Inspirace životem

inspirace-zivotem-nahled
V dnešním článku vám představíme tři inspirativní knihy z různých odvětví. První kniha vám skrze rozhovory přiblíží onemocnění duše, s druhou se vydáte po stopách známého dobrodruha a třetí kniha vám nabídne duchovní zamyšlení. Přejeme příjemné počtení!

Máte-li rádi knižní rozhovory, nenechte si ujít Cestou necestou od kolektivu autorů – Michaely Malé, Petra Možného, Lucie Bankovské Motlová a Dany Mičolové. Publikace se zabývá detabuizací psychických onemocnění a nabízí tak inspirativní čtení nejen pro ty, kteří se s obdobnými problémy také potýkají, ale i pro ty, kteří se chtějí dozvědět víc.

Přestože duševní nemoci pomalu přestávají být tabuizovány, stále přetrvává řada předsudků jak o těchto onemocněních, tak o lidech, kteří s nimi mají zkušenost. Zatímco pacienti se žaludečními vředy nebo po operaci srdce o svém zdravotním stavu bez zábran hovoří, lidé s psychózou tak činí spíš výjimečně – bojí se odsudků, zaškatulkování, posměchu, vyřazení ze společnosti.

Rozhovory s těmi, kteří vyšli z ulity a dokázali o své nemoci, jejím průběhu a životě s ní otevřeně mluvit, jsou krokem k destigmatizaci osob s duševním onemocněním. Může nás překvapit, že jde o lidi ze všech společenských skupin, s nejrůznějším nadáním, často se specifickými zájmy; možná nás překvapí i to, že zakládají rodiny a žijí naplněné a pestré životy, které se nijak neliší od těch našich – dokud do nich nezasáhne ataka choroby. Ta se však dá zvládnout s pomocí dobrého lékaře, medikace a psychoterapie, jak vyplývá ze všech osmi příběhů.

Kéž je tato kniha zrcadlem těm, kteří nevědí, a motivací k léčbě, nadějí a inspirací těm, kteří vědí.

Cestou necestou

aneb Příběhy psychotických duší
Autoři: Michaela Malá, Petr Možný, Lucie Bankovská Motlová, Dana Mičolová

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7684-269-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Cestou necestou vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Jaká byla vaše srážka s psychiatrií?

Můj otevřený konflikt s nemocí začal, když jsem měla velký strach a zároveň jsem se snažila bojovat se vším, třískala jsem věcmi, až mě odvezli na psychiatrii. Tak, a je to venku. Když mi došlo, kde jsem, přepadla mě úzkost. Mám to napsané na čele? Asi jo. Zrcadlo mi v tomhle poskytlo chabou útěchu. Zobrazilo sice můj obličej přesně, ale určitě to každý pozná!! Psychiatrie, největší zlo!

Přečtěte si celou ukázku.

O jedné z autorek

prof. MUDr. Lucie Bankovská Motlová, Ph.D. je psychiatrička a psycholožka. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Absolvovala postgraduální studium psychiatrie na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové a dvouletý vzdělávací program na University of California Berkeley ve Spojených státech amerických. Získala specializace v oborech psychiatrie a systematická psychoterapie. V současnosti vyučuje na Univerzitě Karlově a také pracuje v Národním ústavu duševního zdraví na pozici výzkumníka – seniora.

Zdroj informací: Café Nobel

————————————————

Autobiografická novinka Nikdy to nevzdávej od světoznámého dobrodruha Beara Gryllse nabízí různé historky a zážitky z autorových cest i z natáčení jeho televizních pořadů. Nahlédněte za oponu Gryllsova života a nechte se inspirovat!

Světově proslulý dobrodruh Bear Grylls prozkoumal místa, na která by se odvážil jen málokdo. Nyní se o své osobní příběhy i zážitky s řadou nejrůznějších celebrit, které se zúčastnily jeho populárních televizních pořadů, podělí i s vámi. Grylls na stránkách této inspirativní knihy popisuje svůj život od chvíle, kdy vstoupil na televizní obrazovky, bere čtenáře na svá nejslavnější dobrodružství, sdílí s nimi zážitky z oblíbených expedic a popisuje své nejdramatičtější souboje o přežití. Tato nová autobiografie, volně navazující na světový bestseller Bláto, pot a slzy, nahlíží pod pokličku legendárního natáčení pořadu Nutné k přežití a na příbězích s prezidentem Obamou, Rogerem Federerem či Julií Robertsovou přibližuje, jaké to je skutečně se pohybovat „V divočině s Bearem Gryllsem“.

