Žena v hlavní roli

tipy zena uvod (1)
Do čtvrtečního výběru nových knih jsme pro tento týden zařadili romány pro ženy, jejichž autory jsou rovněž ženy. Začtěte se společně s námi do příběhů plných partnerských i rodinných vztahů, veselých i vážných. Pozornost si zaslouží každá z nich. Tak do toho, vyberte si tu svoji…

Když William pozná Julii, vstoupí do jeho života nejenom oboustranná láska, ale i Juliina rodina. Vztahy se však často mohou znenadání zkomplikovat a některé zásahy osudu možná nedokáže zachránit ani opravdová láska…

Rodinná sága ze současného Chicaga, v mnohém odkazující na legendární román Malé ženy. William Waters vyrůstal v rodině zasažené tragédií, bez lásky a zájmu rodičů. Když v prvním ročníku na univerzitě potká energickou a ambiciózní Julii Padavanovou, rozzáří se mu celý svět. S Julií do Williamova života vstoupí i její rodina, především její tři mladší sestry: Julii nejbližší Sylvie, snílek a knihomolka, a dvojčata, bohémská výtvarnice Cecelie a laskavá pečovatelka Emeline. Všichni Padavanovi přijmou Juliina nového přítele s otevřenou náručí. Životní cesty všech se však začnou různě komplikovat, až nakonec dojde ke katastrofálnímu rodinnému rozkolu, který všechny promění, mnohé rozdělí a zasáhne i další generaci… Dokáže takovou ránu někdy něco zacelit?  

Ahoj krásko

Autorka: Ann Napolitano
Přeložil: Ondřej Frühbauer

Počet stran: 416
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7625-307-0
Doporučená cena: 489 Kč

Knihu Ahoj krásko vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Počátkem prosince se jeden pátek večer přišla Julia podívat na pravidelné utkání. Když si jí William všiml, zrak se mu jaksi rozpil a on přihrál míč druhému týmu. „Hej,“ křikl Kent, který zrovna prolétl kolem něj, „co to předvádíš za hovadiny?“ Při obraně se mu ovšem podařilo dvakrát sebrat soupeři míč, a tak zvrátil průběh zápasu ve prospěch Divokých koček. Při útoku přihrál ze střelecké pozice odrazem volnému střelci v rohu. Chvilku před poločasem na něj Kent s úšklebkem zasykl: „Už je to jasný! Přišla se na tebe podívat tvoje holka, co? Kde ji máš?“

Můžete si stáhnout kompletní ukázku.

O autorce

Ann Napolitano žije v Brooklynu se svým manželem a dvěma dětmi. Román Ahoj Krásko, byl vydán nakladatelstvím Dial Press v březnu 2023 a stal se okamžitě bestsellerem New York Times. Kniha má v současné době třicet dva mezinárodních nakladatelů. Napolitano je také autorkou románů A Good Hard Look a debutu Na dosah ruky. V letech 2014–2020 byla zástupkyní redaktorky literárního časopisu One Story. Získala titul MFA na New York University; učila psaní beletrie pro program MFA Brooklyn College, Školu pokračovacích a odborných studií New York University a pro Gotham Writers‘ Workshop. V listopadu 2019 byla Ann nominována na literární cenu Simpson/Joyce Carol Oates.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Lisa, další románová hrdinka, je mladá a mimo to i na svůj věk poměrně vyspělá. Když se její chování znenadání změní, nikoho příliš nepřekvapí, že podivného Marca označí za toho, kdo ji znásilnil. Po několika letech, kdy je Lisa už dospělá, se však zdá, že to se znásilněním bylo jinak. Nebo ne?

Patnáctiletá Lisa je dívka velmi spontánní, veselá a kromě toho fyzicky nápadně vyspělá. Přitahuje pozornost kluků a říká se o ní ledacos. Pak se změní. Je skleslá, uzavřená, neustále se slzami na krajíčku. Dospělí okolo ní si dělají starosti. A naléhají na ni tak dlouho, až přizná: někdo ji znásilnil. Podezření skoro ihned padá na Marca. Nebudí důvěru, vystřídal mnoho žen, vyzkoušel i pár mužů a dost pije. Je obžalován a odsouzen k deseti letům vězení, z něhož na svou obhajobu rozesílá dopisy plné vykřičníků. Když dojde na odvolací řízení, je už Lisa plnoletá. Vstoupí do kanceláře advokátky Alice na malém městě a prohlásí: „Chci, aby mě zastupovala žena.“ A všechno začne nanovo. Ale jinak. Vydání knihy podpořil Francouzský institut v Praze.

