Nenechte si ujít v týdnu od 22. do 28. dubna 2024

nenechte_si_ujit
Máme pro vás další tipy na akce ze světa literatury. Nenechte si ujít třeba debatu s ukrajinským historikem Radomyrem Mokrykem, besedu s nikaragujským spisovatelem Sergiem Ramírezem či uvedení novinek dvou českých autorek – Zuzany Hartmanové a Marie Domské.

Nejprve se podíváme do Prahy, kde se v pondělí 22. dubna koná debata s ukrajinským historikem Radomyrem Mokrykem u příležitostí vydání jeho nové knihy Zrození disentu: šedesátníci a tání na Ukrajině. Vypráví příběh skupiny ukrajinských spisovatelů, básnířek, literárních kritiků a intelektuálů, kteří v době tzv. Chruščovova „tání“ na Ukrajině formovali kulturní opozici vůči sovětskému režimu a vešli ve známost jako generace „šedesátníků“. S autorem budou debatovat ukrajinistka Tereza Chláňová a Stanislav Tumis, vedoucí Ústavu východoevropských studií FF UK. Začátek je v Knihovně Václava Havla v 19.00.

V Knihovně Jiřího Mahena v Brně nezapomínají ani na nejmenší čtenáře: přijďte si v úterý 23. dubna poslechnout veselý příběh o trampotách Čarodějky Winnie, který napsala Valerie Thomasová. Program inspirovaný touto knihou bude připraven v ústřední knihovně na Kobližné – pro děti do 3 let od 10.00 a pro děti od 3 do 6 let od 16.30.

Vrátíme se do Prahy, kam můžete v úterý 23. dubna dorazit na uvedení novinek dvou českých autorek. Marie Domská představí první román z cyklu Kchrat s názvem Nejasné hranice. Zuzana Hartmanová vás seznámí s knihou Kosti pod mechem – originální fantasy z magického světa Accadu, kde minotauři bojují o svou budoucnost. Buďte v knihkupectví Krakatit v 17.00.

Městská knihovna v Praze pořádá ve středu 24. dubna přednášku albanisty Přemyslava Vinše, který představí albánského spisovatele Ismaila Kadareho, jehož tvorba je v českém prostoru stále spíše neznámá. Dotkne se i tématu Kadareho postavení v době komunismu, kdy byla Albánie zcela izolovanou zemí, stojící mimo soupeřící bloky bipolárně rozděleného světa. Přednáška začíná na pobočce Barrandov v 17.00.

Ve stejný den, tedy ve středu 24. dubna, se můžete v Praze zúčastnit besedy s nikaragujským spisovatelem Sergiem Ramírezem. Jde o hlasitého odpůrce diktatury Daniela Ortegy. Napsal román Tongolele neumí tančit, který se odehrává na pozadí brutálního potlačení zatím největších protestů proti Ortegově režimu. Autor promluví o své literární činnosti i o fungování nikaragujské diktatury, která bude povědomá mnohým pamětníkům komunistického režimu v Československu. Dorazte do Knihovny Václava Havla v 19.00.

Na závěr potěšíme maminky a tatínky malých dětí: Knihovna Jiřího Mahena v Brně zorganizovala setkání, které se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna. Představeny budou knižní novinky nejen pro nejmenší děti, ale také pro jejich rodiče. Zajďete do pobočky Bystrc v 10.30.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář