Výlet

Militka_Vylet
Desetiletá Anička se těší, až skončí vyučování.

„Půjdu hned domů, napíšu úkoly a pak navštívím svou kamarádku Majku, která je nemocná. Musí být otrava ležet v posteli, když je venku tak krásně. Červen jako z pohádky. Za 14 dní končí škola a budou prázdniny,“ zaradovala se a zamířila domů.
Ani si nevšimla, že ji doběhla trojice spolužáků.
„Ty s námi nemluvíš?!“ vykřikl Láďa a strčil do ní. Nečekala útok, zavrávorala, špatně šlápla a vykřikla.
„Co řveš? Nikdo ti nic nedělá!“ okřikl ji Honza.
„Au,“ sykla bolestí. „Nemůžu se postavit na pravou nohu.“
„Ukaž,“ řekl rozpačitě Jirka. Podíval se na nohu a prohmatal kotník.
„Au,“ vykřikla bolestí.
„Vypadá to na zvrtnutý kotník,“ vynesl ortel Jirka. Podepřel Aničku a pomohl jí dostat se domů. Další dva spolužáci za nimi jen koukali a kroutili hlavami.
„Z Jirky se stal pan doktor. Proto tak honí známky. Asi chce študovat na medicinmana,“ vyhrkl posměšně Láďa. „Je to slaboch. Bude vodit staré báby do důchoďáku,“ šklebil se.
Anička byla zoufalá. Sama by se domů nedostala. Podala Jirkovi klíče. Odemkl a dovedl ji do bytu. Její mamince vysvětlil, že si zvrtla kotník. Jen zamlčel, že za to může jejich spolužák.
Dívka se na Jirku nepatrně usmála. Víc jí bolest nedovolila. Maminka mu poděkovala a ujala se dcerky. Uložila ji do postele, dala studený obklad a pohladila po vlasech: „Zkus usnout, zítra nebudeš o bolesti vědět.
Druhý den se Anička nemohla postavit na nohu. Hygienu zvládla jen s podporou maminky. Pak se vrátila do postele.
„Zítra jede naše třída do Prahy na výlet. Snad mě dneska bolest přejde.“
„Pokud budeš mít bolesti i zítra, musíme jet k doktorovi. Bude potřeba rentgen.“
Další den bolesti téměř zmizely, ale na výlet to nebylo. Anička byla smutná.
Za pár dní se kotník umoudřil a šla do školy.
Její známky na konci školního roku byly výborné jako vždy.
S vysvědčením přišla domů a sklidila pochvalu.
„Víš co?“ usmála se maminka, „můžeme spolu v sobotu podniknout výlet do Prahy. Stavíme se za tetou, dlouho jsme ji neviděly. A zajedeme lanovkou na Petřín. Táta s tvým bráškou Pavlem chtějí přes víkend spravovat motorku. Co ty na to?“
„To bude moc fajn!“ nadšeně vykřikla Anička.
„Docela se mi uleví, když neuvidím, že jim zase z opravované motorky zůstanou nějaké součástky, až ji smontují.“
„Moc se těším,“ objala matku.
A v sobotu vyrazily. Na nádraží šly pěšky. Pak sedly na vlak a dojely na hlavní nádraží v Praze.
Nejdřív se vydaly za tetou do Truhlářské ulice. Uvařila jim čaj a nabídla domácí buchty. Popovídaly si, pak se rozloučily a vydaly k lanovce na Petřín.
Cestou maminka koupila chlebíčky a vzala je s sebou. Anička si užívala jízdu lanovkou. Na Petříně si nenechaly ujít bludiště a legrační zrcadla. Venku si našly lavičku, kde se usadily. Maminka vytáhla chlebíčky, které s chutí snědly. Obdivovaly krásné keře, stromy i květinové záhony. Zhluboka vdechovaly svěží vzduch.
„Čas letí, musíme se zvednout. Nechceme se honit. Půjdeme mírnou procházkou pěšky až dolů na tramvaj a zamíříme na hlavní nádraží. Musíme se vrátit za našimi kluky. Co kdyby si bez nás nevěděli rady?“ zasmála se maminka. Pomalu se vydaly na zpáteční cestu.
Na tenhle výlet Anička vzpomínala s dojetím a láskou po celý život. Velmi si vážila krásného vztahu s matkou. Navzájem si naprosto rozuměly.


