyústí v dobrý konec, většinou doprovázený nějakým ponaučením.Tak například v příběhu Jak si chtěli postavit domeček si kohoutek i slepička po strastiplném hledání nového domečku uvědomí, že jim je nejlépe ve stodole, kde doposud bydleli (všude dobře, doma nejlíp…). Nebo Jak ochutnávali zásoby až si je všechny snědli a nezbylo jim nic jiného, než se pustit do práce a udělat si zásoby nové (je třeba myslet na zadní vrátka…). A Jak kohoutek a slepička všechny rozesmáli, když se nastrojili do klobouků, kravaty a zástěry a vzbudili tím posměch celého dvorku (nechlub se cizím peřím…). Pro příklad další příběhy s názvy : Jak šli nakupovat dobrůtky, Jak byl kohoutek bohatý, Jak kohoutek hubnul, … a poslední Jak se narodila kuřátka - není třeba komentovat.

Já sama jsem již dlouho marně pátrala po podobné knize, s krátkým vyprávěním a jednoduchou zápletkou pro předčítání malým dětem před spaním, které se ještě nedokáží soustředit na složité a dlouhé děje. Se staršími pak lze rozebrat již zmiňovaná ponaučení a začínající čtenáři jistě ocení její další přednosti, mimo jiné větší písmena a srozumitelný text.

Dále nesmím zapomenout na dva herní plány, které jsou na vnitřní straně pevné vazby knihy, na začátku je to „Kuřátko nezlob se“ (obdoba Člověče nezlob se) a na konci „Kohoutku zakokrhej“ (dobrodružná cesta po dvorku, doprovázená spoustou úkolů), které jsou příjemným bonusem pro hravé čtenáře.

Knihu tedy velice ráda doporučím, je obohacením dětské knihovničky. Mám jenom dvě drobné připomínky, které jsou spíše úsměvné a jistě by je autor pan Černík a grafik pan Hadinec přijali s humorem. Myslím, že do děje na dvorku by mohlo být zapojeno více zvířátek, knížka by tak byla pestřejší a možná ještě veselejší. Obálka mohla být lákavější, barevnější, takto vytvořená mi připomíná slabikář 80-tých let.

Kyky ryký,dobrý den!

Kopa pohádek o kohoutkovi a slepičce

autor: Michal Černík
Vydal Knižní klub, 2009

Doporučení:
Share

Napsat komentář