Úterní chvilka poezie

poezie
Jste-li fanoušky a fanynkami poezie, máme pro vás hned dva tipy! První knihou je novinka známého básníka Jiřího Žáčka. Druhou je poněkud nevšední publikace, která je doplněna o krásné ilustrace lékaře z IKEMu. Obě knihy jsou prostě jedinečné a jen čekají na to, až se do nich pustíte!

Jako první vám dnes představíme novou knihu Jiřího Žáčka, kterou je Miss Dobré naděje. Ta je plná krásných obratů a metafor a nejednomu čtenáři či čtenářce vykouzlí úsměv na tváři.

Miss Dobré naděje

Autor: Jiří Žáček
Ilustroval: Josef Velčovský

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 136 × 152 mm
ISBN: 978-80-7244-500-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Miss Dobré naděje vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Miss Dobré naděje je nová kniha Jiřího Žáčka. Básník v ní objevuje několik protichůdných současných světů. Chodbami mezi nimi nás vyvede ven z labyrintu, abychom se ocitli ve zpropadeném lusthauzu Čech, „kde to čpí oslí močí, kde ze stromů se drolí rez, kde práská bičem podnapilý kočí a všechny cesty vedou do nebes…“ Jsou tu však taky naděje v laskavých srdcích a dobrých myšlenkách o mně, o tobě, o nás, o celém světě, který tu není náhodou, ale pro nás. Ne pro uspokojování ega, které nevnímá cit a krásu, ne pro stavbu zdí z dogmat a fanatických bludů. Básník nechce skomírat za takovou zdí, nýbrž vidět i to, co oči nevidí. Krásu přírody, přelétavé štěstí a opravdové lásky, které se do každého dne narodí trochu jiné, znovuzrozené, a provázejí nás věrně na naší pouti až tam, kde čeká Miss Dobré naděje. Básníkovu cestu vizionářskými krajinami zachytil v barevných ilustracích Josef Velčovský.

Ukázka z knihy

jiri-zacek-ukazka

O autorovi

Jiří Žáček (*6. 11. 1945 v Chomutově) je český básník, překladatel, scénárista, fejetonista, tvůrce dětské poezie, pohádek a učebnic.
Absolvoval Střední průmyslovou školu stavební a stavební fakultu ČVUT. Po dostudování se živil jako vodohospodářský inženýr. V letech 1974–1991 působil v nakladatelství Československý spisovatel jako redaktor poezie, dále v nakladatelství Carmen a časopise Vlasta.
Je to jeden z našich nejoblíbenějších a nejvýraznějších literárních autorů, jehož neodmyslitelnou součástí je tužka a zápisník, do kterého si zapisuje myšlenky a nápady.
Jiří Žáček napsal přes 30 sbírek básní nejen pro děti, veršované hádanky s krtečkem a ilustracemi Zdeňka Milera, je také autorem učebnic: Slabikář, Moje první čítanka a Malý čtenář. Mezi nejznámější sbírky patří: Aprílová škola, Žáčkova škola pro žáčky atd.
Získal ocenění Zasloužilý umělec, a v roce 2011 v Bratislavě Cenu Jána Smreka.
Po těžké nemoci opět píše, a to především pro děti.

Zdroj informací: Knižní klub

O nakladateli

Nakladatelství Šulc-Švarc působí nepřetržitě na knižním trhu od roku 1991. V 90. letech vydalo více než dvě desítky překladů, ale od začátku se soustředilo na spolupráci s českými spisovateli. Do konce roku 2013 vydalo nakladatelství přes 250 původních děl českých autorů. Celkový počet vydaných publikací se blíží číslu 500. To celkově představuje přibližně 3,5 milionů výtisků. Vydává především krásnou literaturu (romány, prózy, poezii), vedle ní knihy pro děti a mládež a v nezanedbatelném počtu také věcnou literaturu.

————————————————

Autor Jiří Weinberger přichází se svou již sedmnáctou knihou Každý den házím na zeď hrách! Pusťte se do neotřelé a originální knihy poezie, která je doprovázena kresbami lékaře z IKEMu. Jedná se zkrátka o jedinečné dílo, které by vám nemělo ujít!

Každý den házím na zeď hrách

Autor: Jiří Weinberger
Ilustroval: Petr Wohl

Počet stran: 72
Vazba: brožovaná
Formát: 115×165 mm
ISBN: 978-80-88104-75-9
Doporučená cena: 188 Kč

Knihu Každý den házím na zeď hrách vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

Sedmnáctá kniha bývalého matematika Jiřího Weinbergera a zároveň čtvrtá v řadě provázená obrazy malíře a interního lékaře, diabetologa a endokrinologa v IKEM Petra Wohla.

O autorovi

Jiří Weinberger, absolvent specializace Pravděpodobnost a matematická statistika na MFF UK, se ve svých zájmech posouval po křivce matematické teorie – simulační modelování – průmyslová praxe – školicí aktivity a po celou dobu sledoval i svoje další, zdánlivě protichůdné, zájmy: literární kabarety – původní písně – autorské improvizační herectví. Napsal někdy sám, někdy se spoluautory, 15 knih básní, povídek, písňových textů a scénářů. Jednorázově na sebe upozornil i jako překladatel poezie amerického básníka Ogdena Nashe a také svými texty písní pro hru Myška z bříška v Divadle v Dlouhé.

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas

O nakladateli

KRIGL je rodinné nakladatelství, které bylo založeno v roce 1992. Spolupracuje se známými, ale i neznámými autory. Užívá si práci s tvůrčími, činorodými a v naprosté většině skromnými lidmi, kterých si velmi váží.
V posledních letech vydává cca 10 titulů ročně. Každou knihu se snaží trvale a co nejvíce připomínat a přibližovat čtenářům. Nejvíce se soustředí na dětské knížky, vydává též odborné tituly či poezii. Ve spolupráci s autory pořádá různé propagačně kulturní akce – křty, besedy, poetické večery, apod. Pro podporu dětských čtenářů pořádá kulturně zábavný pořad „Knížka Helča“, který nabízí po celé republice knihovnám, mateřským školám, základním školám 1. stupně, kulturním domům. Pořádá též recitační a pěvecké soutěže, podílí se na benefičních akcích a trvale podporuje zejména nemocné děti a seniory. Jejich devizou je spolehlivost, dlouhodobost, solidnost a jistota.


 Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní tipy na knihy poezie? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMiss Dobré naděje

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2024

zobrazit info o knizeKaždý den házím na zeď hrách

Weinberger, Jiří

Agentura KRIGL, 2023

Napsat komentář