Hana Militká

Hana Militka_K zivotopisu4Absolventka JAMU, pochází z Hradce Králové. V Brně studovala obor herectví v ročníku spolu s Nikou Brettschneiderovou, Marcelou Večeřovou, Miroslavem Donutilem, Pavlem Zedníčkem, Františkem Horáčkem, Svatoplukem Skopalem, Pavlem Trávníčkem a dalšími. Stala se členkou divadla Husa na provázku.
V roce 1981 odešla se svým manželem do Prahy.
Spolupracovala s režisérem Jurajem Herzem na filmu Zastihla mě noc a na seriálu Wolfgang, s Jurajem Jakubiskem na filmu Frankensteinova teta, Perinbaba, s Janem Svěrákem na filmu Kolja a dalšími. Pro švýcarskou televizi ztvárnila roli Mileny Jesenské v němčině ve filmu Wer war Kafka, režie Richard Dindo, s Jaroslavem Soukupem točila seriál Policie Modrava.
Hostovala 31 let v Národním divadle.
Herečka je velice plodnou spisovatelkou:
Povídky z povětří vyšly v roce 2013. Následovaly detektivky: Záhadný šepot (2015), Pronikavý smích (2016) a Vražedný lov (2017).
Povídky z povětří byly vydány roku 2016 jako autorčina první elektronická kniha, poté vyšly romány VilmaSára a na podzim Jiří. Před Vánoci vyšel Kapitán Bartoš zasahuje 1: Složitý případ. Začátkem roku 2017 se objevila kniha 13 povídek Pro Klub Knihomolů. Jedná se o povídky napsané pro magazín Klub knihomolů.
V červenci 2017 vychází nová detektivní série nazvaná Velké případy kpt. Černé 1: Čas nedoběhneš.
Román I Blázni chtějí žít I se objevuje v nabídce zjara roku 2018. Jedná se o napínavý román z hereckého a zpravodajského prostředí.
V říjnu 2018 se překvapivě objevuje Dívka s mašlí, čtení pro malé slečny. Do konce roku 2018 se ještě objevila v elektronickém vydání detektivka – Případy kpt. VáchalaTravička zelená. Poslední knihou toho roku byl napínavý román nazvaný Ze Sýrie do Číny, inspirovaný služebními cestami autorčiných bratrů Jana a Jiřího Militkých.
Velké případy kpt. Černé 1: Čas nedoběhneš a Velké případy kpt. Černé 2: Nemilosrdná vášeň. – původně elektronické knihy vycházejí v tištěné podobě.
Začátkem března 2019 vychází kniha Kytička veršů a za měsíc se objevuje první díl z nové krimi série MONIQUE s.r.o. 1: Záhadné úmrtí. Tváří obálky je Ing. Jana Jemalová. Portrét vytvořil umělecký fotograf Bohuslav Hybrant, který napsal i předmluvu. Vychází jak elektronicky, tak i tištěná. K otcovým narozeninám začátkem května vysílá do světa autorka svou knihu kreseb nazvanou Vášeň a nevinnost, své kresby doplnila příběhem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 1
Čas nedoběhneš

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 2
Nemilosrdná vášeň

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 3

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizeZáhadný šepot

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2015

zobrazit info o knizePovídky z povětří

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2013

zobrazit info o knizeNezačínej zas
Monique & Lucy s.r.o. 4

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizePronikavý smích

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2016

zobrazit info o knizeNečekané dědictví
Monique & Lucy s.r.o. 3

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizeMonique s.r.o. 1
Záhadné úmrtí

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

Napsat komentář