Děti ve víru dobrodružství

Young Adult
Středeční knižní tipy jsou tu: tentokrát jsme vybrali čtyři dobrodružné příběhy pro starší děti. Vydejte se společně s hlavními hrdiny na pozoruhodnou cestu domů, vyhrajte bitvu v podzemí, složte gryfovu zkoušku a navštivte Austrálii…

Kojotka Sunriseová žije se svým otcem ve starém žlutém školním autobuse. Navštěvují různá místa a nikde se dlouho nezdrží. Teď je však čeká Pozoruhodná cesta domů – dokáží se konečně vyrovnat s minulostí?

Pět let. Tak dlouho Kojotka Sunriseová a její otec Rodeo křižují zemi ve starém žlutém školním autobuse. Snaží se zapomenout na bývalý domov. Kam si usmyslí jet, tam vyrazí – bez ohledu na vzdálenost. Vypadá to jako pořádně nespoutaný život, ale to pravé dobrodružství na ně teprve čeká.

Když se Kojotka dozví, že se už za čtyři dny bude v její staré čtvrti bourat park, v němž kdysi se sestrami a maminkou zakopaly plechovou krabici se vzpomínkami, pod falešnou záminkou přesvědčí Rodea, aby autobus otočil a vyrazil na dlouhou cestu domů. Boj s časem začíná. Autobus se postupně stává domovem pro další cestovatele v nouzi, kterým Sunriseovi nabídnou svezení: Lester míří za svojí přítelkyní, Salvador a jeho matka sní o novém začátku, Val hledá místo, kde může být sama sebou, a pak je tu ještě Gladys…

Stihne se Kojotka dostat ke schránce včas? Dokáže se i Rodeo nakonec smířit s bolestnou minulostí? A jakou roli v tom mohou sehrát neznámí lidé, které jim osud přivanul do cesty?

Pozoruhodná cesta domů

Autor: Dan Gemeinhart
Přeložila: Marie Polasková

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3953-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Pozoruhodná cesta domů vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

No, nikoli překvapivě jsem měla pravdu téměř ve všem. Ivan mezi mě a Rodea zapadl jako plátek sýra mezi dva krajíce chleba.
Cítil se u nás jako doma. Spal, kde se mu zachtělo a kdy se mu zachtělo. Potuloval se po autobuse, šmejdil, všechno prozkoumával a vůbec byl rozkošný.
Teď, když už se prozradil, jsem ho mohla oficiálně provést jeho novým domovem. (str. 32)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Dan Gemeinhart je bývalý učitel a knihovník na základní škole i celoživotní knihomol. Žije se svou ženou a třemi dcerami v malém městě ve státě Washington. Je autorem knih Pozoruhodná cesta domů, Utajené přátelství, The Honest Truth, Some Kind of Courage, Scar IslandGood Dog. Pokud se s vámi někdy setká, rád si s vámi o knihách popovídá.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Členové Klubu Klikařů – Lukáš, Jirka a Šárka – opět spojí své síly! Jaké dobrodružství je čeká tentokrát? Vydají se do labyrintu chodeb ukrytých hluboko pod městem. Nenechte si ujít Bitvu v podzemí od Víta Martina Matějky.

Kamarádi z Klubu Klikařů mohou být spokojení. Už dvakrát zabránili katastrofě, která se řítila na město, a při pohledu na katedrálu svatého Bartoloměje zalitou sluncem se všechno zdá být v pořádku. Nic ale není tak daleko od pravdy. Právě mezi zdmi této prastaré plzeňské dominanty totiž dřímá zlo. Šárka tu náhodou natrefí na pana Nowotného, a když zjistí, kdo je jeho pravá ruka, ochromí ji strach. Staří nepřátelé se vracejí a jsou silnější než kdy dřív. Lukáš, Jirka a Šárka proto musí znovu vyrazit po jejich stopách, které vedou do labyrintu chodeb ukrytých hluboko pod městem.

Klub Klikařů – Bitva v podzemí

Autor: Vít Martin Matějka
Ilustrátor: Jaroslav Kratochvíl

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-253-6677-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Klub Klikařů – Bitva v podzemí vydalo nakladatelství Fragment.

Doporučujeme

Přečtěte si také první dva díly série Klub klikařů:

Ukázka z knihy

Polední slunce se letními paprsky opíralo do Plzně. Šárka seděla na lavičce před chatou a netrpělivě vyhlížela Jirku s Lukášem. Kluci ji štvali. Nepřišlo jí, že situaci berou dostatečně vážně. Jako by jí snad ani nevěřili, že viděla Nowotného, jak něco plánuje s tím potetovaným Blonďákem. Kombinace těch dvou slibovala pořádný průšvih.
Konečně se na konci cesty vylouply dvě postavy na kole.
„No, kde jste?“ udeřila na ně Šárka bez pozdravu, jakmile kluci zastavili před brankou.
„Taky tě zdravíme,“ ušklíbl se v odpověď Lukáš.
„Máte skoro hodinu zpoždění,“ vyčítala jim dál dívka.
„Jen klid. Jsme tady ne?“
„Pozdě.“ (str. 30)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Vít Martin Matějka se narodil v roce nejlepšího pop-artu 1982 v Písku. Vystudoval lékařskou fakultu v Plzni, kde se následně usadil a začal pracovat jako onkolog. Tvůrčím psaním se zabývá již od středoškolských let, se střídavými úspěchy se účastnil literárních soutěží. Několik let recenzoval knihy pro portál Mfantasy. Kromě psaní se ve volných chvílích věnuje sjíždění kopců na snowboardu nebo na kole. Literaturu konzumuje i pasivně, pro omezené časové možnosti pak poslední dobou hlavně formou audioknih. Jeho prvotinou byl Boj o Krkavec – první díl dobrodružné série Klub Klikařů.

