Někdo chystá ples, někdo loupež

Vase_Hospodyne- nahled
Dvacáté století zatím ušlo jen nepatrný kousek cesty. Na silnicích je pořád víc koní než automobilů. Rozdíly mezi sloužícími a majiteli velkých domů vypadají nepřekonatelně. Nebo jde jen o iluzi?

Román Vaše Hospodyně je prvotinou britského autora Alexe Haye (*1987). V českém překladu Ivany Čejkové ji vydalo nakladatelství Cosmopolis ani ne rok po původním anglickém vydání. Nevím, čím si vysvětlit tu rychlost, neboť u debutu obvykle trvá déle, než si najde cestu do světa. Možná zaujal lehce feministickým tématem, historickým obdobím, do něhož je děj situován, či snad specifickou nadsázkou? Kdo ví…

Čím oslovil mne? Na první pohled obálkou a pak anotací, jež slibuje pomstu propuštěné hospodyně. Ta se rozhodne zorganizovat svéráznou loupež – kompletně vystěhuje honosný dům v luxusní čtvrti nikoli za bílého dne, ale v době konání maškarního plesu za přítomnosti majitelky i jejích vznešených hostů! Na pomoc si vezme část londýnského podsvětí, z něhož vytvoří celý tým potřebných švadlenek, služek, kuchtiček, pomocnic v domácnosti a dalších. Může se paní Kingové její troufalý plán podařit? A co skutečně stojí za její pomstou? Opravdu jde jen o odplatu za nenadálé propuštění?

Musím říct, že jsem u čtení procházela několika fázemi. Od počátečního natěšení a pobavení jsem přešla do fáze znudění a rozčarování, abych pak začala stránky opět hltat a odhadovat, zda se nakonec vše podaří tak, jak mělo. Občas jsem nad kombinacemi autora v úžase otvírala pusu, jindy jsem se smála. Nejvíc mě pobavilo kouzlo nechtěného, okamžik, kdy se iluze stala skutečností a překvapila nejvíc ty, kteří tahali za nitky.

Kromě toho, že jsem nahlížela do zákulisí příprav maškarního plesu příprav loupeže století, jsem současně vnímala snahu žen vysokého i nízkého postavení o emancipaci a potrestání těch, jež druhým skutečně ubližují. A hned jsem si připadala, že se od roku 1905 v některých věcech mnoho nezměnilo. Vždyť i nyní se vede boj za to, aby například tresty za znásilnění byly přísnější a aby „ne“ znamenalo vždy „ne“, které se musí respektovat. A obchod bílým masem stále kvete, třebaže v jiných podmínkách než dříve…

Pokud máte chuť na netradiční historický román s krimi zápletkou, pak si nenechte Vaše Hospodyně ujít. Jakmile překonáte prvotní nudné organizační schůzky, pak se totiž budete dobře bavit až do překvapivého konce.


Román Vaše Hospodyně vydalo nakladatelství Cosmopolis a můžete ho zakoupit na webu nakladatelského domu Grada.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVaše Hospodyně

Hay, Alex

Cosmopolis, 2024

Napsat komentář