Příběhy o fungování světa pro malé i velké

uzasny_svet
Encyklopedie mají jednu úžasnou schopnost. Zvolíme-li si oblast, která nás zajímá, dozvíme se z nich informace, které postrádáme či hledáme…

Energie a pohyb jsou základními fyzikálními veličinami, ovšem ne každý detailně rozumí tomu, jakým způsobem něco funguje, jak je co sestrojeno, aby se dosáhlo požadovaného cíle. Pravdou je, že fyzika nepatřila mezi moje nejoblíbenější předměty, a tak jsem byla samozřejmě zvědavá, jak bude vypadat vysvětlení pro naprosté laiky v knize, již vydalo nakladatelství CPress v letošním roce pod názvem Úžasný svět energie a pohybu.

Překvapil mě vcelku nízký počet stran, necelých sto. Naprosto mě ale zaujalo celkové vizuální ztvárnění knihy, které je plná barevných obrázků a fotografií. Což považuji za velmi důležité, pokud je třeba vysvětlit názorně něco, čemu čtenář moc nerozumí, nebo naopak má zájem pochopit více to, co zná jen ze zafixovaných větiček ze školy.

Kniha je rozdělena na čtyři základní kapitoly, které představí čtenářům pojmy energie a pohybu z různých pohledů. Jedná se o logické uspořádání, které jej provede krok za krokem tímto vcelku obtížným světem, jenž nás obklopuje takřka všude. Dozvíte se nejen vysvětlení základních pojmů, jako je atom, prvek, hmota, energie a síla, ale také nahlédnete do zákulisí Einsteinovy teorie relativity ve velice pochopitelné formě. V závěru pak máte skvělou možnost dozvědět se, jak se dá energie využívat v různých formách, ale i jaké jsou výhody a nevýhody při jejím získávání z různých zdrojů.

Úžasné je zpracování, kdy máte jedinečnou možnost nahlédnout hluboko do lidské minulosti, do dob, kdy se vědcům teprve honily hlavou myšlenky o fungování světa z tohoto pohledu. A pokračovat budete postupně až do dnešní, jaderné doby. Sledovat vývoj je naprosto jedinečným zážitkem.

Nejde ale jen o zpracování, které najdete podle stejného principu v téměř všech encyklopediích. Autoři se snaží, aby čtenář pochopil vše potřebné, a věnují se proto jednotlivým částem a pojmům hlavně názorně. Dozvíte se například o tajemství fakírů, kde je základem „ovládnutí“ tlaku, nebo princip ultrazvuku a mnoho dalšího, zajímavého. A to nemluvím o Einsteinově teorii, která je tu perfektně popsána, kdy se autoři nevyhýbají ani srovnávání – přesně tak, aby došlo ke srozumitelnému vysvětlení.

Tato příručka pro všechny je úžasná v tom, že díky zmiňovaným názorným ilustracím, které jsou velice detailní, zcela jasně pochopíte veškeré souvislosti týkající se daného tématu. A také objevíte kouzlo toho, oč se snažili tisíce let před námi jiní. I přesto, že si pak budete myslet, že svět lidstva už asi nemůže nic překvapit, nejspíš půjde o omyl. Možná se nacházíme přesně tam, kde před těmi stovkami let jiní lidé, jež se domnívali asi totéž. O našem moderním světě se jim ani nezdálo. A co my víme, jak bude svět vypadat za další stovky let. Trocha fantazie neuškodí, a tak by byla možná chyba zakončit čtení této knihy pouhým zavřením a založením v knihovně. Určitě nutí k zamyšlení nad tím, jak mocná je síla přírody a co ještě může skrývat, prozatím neobjeveného…

Pro vysvětlení nejasných pojmů je k dispozici v závěru knihy slovníček pojmů a nechybí samozřejmě ani rejstřík pro ty, kteří hledají například jen určitou oblast, část, téma…

Kniha je vhodná, jak jsem se již zmínila, pro všechny, kteří se chtějí dozvědět srozumitelnou formou základy týkající se světa energie a pohybu. Upozornila bych ale na její využití i pro školáky, kteří v ní najdou nepochybně spoustu důležitých informací, které se jim hodí při studiu. Zvláště pak ve chvíli, kdy je třeba v učebnicích něco nepochopitelné apod. Názornost zpracování encyklopedie toto perfektně usnadní.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚžasný svět energie a pohybu
Jak to funguje?

CPress, 2012

Napsat komentář