Nikdy to nevzdávej

Autor: Bear Grylls
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-243-9
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Nikdy to nevzdávej vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Víckrát, než si dokážete představit, jsem už dostal otázku, jestli jsem opravdu pil vlastní moč. Nevím, co se to s lidmi děje. Převládá nevíra a neukojitelná touha vědět, jak moč chutná.
Nuže, odpověď zní ano, pil a ano, chutná příšerně. Ale ne, rozhodně nepiju moč jen tak pro zábavu. Ani ze zdravotních důvodů, přestože existují lidé, kteří na to nedají dopustit. K těm se tedy v žádném případě nepočítám, ale několikrát jsem se jí napil kvůli přežití. A odpověď na otázku „Jaké to je?“ zní: „Smrdí to.“
Teplá, slaná moč nemá chutnat dobře. Zejména ne tehdy, když ji při přechodu pouště uchováváte v chřestýší kůži. Jak se smíchala s krví a hadími vnitřnostmi, nabrala takovou příchuť, že to rozhodně nehodlám jen tak opakovat. Jenže boj o život je jen málokdy pochoutka a téměř vždycky bolí, smrdí a docela se na vás podepíše. Taková je realita divočiny a realita přežití v ní obzvlášť. Utrpení. Jenže nějaký kousek mého já to prostě miluje.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Bear Grylls (* 7. června 1974) navštěvoval Eton College, později na University of West England studoval španělštinu a němčinu a svá studia dokončil na Londýnské univerzitě Birkbeck, kde se věnoval hispánským studiím. Původně sloužil jako výsadkář u speciálních jednotek SAS a následně vedl řadu průlomových expedic do nejnehostinnějších částí světa, kterými vydělal miliony dolarů pro dětskou charitu. Ve 23 letech zdolal Mount Everest, a to jako dosud nejmladší Brit. Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat: obeplul Velkou Británii a Arktidu, večeřel v horkovzdušném balonu ve výšce 7 500 metrů, na paraglidingovém křídle přeletěl přes vodopády Angel Falls ve Venezuele a také přes Himálaj. Gryllsovy dobrodružné televizní pořady, například Muž vs. divočina nebo Nutné k přežití, patří mezi nejsledovanější na světě – našly si zhruba 1,2 miliardy diváků ve dvou stech zemích. Kromě toho je úspěšným autorem knih pro děti i dospělé. Grylls žije se svou ženou a třemi syny střídavě na říční obytné lodi v Londýně a na odlehlém ostrově u pobřeží Walesu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Jako poslední vám představujeme soubor krátkých příběhů a duchovních zamyšlení s názvem Exotovy zápisky od biblisty Ladislava Heryána. Kniha vám umožní nahlédnout do autorova vnímání Boha, současného světa i do jeho osobního zápisníku.

Nový soubor duchovních zamyšlení a krátkých příběhů Ladislava Heryána dává opět jiným způsobem nahlédnout do jeho vnímání Boha, spirituality a křesťanství. Psané Heryánovým osobitým způsobem, zalidněné svéráznými postavami z jeho okolí, plné soucitu, vhledu do potřeb současného člověka a naděje v to, že nad vším stojí Láska. Úvahy jsou doplněny biblickými úryvky a dalšími texty z autorova zápisníku, takže kniha vytváří svébytný „Exotův breviář“, který se hodí k duchovní četbě, rozjímání, jako posila i zdroj inspirace.

Exotovy zápisky

Autor: Ladislav Heryán

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 115×175 mm
ISBN: 978-80-262-2158-6
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Exotovy zápisky vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Jsme si tím největším bohatstvím. Na našich vztazích je hezké především to, co si mezi sebou sdílíme. Vztahy jsou něčím tak podivuhodným, že je můžeme navazovat dokonce s lidmi, které osobně vůbec neznáme. Můžeme sdílet naše lidské bohatství jakoby na dálku, ale ta vlastně v tomto případě vůbec neexistuje.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Ladislav Heryán (*1960) je salesián, biblista, vyhledávaný duchovní doprovázející, kytarista, „pastýř undergroundu“. V Portále vyšla řada jeho úspěšných knih jako Exotem na této zemi, Stopařem na této zemi, Sami na této zemiExotova abeceda. Autorovi také vyšla kniha U božího mlýna.

O autorovi si můžete přečíst naši reportáž.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCestou necestou
aneb Příběhy psychotických duší

Malá, Michaela - Možný, Petr - Bankovská Motlová, Lucie - Mičolová, Dana

Triton, 2024

zobrazit info o knizeNikdy to nevzdávej

Grylls, Bear

Jota, 2024

zobrazit info o knizeExotovy zápisky

Heryán, Ladislav

Portál, 2024

Napsat komentář