Winston Groom – tvůrce nezapomenutelného Forresta Gumpa

Nejslavnější knihy Winstona Grooma
Téměř všichni jsme alespoň jednou viděli oscarový snímek Forrest Gump, který vypráví příběh o muži s nižším IQ a s jasnou, až dětsky čistou vizí světa. Ale víte, že tento úspěšný film vznikl podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Winstona Grooma? Právě dnes vychází nové vydání slavné knižní předlohy.

Winston F. Groom se narodil 23. března 1943 ve Washingtonu, D. C., ale vyrůstal v městečku Mobile ve státě Alabama, kde studoval na střední škole University Military School. Původně chtěl jít ve šlépějích svého otce a stát se právníkem, ale práce redaktora ve školních novinách ho ovlivnila natolik, že se rozhodl pro kariéru spisovatele. Po absolvování studia literatury na Alabamské univerzitě v roce 1965 vstoupil do armády, kde se jako podporučík účastnil války ve Vietnamu. Sloužil většinou s první brigádou čtvrté pěchotní divize, a to od července 1966 až do září 1967, kdy byl s hodností kapitána propuštěn. Než se stal spisovatelem na plný úvazek, osm let strávil jako reportér a publicista pro Washington Star.

Svůj první román pod názvem Better Times Than These (Lepší časy než tyto) Groom publikoval v roce 1978. Kniha pojednává o skupině vlasteneckých vojáků ve vietnamské válce, jejichž životy i vlastenectví jsou v troskách. Čtenářům se však více líbil jeho druhý román As Summers Die (Když léta umírají), jenž se dočkal i filmového zpracování, ve kterém si zahrála legendární Bette Davis.

V roce 1982 vydává knihu Conversations with the Enemy (Rozhovory s nepřítelem), ve které se vrací k tématu války ve Vietnamu. Hlavním hrdinou je americký voják, který bojoval ve vietnamské válce a který prchá ze zajateckého tábora zpět do Spojených států jen proto, aby ho tam o čtrnáct let později zatkli za dezerci. S tímto románem slaví Winston Groom takový úspěch, že je za něj dokonce nominován v roce 1983 na Pulitzerovu cenu.

Potom, co dopsal román Only (Jediný), se roku 1985 stěhuje zpět do městečka Mobile, kde začíná pracovat na nové knize Forrest Gump. Groom v této knize spojit své zkušenosti s válku ve Vietnamu s příběhy, které mu v dětství vyprávěl před spaním otec. Jejich hrdinou byl hodný a dobrosrdečný muž, jehož všichni považovali za idiota, a přestože nebyl moc světaznalý, věděl, jak být dobrým člověkem.

Groom do Forresta Gumpa vkládal velké naděje, ale očekávaný úspěch se hned nedostavil. Román však zaujal filmaře, kteří se podle něj v roce 1994 rozhodli natočit stejnojmenný snímek s Tomem Hanksem v hlavní roli. Po nevídaném úspěchu filmu, který proměnil hned šest ze třinácti oscarových nominací, včetně ceny za nejlepší film, nejlepšího režiséra a nejlepšího herce, se lidé začali zajímat i o knižní předlohu, podle níž vznikl. Kniha se brzy stala bestsellerem a dodnes je považována za jedno z nejlepších děl americké literatury.

Úspěch románu o Forrestu Gumpovi autora přesvědčil, aby napsal jeho pokračování, které v roce 1995 vyšlo pod názvem Gump a Comp. (v originále Gump and Co.). Stejně jako první díl sklidila i tato kniha podobný úspěch a dokonce se uvažovalo o jejím filmovém zpracování. Jenže ve chvíli, kdy scénář k novému filmu vznikal, Spojené státy zasáhly teroristické útoky z 11. září a natáčení filmu bylo odloženo.

Kromě psaní románů se Winston Groom také věnuje historii a literatuře faktu. Za zmínku jistě stojí kniha Shrouds of Glory: From Atlanta to Nashville: The Last Great Campaign of the Civil War (Rubáše slávy: Z Atlanty do Nashvillu: Poslední velké tažení občanské války), která vyšla v roce 1995, dále pak The Crimson Tide: An Illustrated History of Football at the University of Alabama (Krvavý příliv: Ilustrovaná historie fotbalu na Alabamské univerzitě), biografie exprezidenta Ronalda Reagana pod názvem Ronald Reagan Our 40th President (Náš 40. prezident Ronald Reagan) nebo zatím jeho poslední kniha, která vyšla letos v květnu, Shiloh, 1862. Tato publikace se věnuje stejně jako Shrouds of Glory tématu americké občanské války.

Winston Groom napsal také množství článků pro různé magazíny, např. pro Smithsonian, Newsweek, Esquire, the Wall Street Journal a the New York Times Magazine. Spolupracoval se světoznámými televizními stanicemi, včetně CNN, Fox News, The History Channel nebo CBS Sports apod. Kromě toho je držitelem několika čestných doktorátů.

V současné době žije společně se svou třetí manželkou Anne Clinton a s ovčáckým psem Forrestem, Forrestem Gumpem v městečku Point Clear na východním pobřeží Mobile Bay v Alabamě.

 

Zdroje:

www.winstongroom.com
http://www.helium.com/items/692299-biography-winston-groom-creator-of-forrest-gump
http://biography.jrank.org/pages/4380/Groom-Winston.html

Doporučení:
Share

Napsat komentář