Zdroj informací: nakladatelství Fragment

————————————————

Skotsko, mystika a magie: to vše najdete v knize Kronika města Mistle End – Gryfova zkouška. Hlavním hrdinou je chlapec jménem Cedrik, který nečekaně objevuje své magické schopnosti. Co myslíte, dokáže složit gryfovu zkoušku?

Když se Cedrik s otcem stěhuje do Skotska, nemá ani tušení, jaké síly dřímají v jeho nitru. Své schopnosti nečekaně objeví poté, co jej jedné noci magický strážce Mistle Endu vyzve, aby složil gryfovu zkoušku. Zaskočený Cedrik při ní zjišťuje, že je jedním z posledních žijících druidů na světě. A být druidem znamená zejména zodpovědnost a závazek. Od té chvíle musí rozvíjet své nadání, neboť je to právě on, který může zabránit hrozícímu narušení rovnováhy mezi člověkem, magií a přírodou. Propukne boj, na který však mladičký druid není zatím připraven. Naštěstí mu jsou nablízku kamarádi, sourozenci Emily a Elliot – ona jako bystrý měnlivec, on jako budoucí čarodějnický mistr.

Kronika města Mistle End – Gryfova zkouška

Autor: Benedict Mirow
Ilustrátor: Max Meinzold

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 145×204 mm
ISBN: 978-80-271-5005-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Kronika města Mistle End – Gryfova zkouška vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

Něco tady nehrálo. Cedrik měl pocit, že zavřel oči teprve před několika vteřinami, když ho ze spaní vytrhl podivný zvuk.
Vmžiku se probral. Slyšel to velmi zřetelně. Jakýsi šramot, nebo ne, spíše ťukání. Nebyli to ptáci, byly to těžké kroky. Nahoře na střeše. Nebo snad ve věžní komůrce? Tam! A zase! „Tati!“ zavolal. Nic, žádná odezva. Takhle táta nechodí, uvědomil si. (str. 30)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

Benedict Mirow se narodil v roce 1974 v Mnichově. Tento etnolog a režisér již po léta píše a natáčí dokumenty a filmové portréty umělců mezinárodní kulturní scény. Po letech strávených v Africe a ve Vídni nyní Benedict Mirow žije se svou dcerou a dvěma kočkami v Mnichově a věnuje se psaní dětských fantasy románů.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

O ilustrátorovi

Max Meinzold, narozený v roce 1987, je grafický designér a ilustrátor na volné noze. Zaměřuje se na sci-fi, fantasy a literaturu pro děti a mládež. Za svůj moderní, inovativní knižní design byl již nominován na řadu ocenění. Žije a pracuje v Mnichově.

Zdroj informací: meinzold.de

————————————————

Morris Gleitzman se mezi čtenáři proslavil sérií o židovském chlapci Felixovi. Nyní se můžete začíst do pokračování: podaří se čtrnáctiletému chlapci konečně najít ideální místo k žití? Nebo bude i na druhém konci světa bojovat o svůj život?

Píše se rok 1946. Druhá světová válka skončila. Evropa je v troskách. Miliony lidí sní o štěstí a touží uniknout bolestným vzpomínkám. Čtrnáctiletý Felix je jedním z nich. Co kdyby zkusil žít jinde? Bude Austrálie dobrá volba? Felix doufá v lepší život v zemi nepoznamenané válkou, doufá v lásku a přátelství. Jenže ani tam není v bezpečí. Zabiják, který ho pronásledoval už v Polsku, je přímo posedlý pomstou.
Felix ví, že ničemu tak strašnému dosud nečelil. Možná nepřežije, ale pořád doufá. Možná…
Román Možná přináší příběh o dospívání, sebeuvědomění i rodině, o hledání pravdy i o tom, jak obtížné je vyrovnat se s traumatem a ztrátou.

Možná

Autor: Morris Gleitzman
Přeložila: Barbora Punge Puchalská

Počet stran: 236
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-4317-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Možná vydalo nakladatelství Argo.

Doporučujeme

Přečtěte si i předchozí díly série o židovském chlapci Felixovi:

 

Ukázka z knihy

Možná se to nestane.
Možná bude všechno v pořádku.
Možná bych měl přestat myslet na špatné věci a soustředit se na ty dobré.
Jako třeba na tuhle krásnou krajinu, kterou procházíme. Ptáci štěbetají, motýli poletují a žádný z nich se nerozletí na tisíc kousků.
A ten prach na cestě. Je to velmi kvalitní prach. Měkký při došlapu. Tlumí drncání kol od vozu. (str. 9)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Morris Gleitzman (1953) se narodil v britském Sleafordu, od roku 1969 žije v Austrálii. Zpočátku psal filmové a televizní scénáře, než se začal plně věnovat dráze spisovatele. Jeho početné knihy pro děti a mládež byly přeloženy do mnoha jazyků a vyznamenány bezpočtem cen.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePozoruhodná cesta domů

Gemeinhart, Dan

bambook, 2024

zobrazit info o knizeKlub Klikařů – Bitva v podzemí

Matějka, Vít Martin

Fragment, 2024

zobrazit info o knizeKronika města Mistle End – Gryfova zkouška

Mirow, Benedict

bambook, 2024

zobrazit info o knizeMožná

Gleitzman, Morris

Argo, 2024

Napsat komentář