Malá lhářka

Autorka: Pascale Robert-Diardová
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-4353-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Malá lhářka vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Alice si vyhrnuje límec, vráží hlavu mezi ramena a přidává do kroku. Gepetto ji nenápadně pozdraví, tváří se zarmouceně. Nejspíš měl snahu, pomyslí si Alice. Déšť ještě zesílil. Do kanceláře přišla úplně promočená. Talár pověsí na ramínko, černá látka je zmačkaná. I ten talár vypadá žalostně. Hodiny na věži katedrály šestkrát odbily. Na telefonát dceři Louise je moc brzy, určitě by ji rušila od práce. A co by jí vlastně povídala? Přece nebude zatěžovat dvacetiletou holku takovým ohavným případem. Uvaří si čaj, rozchroupe dva dílky hořké čokolády, tabulku vrací do zásuvky, znovu ji otevře, po chvilce váhání si vezme ještě dva dílky.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Pascale Robert-Diardová (*1961) je francouzská novinářka a publicistka v oblasti práva. V roce 1986 nastoupila do deníku Le Monde, kde se původně věnovala politické žurnalistice, od roku 2002 vede právní rubriku. Sleduje všechny významné soudní případy včetně politických a finančních skandálů, stejně jako každodenní fungování běžného soudnictví. Je autorkou několika knih ze soudního prostředí, které se pohybují na pomezí reality a fikce. Jsou ceněné pro dramatickou stavbu děje, čistý styl i psychologickou analýzu postav. Úspěšná byla například její próza Svědectví, která byla nominovaná na cenu Fémina. Kniha Malá lhářka slavila úspěch u čtenářů i kritiky, byla například v nejužším výběru Ceny Francouzské akademie a české odnože prestižní Prix Goncourt.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Když se Sara rozhodne vrátit k cestování, které měla vždy ráda, zprvu ani netuší, že na cestách nebude mít o nápadníky nouzi. Jeden vztah právě ukončila, a tak se snaží si od dalších mužů uchovat odstup. Ne vždy je však její rozhodnutí tak pevné, jak by si sama přála, a je možné, že některý z mužů by konečně mohl být ten pravý…

Sarah se po rozchodu rozhodne, že nastala ta správná chvíle vrátit se ke staré lásce – cestování. Zamluví si plavbu po řeckých ostrovech se skupinou neznámých lidí a netuší, že ji čeká mnohem víc než jen cestovatelské zážitky. Američan Josh je pohledný, chytrý a srdce jí z něj divoce buší. Vztah s mladším mužem z opačného konce světa sice nemá budoucnost, ale cítí se s ním dobře. Když se objeví další šarmantní nápadník, který je starší, bohatý, a navíc se vyzná v umění, Sarah je okamžitě jasné, že tahle dovolená bude výzva. Podaří se jí zachovat si odstup, jak si předsevzala, a vydat se na vlastní cestu životem? Nebo podlehne letní atmosféře a svodům krásných řeckých ostrovů?

Léto na Santorini

Autorka: Sandy Barkerová
Přeložila: Jana Drápalíková

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-247-2477-5
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Léto na Santorini vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Zmínila jsem se, že jedu do Řecka? Dotáhla jsem batoh k jednomu z letištních vozíků, hodila ho na něj, navrch položila svou krásnou novou koženou kabelku a zamířila k východu označenému NIC K PROCLENÍ. Mohla bych jim tak maximálně přiznat, že se chystám plout na jachtě po Egejském moři. Ale myslím, že celníkům by to bylo jedno. Cat na mě čekala hned za kovovým zábradlím na druhé straně bezpečnostních dveří. Vypadáme skoro stejně, až na to, že já měřím sto šedesát osm centimetrů a ona sto padesát dva. Říká, že měří metr padesát sedm, ale není to tak. Zato jí byly dány do vínku krásné vlasy – je to potvora. Vlasy jsou jediná věc, kterou na ní nesnáším. Zatímco mou hlavu tíží spousta neposlušných kudrlinek – takových těch opravdu kudrnatých, které si vždycky dělají, co chtějí –, ona má hustou kaštanově hnědou vlnitou hřívu. Jak jsem řekla, potvora.

Ke stažení je i kompletní ukázka.

O autorce

Sandy Barkerová je spisovatelka, cestovatelka a nadějná romantička, momentálně na ročním volnu se svým partnerem Benem, žije a píše po celém světě. Jako cestovatel miluje objevování nových míst, outdoorová dobrodružství a jídlo a pití jako místní a mnoho jejích cestovatelských dobrodružství našlo domov v románech. Její první román Jedno léto na Santorini, romantická komedie odehrávající se v Řecku a inspirovaná skutečným milostným příběhem, byl vydán v roce 2019, čímž podnítil sérii Holiday Romance o 5 knihách.

Zdroj informací: web autorky


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAhoj krásko

Napolitano, Ann

Metafora, 2024

zobrazit info o knizeMalá lhářka

Robert-Diardová, Pascale

Argo, 2024

zobrazit info o knizeLéto na Santorini

Barkerová, Sandy

Cosmopolis, 2024

Napsat komentář