Jak si vážit přírody

nase-divoke-dedictvi-nahled_optimized
Dnes vám představíme další knihu známého autora Petera Wohllebena! Ten vás opět vezme do fascinující říše fauny a flóry a nabídne úvahy o tom, proč si lidé jakožto nejvyspělejší druh na Zemi ničí svůj vlastní domov. Autor akcentuje znečišťování přírody a to, jak si jí po vzoru jiných druhů začít znovu vážit.

Nejsou snad lidé vládci všeho živého, nejvyspělejší živoucí bytostí na této planetě? Jak je možné, že navzdory tomu přispíváme k jejímu znečišťování a nevážíme si darů, které nám dává?
Peter Wohlleben přináší překvapivé a nápadité odpovědi a ukazuje, že podléháme stejným pravidlům hry jako všichni ostatní živí tvorové – zákonitostem našich instinktů. Ale na rozdíl od ostatních máme ve svých rukou moc změnit to, jak se k naší planetě a přírodě chováme.
Fascinující pohled do skryté povahy lidstva!
Stromy dokážou zahnat nosorožce, bakterie mění atmosféru celé Země a pandemie vyvolaná jediným maličkým virem může mít statisíce nebo miliony obětí: přírodu ovlivňují všechny druhy, ať už rostliny, zvířata, nebo lidé. Ovšem rozsah a rychlost změn působených člověkem jsou na naši planetu příliš, což přináší fatální následky, které z dlouhodobého hlediska ohrožují naši vlastní existenci.
Proč my, údajně tak rozumní lidé, při plném vědomí směřujeme ke katastrofě? Skutečně máme vlastní osud sami v rukou?
Peter Wohlleben ve své knize představuje řadu ohromujících paralel se světem živočichů a rostlin, čímž dokládá, že nejsme korunou stvoření, a že podléháme evoluci jako ostatní druhy. Peter Wohlleben je přesvědčen, že abychom nalezli nové cesty a umožnili do budoucna podmínky pro život hodný žití, musíme pochopit svou lidskou přirozenost a smířit se s tím, že jsme tvorové ovládaní instinkty. Ačkoliv si své místo ve velké souhře druhů – rostlin, živočichů, bakterií, virů – už téměř neuvědomujeme, poznání těchto souvislostí představuje první krok k opuštění sebedestruktivní cesty, po níž se ubíráme. Hodně se při tom můžeme naučit od jiných druhů, v neposlední řadě od stromů.
Zapojte se do pátrání po lidské přirozenosti a úvah o tom, proč my lidé, jakožto nejvyspělejší a nejinteligentnější druh na této planetě, ničíme svůj vlastní a jediný domov.

Naše divoké dědictví

Jak nás ovládají naše instinkty a co to znamená pro naši budoucnost – fascinující pohled na lidský život v harmonii s přírodou.
Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Marie Voslářová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-164-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Naše divoké dědictví vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Nebezpečí vyhynutí přetrvává dodnes, avšak důvody se převrátily naruby. Jsme až příliš úspěšní, dokážeme osídlit příliš mnoho prostoru, umíme využívat příliš mnoho zdrojů, a to vše má za následek stále rostoucí populaci. Protože při tom spotřebováváme nejen to, co ekosystémy vyprodukují, nýbrž i je samotné, naše se zdroje se zdánlivě nezadržitelně vyčerpávají. Daří se nám snad popřít přírodní zákony?

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Peter Wohlleben se narodil v roce 1964 v Bonnu. Již od malička se zajímal o přírodu a původně chtěl studovat biologii. Dal ale na radu své matky a rozhodl se studovat lesnictví. Po studiích strávil přes dvacet let v zemské lesní správě, kde nejdříve pracoval jako vedoucí kanceláře a později se stal lesníkem. Zde si našel cestu k ekologickému lesnictví a organizaci túr pro turisty a kurzů pro studenty. V roce 2007 mu vyšla první kniha a během několika následujících let se stal jedním z nejprodávanějších autorů. V současnosti pracuje a vyučuje na Lesní akademii v německém Eifelu a globálně se zasazuje o obnovu pralesů. Často vystupuje v televizních programech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy týkající se lesa a ochrany přírody. Jeho bestsellery Tajný život stromů, Citový život zvířat, Tajná síť přírody, Tajemné pouto mezi člověkem a přírodouNež stromům dojde dech nadchly čtenáře po celém světě. Za emocionálně působivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků mu byla v roce 2019 udělena Bavorská státní medaile Za zásluhy o životní prostředí. Film z roku 2020 Tajný život stromů, vycházející ze stejnojmenné knihy, zhlédlo v kinech na 350 tisíc lidí.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNaše divoké dědictví
Jak nás ovládají naše instinkty a co to znamená pro naši budoucnost – fascinující pohled na lidský život v harmonii s přírodou

Wohlleben, Peter

Kazda, 2024

Napsat komentář