Vrátit se ke kořenům

Tipy_Za hranice komfortu_Nase divoke dedictvi
Dnešní tipy se zabývají mj. otázkou, jaké místo má člověk ve světě, který ho obklopuje. Považujeme se za nadřazené tvory, ale podléháme instinktům jako všichni ostatní. Navíc sami sebe ničíme neschopností vystoupit z komfortní zóny.

Vystupte ze svého pohodlí a přesvědčte se, že diskomfort vám neškodí, ale naopak prospívá po fyzické i duševní stránce. Dokáže vám to knížka Za hranice komfortu od Michaela Eastera.

Za hranice komfortu

Přijměte nepohodlí a najděte své divoké, šťastné a zdravé já
Autor: Michael Easter
Přeložila: Eva Motýlová

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7364-152-8
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Za hranice komfortu vydalo nakladatelství Lukáš a syn.

Jsme v mnoha ohledech pohodlnější než kdykoli předtím. Mohl by však být náš chráněný, teplotně řízený, přesycený a nepříliš náročný život ve skutečnosti jednou z hlavních příčin mnoha našich nejpalčivějších problémů s fyzickým a duševním zdravím? V tomto napínavém pátrání vyhledává oceňovaný novinář Michael Easter vizionáře, výzkumníky a průkopníky v oblasti duševní a tělesné kondice, kteří odhalují tajemství pro život přínosného řešení: diskomfortu.

Cesta za pochopením naší evoluční touhy po výzvách ho zavede za:

  • špičkovým odborníkem na cvičení, který využívá starobylé japonské praktiky k formování šampionů;
  • za špičkovým odborníkem na stravování, který inovativním způsobem pomáhá lidem vyhrát vnitřní bitvu nad hladem;
  • do mystické země Bhútán, kde oxfordský ekonom a buddhistický vůdce ukazují světu, co nás může smrt naučit o štěstí;
  • do venkovní laboratoře mladého neurovědce, který zjistil, že příroda testuje naši fyzickou a duševní odolnost způsobem, který rozvíjí kreativitu a zároveň tlumí vyhoření a úzkost;
  • do odlehlého aljašského vnitrozemí na náročnou třiatřicetidenní loveckou výpravu, aby poznal tajemství „znovuzdivočení“ na jednom z posledních drsných míst na Zemi,
  • a další.

Cestou Easter odkrývá návod, jak využít sílu diskomfortu, který zásadně přispěje ke zlepšení našeho zdraví a štěstí a možná nám dokonce pomůže pochopit, co to znamená být člověkem. Kniha Za hranice komfortu je odvážnou výzvou k tomu, abyste vystoupili ze svého pohodlí a prozkoumali divočinu v sobě samých.

 

Ukázka z knihy

V noci začalo sněžit. Na zemi nyní leží deset centimetrů prašanu.
Po našem neúspěšném pronásledování zvěře zůstáváme ještě několik dní v okolí tábořiště a předpokládáme, že by se mohla objevit další zvířata. Nic. Dalších pár dní podnikáme výprav různými směry a doufáme, že v některém z údolí narazíme na migrující stádo. Nic.
Ale před několika dny jsme daleko od tábora sledovali samici karibu s mládětem, kteří se snažili uniknout smečce vlků. Proběhli jen pár set metrů od nás. To bylo znamení. Znamenalo to, že se možná blíží karibu. Dnes se na to místo vrátíme. S přesunem ale nespěcháme. (str. 135)

 

O autorovi

Michael Easter je redaktorem časopisu Men’s Health, sloupkařem časopisu Outside a profesorem na Nevadské univerzitě v Las Vegas. Jeho práce se objevily ve více než šedesáti zemích a najdete je také v časopisech Men’s Journal, New York, Vice, Scientific American, Esquire a dalších. Žije v Las Vegas na okraji pouště se svou ženou a dvěma psy.

Zdroj informací: Lukáš a syn

 

O nakladatelství

Nakladatelství Lukáš a syn je nezávislé rodinné nakladatelství, vydává knihy o spiritualitě, filozofii a náboženství, přírodě a civilizaci a knihy pro děti, v menší míře i krásnou literaturu a odborné publikace z humanitních věd. Společnost byla založena v roce 1996, v současné době jsou majiteli a jednateli Ivo Lukáš a Bohdan Lukáš.

————————————————

Knížku Naše divoké dědictví od Petera Wohllebena ocení zejména začínající ekologové a vlastně všichni, kdo se nějakým způsobem zajímají o přírodu. Autor ukazuje, že navzdory svému poznání jsme stále tvorové ovládaní instinkty.

Naše divoké dědictví

Jak nás ovládají naše instinkty a co to znamená pro naši budoucnost – fascinující pohled na lidský život v harmonii s přírodou
Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Marie Voslářová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-164-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Naše divoké dědictví vydalo nakladatelství Kazda.

Není snad člověk korunou stvoření, nejdokonaleji vyvinutou bytostí na této planetě? Jak je možné, že navzdory svému poznání ničíme Zemi a tím i základní podmínky pro vlastní život? Peter Wohlleben přináší překvapivé i poučné odpovědi a ukazuje, že pro nás platí stejná pravidla hry jako pro všechny ostatní živé tvory, totiž že podléháme nadvládě instinktů. Je ale v naší moci svůj osud zvrátit. Kniha přináší ohromující vhledy do skryté přirozenosti člověka. Peter Wohlleben v ní představuje řadu ohromujících paralel se světem živočichů a rostlin, čímž dokládá, že nejsme korunou stvoření a že podléháme evoluci jako ostatní druhy. Je přesvědčen, že abychom nalezli nové cesty a umožnili do budoucna podmínky pro život hodný žití, musíme pochopit svou lidskou přirozenost a smířit se s tím, že jsme tvorové ovládaní instinkty. Ačkoliv si své místo ve velké souhře druhů – rostlin, živočichů, bakterií, virů – už téměř neuvědomujeme, poznání těchto souvislostí představuje první krok k opuštění sebedestruktivní cesty, po níž se ubíráme. Hodně se při tom můžeme naučit od jiných druhů, v neposlední řadě od stromů.

 

Ukázka z knihy

Už od vzniku přírodních věd se člověk v západních kulturních okruzích považuje za cosi zvláštního, natolik mimořádného, že údajně stojí nad ostatními druhy. Odráží se to i v biologických termínech jako „vyšší a nižší živočichové“, tedy v klasifikaci organismů, která je zároveň hodnotící. Podle této interpretace člověk ční nad oceánem milionů dalších druhů dokonce i z přísně vědeckého hlediska.
Naši předkové v době kamenné (od nichž se geneticky nelišíme) by se těmto našim podivuhodným názorům jistě vysmáli, kdyby neměli docela jiné starosti. Věděli, že jsou jen jedním z mnoha druhů, věděli, že nestojí nad ostatními tvory, nýbrž žijí v jejich středu. (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Peter Wohlleben se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromůCitový život zvířatSlyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu před časem začal vydávat časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

 

O nakladatelství

Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy o přírodě a lidských kořenech? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa hranice komfortu
Přijměte nepohodlí a najděte své divoké, šťastné a zdravé já

Easter, Michael

Lukáš a syn, 2023

zobrazit info o knizeNaše divoké dědictví
Jak nás ovládají naše instinkty a co to znamená pro naši budoucnost – fascinující pohled na lidský život v harmonii s přírodou

Wohlleben, Peter

Kazda, 2024

Napsat komentář