Boj proti nacistům na střední Moravě

odbojove-hnuti-nahled
Vraťte se v čase do doby protektorátu a poznejte, jakým způsobem se utvářel a jak probíhal protifašistický odboj na střední Moravě.

Publikace zachycuje působení českého protinacistického odboje v letech 1939–1945 v regionu střední Moravy, a to nejen v kontextu odbojového hnutí v protektorátu Čechy a Morava, ale i v rámci celkového vývoje protinacistické rezistence v dalších evropských zemích. Cílem je přitom nejen popis vzniku a aktivit jednotlivých odbojových struktur a objektivní zhodnocení jejich významu, ale také analýza jednotlivých faktorů, které odbojové hnutí utvářely a ovlivňovaly. Pozornost je rovněž věnována pátracím a represivním akcím, kterými na aktivity odbojových a partyzánských skupin reagovaly nacistické bezpečnostní orgány, zejména služebny gestapa a speciální protipartyzánské jednotky.

Odbojové hnutí na střední Moravě v letech 1939–1945

Autor: Pavel Kopeček

Počet stran: 672
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-278-0138-1
Doporučená cena: 699 Kč

 

 

Knihu Odbojové hnutí na střední Moravě v letech 1939–1945 vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

I když se zde gestapu podařilo především velitelskou strukturu Obrany národa na konci roku 1939 a v první polovině roku 1940 výrazně narušit a zatknout velké množství odbojářů do ní zapojených, řada neodhalených místních skupin ON pokračovala dále v ilegální činnosti, a to často prakticky kontinuálně zejména v návaznosti na Petiční výbor Věrni zůstaneme a „druhou garnituru“ Obrany národa, respektive na centrální řídicí orgány vytvořené českým odbojem, Ústřední vedení odboje domácího (ÚVOD) a později i Moravskou pětku.

Přečtěte si celou ukázku.

Pavel Kopeček

Pavel Kopeček (*1971) je odborný asistent a vedoucí Katedry společenských věd Pedagogické fakulty Univerzity Palackého. Zaměřuje se na české dějiny 20. století, regionální dějiny, didaktiku dějepisu.

Zdroj informací: Epocha


Nakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Navazuje na činnost stejnojmenného subjektu, který vznikl roku 1996. Jeho ediční profil byl tehdy vyhraněný, soustředil se na historii prezentovanou životopisnými monografiemi významných postav českých, ale i světových dějin. V roce 2002 se Epocha rozšířila, a to nejen personálně, ale především koncepčně. Její ediční záběr se rozrostl o další žánry a s tím se rozšířila i autorská základna, která se neomezuje jen na domácí zdroje. Dominantním směrem ediční koncepce zůstává i nadále literatura faktu a historie, nově je velký prostor v edičních plánech věnován fantastice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdbojové hnutí na střední Moravě v letech 1939–1945
V kontextu protifašistické rezistence v protektorátu Čechy a Morava a v Evropě ovládané nacistickým Německem

Kopeček, Pavel

Epocha, 2023

Napsat komentář